Måten FIFA dopingtester VM-spillerne på, vekker harme

Ingen utestengelser siden Diego Maradona. «Hvor troverdig er det?», spør Mads Kaggestad.

FIFA-president Gianni Infantino og Russland-president Vladimir Putin er viktige skikkelser bak VM i Russland. Arrangementets dopingtester får kritikk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Foxborough, Massachusetts, 25. juni 1994: Diego Maradona smiler og ler – og omfavner lagkameratene. Han feirer Argentinas 2–1-seier over Nigeria. Så kommer en sykepleier bort til ham. Sammen spaserer de – sykepleieren og Maradona – hånd i hånd. Den ikoniske fotballspilleren går av en VM-bane for aller siste gang.

Etter den kampen mot Nigeria testet Diego Maradona positivt for efedrin. Argentineren ble sendt hjem fra 1994-VM i skam.

Her leier en sykepleier Diego Maradona av banen etter VM-kampen mellom Argentina og Nigeria i 1994. Maradona testet positivt for efedrin.

Siden har det gått 24 år. Men Maradona er fortsatt den siste fotballspilleren som er blitt sendt hjem fra VM på grunn av doping.

– Hvor troverdig er det? spør TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad.

  • Etter VM-kampene gjør Japan-supporterne noe uvanlig. Skikken vekker oppsikt over hele verden. Les mer her.

Ingen uavhengige observatører

Mads Kaggestad er ikke alene om å stille det spørsmålet. Måten FIFA gjennomfører dopingtester under fotball-VM på, vekker harme blant eksperter.

I motsetning til i OL får ingen uavhengige eller eksterne eksperter overvåke dopingtestingen i fotball-VM, skriver det tyske nettstedet sportschau.de.

Testing, transport av dopingprøver, analyse av dopingprøver – FIFA gjennomfører hele prosessen på egen hånd.

Aftenposten har spurt FIFA om de kan begrunne praksisen, men har foreløpig ikke fått svar.

Mads Kaggestad tviler på om man kan stole på systemet.

– Når det er null positive prøver under Fotball-VM, er konklusjonen «ingen doping». Så enkelt tolker publikum det. Det er kjempebra markedsføring av enkeltidrettene å droppe antidopingarbeid. Fotballen ønsker jo ikke å ha fokus på det som kan forstyrre det markedsmessige, sier Kaggestad – som selv har en fortid som proffsyklist.

– Fotballen ønsker ikke å ha fokus på det som kan forstyrre det markedsmessige, sier Mads Kaggestad om FIFAs antidopingarbeid.

Flyr dopingprøver ut av Russland

Gjennom VM-historien har doping sjelden vært et hett tema. Men i år er bakteppet annerledes. Årsaken er Russlands systematiske dopingjuks under vinter-OL i Sotsji i 2014.

Fire år etter står Russland stadig uten et WADA-godkjent laboratorium. Under Fotball-VM bruker FIFA store ressurser på å fly alle dopingprøver til Lausanne, Sveits, der de blir testet.

I juni skrev NRK at WADA først informerte FIFA om at de ikke ville sende et helt observatørteam til fotball-VM. WADA skal imidlertid ha gitt FIFA muligheten til å invitere observatører selv. Men FIFA skal ha latt være å slå til på dette tilbudet.

Det var en feil, mener Mads Kaggestad.

– I lys av de siste årenes avsløringer og hendelser i Russland, ville det vært lurt av FIFA å invitere uavhengige kontrollører, mener Kaggestad.

«Forferdelig»

Det globale fotballpublikumet jubler uansett for et fascinerende VM, fullspekket med dramatikk og nydelig fotball. Men under overflaten ulmer det. Antidopingeksperter er sterkt kritiske til FIFAs gjennomføring av arrangementet.

I et intervju med NRK stemplet Travis Tygart, leder for USAs antidopingbyrå, fraværet av uavhengige observatører som «forferdelig».

Også tidligere WADA-president Dick Pound reagerer:

– Det forteller meg at fotballen ikke har endret holdningen til doping, som i all hovedsak er fornektelse. Det finnes ikke vilje til å ta de nødvendige grepene for å sikre at fotballen er så ren som mulig, mener Pound.

Har lagt merke til holdningsendring

Fredag meldte den russiske TV-kanalen Mutko Protiv at en Iran-spiller avla en positiv dopingprøve under gruppespillet. Spillerens A-prøve skal ha inneholdt spor av testosteron.

FIFA skal imidlertid ha henlagt saken.

Dermed blir trolig også årets Fotball-VM avsluttet uten en eneste dopingutestengelse.

Men Mads Kaggestad ser likevel små tegn til endring.

– På ledernivå er det fortsatt fornektelse. Men man ser kanskje en liten holdningsendring, særlig i mediene. Folk som følger fotball tett, ser at dette er noe vi må tørre å snakke om.

Publisert: