Syv nye russere dømt for doping

Ingen slutt på dopingskandalene i Russland.

Seks av de syv dopingdømte som ble ilagt utestengelse mandag av RUSADA er vektløftere.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Det russiske antidopingbyrået (RUSADA) kom mandagmed nye avsløringer om at utøvere har jukset. Syv utøvere er utestengt i mellom to og åtte år.

Det har vært stille fra det kontroversielle russiske antidopingbyrået, RUSADA, de siste månedene. Men mandag formiddag sendte byrået ut meldinger om at syv utøvere er tatt for doping og utstengt fra all idrett. Det er snakk om seks vektløftere og en judoutøver.

Ikke blant kjendisene

Ingen av dem er blant de mest kjente idrettsutøverne utenfor landets grenser. De seks er disse:

Peter Kachirov (judo, utestengt i fire år), Jegor Ivanov (vektløfter, utestengt 8 år, vant sølv under junior-VM i 2014), Aminat Maskhadova (vektløfter, utestengt i 8 år), Nadesja Ovtsjinnikova (vektløfter, utestengt i 2 år, vant junior-EM i 2014), Larisa Kobejeva (vektløfting, utestengt i 4 år, vant junio-VM i 2014), Ksenja Kolomijets (vektløfter, utestengt i 4 år) og Anton Kotljrov (vektløfter, utestengt i 4 år).

Flere skandaler

Dopingskandalene som ryster russisk idrett, ser ikke ut til å ha noen ende. De kommer tett.

  • Etter retester av dopingprøver tatt under OL i Beijing i 2008 ble det avslørt at 14 av de 31 positive A-prøvene tilhørte russiske utøvere.
  • Etter retester av dopingprøver tatt under OL i London i 2012 ble det avslørt at 8 av de 23 positive A-prøvene tilhørte russiske utøvere.

Blant de russiske utøverne som hadde positiv A-prøve fra Beijing, var det flere medaljevinnere.

Her er mer om de siste avsløringene fra London-OL:

Les også

Nye dopingavsløringer: 23 positive prøver fra London-OL

Rene B-prøver

Nå viser det seg at to av de 14 utøverne hvor A-prøven ga utslag på doping har fått testet sin B-prøve til negativ. Det vil si at det ikke fantes spor av forbudte stoffer i B-prøven. De to er kappgjengeren Denis Nizjegorodov som tok bronse på 50 km. og roeren Alexander Kornilov.

B-prøvene er testet på det WADA-akkrediterte dopinglaboratoriet i Lausanne i Sveits.

Selv om det ikke er friidrettsutøvere blant de som nå er utestengt, er det ikke spesielt godt nytt for Russland som nå kjemper for å få lov til å delta med friidrettsutøvere i Rio-OL. Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har midlertidig suspendert Russland. 17. juni skal det avgjøres om russiske utøvere får delta i Rio.

Gransker russerne

Russisk friidrett blir nå gransket under ledelse av den kjente norske dopingjegeren Rune Andersen. Innstillingen som hans gruppe legger frem, kommer til å være avgjørende for om vi får se russiske friidrettsutøvere i Brasil i august.

— Vi jobber med å komme frem til en konklusjon, og 16. juni - dagen før vi skal legge frem vår innstilling til Det internasjonale friidrettsforbundet - skal vi legge siste hånd på verket, sier Rune Anderseni en artikkel publisert på Antidoping Norges hjemmesider.

At syv nye utøvere nå blir dømt for dopingbruk, kan selvfølgelig være en måte for RUSADA til å vise handlekraft.

Fra politisk hold har sportsministeren, Vitaly Mutko, gjort det klart at han tar ansvar og at han vil rydde opp i det som er blitt en sammenhengende skandalehalvår for russisk idrett.

Russlands idrettsminister Vitalij Mutko har hatt mye å forklare den siste tiden.

Ny dopingdokumentar

Som ikke de allerede eksisterende porblemene var nok, så kommer det nok en dopingdokumentar på tysk TV denne uken. Nok en gang vil det bli satt søkelys på doping i Russland. Det er journalisten Hajo Seppelt som står bak også denne dokumentaren som blir vist på den tyske TV-kanalen ARD onsdag.

— Vi prøver å vise hvordan russerne sier en ting, men gjør noe helt annet når de skal håndtere dopingproblemene i landet, sier Seppelt i et intervju på TV-kanalens egne nettsider.

Kasakhstan bekrefter positive dopingprøver

Kasakhstans olympiske komité opplyste mandag at fem av landets utøvere avga positiv dopingprøve under OL i 2008 eller 2012, ifølge NTB.

Alle de aktuelle utøvernes A-prøve er positiv, og Kasakhstan har derfor sendt representanter til Sveits for å følge analysen av B-prøven.

Ingen av utøverne er navngitt, og det er heller ikke kjent hvilke idretter de konkurrerte i.

Kasakhstansk idrett har opplevd en rekke dopingskandaler de siste årene – særlig innen sykling og vektløfting.

Her finner du mer om doping og Russland:

Les også

Sjarapova på det russiske OL-laget til tross for dopingsuspensjon

Les også

Disse russerne er dopingmistenkte

Les også

Russland innrømmer: - 14 positive Beijing-prøver er våre

Les også

Stjernen raser etter utestengelse: - Et brudd på menneskerettighetene

Les også

Svømmer fikk dopingsuspensjonen opphevet

NYHETSANALYSE:

Publisert: