Norges beste turner måtte tenke nytt: – Det lønnet seg

Turneren Sofus Heggemsnes turte ikke å slippe seg ned etter OL. Det har han fått igjen for.

Sofus Heggemsnes deltok i OL, men på grunn av en skade noen måneder før, ble det kun i fire av seks apparater. Nå er han fit for fight igjen.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:

Normalt går OL-deltagerne over i en «hvilepause» etter lekene. De fleste som kom hjem fra Tokyo, unte seg noen dagers avbrekk fra tøff trening. Heggemsnes kjørte på. Ferie var et ikke-tema.

I tre konkurranser på rad har han levert en poengsum over 80, som var nødvendig med tanke på VM-uttak. I helgens NM i Tromsø leverte han karrierebeste. Utøveren fra Oslo Turn fikk poengsummen 80,950, hans beste prestasjon noensinne.

– Det lønnet seg å stå på, kommenterer Heggemsnes.

22-åringen fikk NM-tittel og kongepokal, og om kort tid går turen til VM i Japan. NM-vinneren og toer Harald Wibye fra Fana-Laksevåg Turnforening blir de eneste fra Norge.

Konkurransen i Tromsø ble tøff. Nettopp de to konkurrerte om å vinne den gjeve pokalen.

– Harald var sykt nærme. Jeg var nervøs, innrømmer Heggemsnes.

Fornøyd i Tromsø. Trener Valentyn Skrypin og turner Sofus Heggemsnes.

Presset til det siste

Først i siste apparat kom avgjørelsen, da Heggemsnes turnet skranke og konkurrenten svingstang.

– Jeg har aldri sett ham bedre, sier Heggemsnes’ klubbtrener, Valentyn Skrypin.

Han opplyser at Heggemsnes har vært fast bestemt på ikke bare å komme seg til VM, men også bli blant de 24 beste i verden som kommer til mangekampfinalen.

– Og så har vi staket ut kursen mot OL i Paris i 2024. Da er ikke målet «bare» å kvalifisere seg, men å levere gode resultater som blir lagt merke til.

Nå er en ny, tysk landslagstrener ansatt. Han heter Robert Hirsch og var til stede under mesterskapet i Tromsø. Han skal være med til VM.

Turnerne er også spente på hva det blir til med morgentrening, som er en nødvendighet, men foreløpig ikke på plass.

Dessuten velger Theodor Gadderud, som har vært en av Norges beste de siste årene, å dra til USA. Han skal studere og turne for universitetet Berkeley. Skrypin er redd for at det blir vanskelig for ham å holde på landslagsplassen, men gleder seg over at Gadderud er kommet inn på et anerkjent college.

Harald Grimsrud Wibye (t.v.) og Sofus Heggemsnes hadde en tøff kamp til det siste om kongepokalen.

På OL-veien allerede

Heggemsnes fortsetter som før og er på nivået han var da han ble skadet få måneder før OL. Han vrikket begge anklene i et hopp. Det gjorde at han bare kunne delta i fire av seks apparater i Tokyo.

– Han er på et plussnivå, bedre enn før, mener Skrypin.

Peder Skogvang, som har meldt overgang fra Tromsø til Oslo Turn, endte på bronseplass (75,950 poeng). Osloklubben er desidert sterkest i Norge på herresiden. I NM ble det 1.-, 3.-, 4.-, 6.-, 7.- og 8.-plass individuelt og seier i lagkamp for kvinner og menn.

På kvinnesiden var det Juliane Amalie Tøssebro fra Fana-Laksevåg som tok kongepokalen, fulgt av Mari Tidemann Kanter fra Holmen og Maria Tronrud, Oslo Turn.

Søndag tok Sofus Heggemsnes individuelt gull i de to apparatene bøylehest og svingstang. Harald G. Wibye ble mester i skranke og ringer, Theo Gadderud fikset frittstående og Fredrik Bjørnevik Aas vant hopp.

Publisert:
 1. Turn
 2. Sofus Heggemsnes
 3. OL

Mest lest akkurat nå

 1. Innfører påbud om munnbind på Nord-Jæren, venter med koronasertifikat

 2. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 3. 41 smittet på bedehus-basar

 4. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 5. Endelig kan årets morsomste bankran starte

 6. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner