Motstanden var stor, men de japanske OL-gullene renner inn
YOKOHAMA (Aftenposten) Dansere og trommeslagere åpnet OL-finalen i baseball med et forrykende show. Gullrushet skulle fortsette i landet der OL-motstanden har vært massiv.
- Mette BuggeJournalist

Japan mot USA. En av de viktigste medaljene sto på spill for hjemmelaget. Baseball er den mest populære sporten i landet. Spillerne er megakjendiser, profesjonelle og har astronomiske lønninger.
I de japanske hjem var det helt sikkert mange som fulgte sine populære helter, som skulle komme til å vinne 2–0.
Da kampen var over etter drøye tre timer, kom jubelscenene. Amerikanerne forlot stadion som normalt tar 37.000 tilskuere. Vinnerlaget var overlykkelige fordi denne triumfen betydde så mye.
Frem til da hadde vertslandet tatt medaljer i rekordtempo i sine egne leker.
Da lørdagen var over, hadde OL-arrangøren sikret seg 56 medaljer av de 339 som deles ut i 33 idretter. 27 av gull.
Bare Kina og USA er bedre på statistikken.
Hva betyr det for OL-motstanden i landet?
Denne siste gullmedaljen sent lørdag kveld i tremillionersbyen Yokohama er kanskje den som kan snu japanernes syn på lekene i litt mer positiv retning.
Nordmannen Terje Sande, som har bodd i Japan i 23 år, tror det:
– Med rekord i antall medaljer er interessen langt større. Medaljene har også gitt dem mer selvtillit, noe som er mangelvare på grunn av kulturen som sier at japanerne må ta hensyn til andre. Nå ser de at de er fullt på høyde med de beste og vel så det.
Gull i blant annet karate, skateboard, bryting, bordtennis – det har vært mange solskinnshistorier i mediene. Aldri tidligere har Japan med sine 127 millioner mennesker yppet seg på denne måten.
«Tokyo-lekene er ikke en flopp, men heller ingen suksess» mener imidlertid avisen Economist.
Der heter det at opposisjonen er mildnet, men den er ikke blitt erstattet med glødende entusiasme.
På stadion, der det satt en gjeng japanerne med et enslig japansk flagg av størrelse som norske barn har i 17-maitoget, ble det ropt fra ivrige journalister og folk i støtteapparatene.
Ballene som ble slått over til tribuneplassene, ble fanget og beholdt. Når pitchen skulle entre banen, ble han kjørt inn i en spesiell bil. Baseball i Japan er normalt show, musikk, underholdning og god stemning. Umulig å få til med nesten tomme tribuner.
Ingen hit for presidenten
Japans statsminister Suga Yoshihide har fulgt med på medaljesankingen og stått i limbo de siste ukene. Han har vekslet mellom gratulasjoner og pressekonferanser om dystre covid-tallene. Interessen for ham har dalt. Nå er det kun 35 prosent som støtter 72-åringen. Det er bunnrekord.
Får ingen store løft
Miina Yamada studerer markedsføring i Stockholm og har en jobb å gjøre i OL i hjemlandet. Hun tror ikke lekene vil endre så mye i Japan.
– Kanskje blir det flere barn i skateboarding siden 13-åring tok gull, undrer hun.
– Folk er litt mer positive, men bryr seg ikke så veldig mye. Pandemien er hovedårsaken til den negative holdningen, er hennes mening.
OL koster 264 milliarder kroner å arrangere. Det er rekord.
Journalist Azusa Hirano i The Tokyo Chunichi Sport tror likevel folk tenker mindre på økonomi enn covid-19.
– De jeg snakker med, trekker bare litt på skuldrene og er ikke overbegeistret. Det er jeg ikke selv heller, sier hun ærlig.
Begge de to kvinnene var på kampen og gledet seg tross alt over seieren.
– Men jeg synes fotball er morsommere, sa Yamada. Hun fulgte en fotballkamp på sin PC, mens Japan jobbet for sitt gull.