Svenskene forbyr de omstridte oksygenmaskene

— Signaliserer at vi synes det er en tvilsom metode.

Iivo Niskanen i Val Senales i vinter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

I oktober kunne den finske avisen Ilta-Sanomat fortelle at landets beste langrennsløpere hadde tatt i bruk en ny metode for å forbedre treningshverdagene.

Oksygenmaskene, som gjør at du får tilførsel av oksygen fra en sekk på ryggen, skal være verdt flere titusentalls kroner og har siden de første bildene ble publisert blitt heftig debattert i langrennsmiljøet.

Bakgrunn:

Les også

Her er finnenes nye langrennsvåpen: Robotmasken

— Tvilsom metode

Nå tar svenskene grep. Den svenske olympiske komité har nå bestemt seg for å forby maskene i forbindelse med trening og konkurranser.

— Det signaliserer at vi synes dette er en tvilsom metode, Peter Reinebo i komiteen til nyhetsbyrået TT ifølge Svenska Dagbladet.

I en pressemelding skriver komiteen at det finnes bevis for at maskene er prestasjonsfremkallende, og at om en OL-aktuell utøver bruker maskene vil den økonomiske støtten trekkes tilbake.

Les også

Ulvang skeptisk til finnenes robotmasker: - Idretten skal ha en troverdig forankring

Les også

Svensk skistjerne med ultimatum: - Blir dette lov, legger jeg opp øyeblikkelig

Metoden finnes ikke på WADAs dopingliste, men Den internasjonale olympiske komité har lagt ned forbud mot metoden i OL-perioden.

— Signaleffekt

Tidligere i vinter kom det flere reaksjoner fra langrennsmiljøet på finnenes maskebruk.

— Det er ikke noe forbudt med det, men det har noe med signaleffekten vi gir nedover i rekkene til juniorløpere og andre unge. Og det er ikke noe god forskning som kan si klart om det gir noen effekt, sa den norske landslagssjefen Vidar Løfshus.

Les også

Langrennshåp (24) legger opp: - Jeg skjønner folk er overrasket

— Jeg er enig i at det hele virker litt merkelig, på alle mulige måter. Samtidig er det ikke noe forbud mot det, sa Vegard Ulvang, og la til at idretten måtte ha en troverdig forankring.

— Det høres helt utrolig ut at man skal få bruke en gassmaske i konkurranse. Det fatter jeg ikke. Hvis man får gjøre det, legger jeg opp øyeblikkelig, sa den svenske skistjernen Johan Olsson.

Publisert: