Idiotene vil aldri la seg stoppe av et cornerflagg i regnbuens farger

SUPPORTERBLOGG: Jeg kunne ærlig talt ikke brydd meg mindre om hvilken legning fotballspillere har. Det er rett og slett ikke min sak.

TAR AVSTAND: Brann og kaptein Erlend Hanstveit er blant klubbene som har markert seg i kampen for homofiles rettigheter. De har også brukt regnbueflagg som cornerflagg.
  • Tore Asheim
Publisert: Publisert:
Tore Asheim, Viking-tilhenger og fotballskribent i Aftenposten Supporter.
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Den siste tiden har kampen for homofiles rettigheter nådd norske fotballbaner med større kraft enn tidligere.Blant annet Lyn, Brann og Vålerenga har markert sin støtte til kampen ved å spille med såkalte homoflagg som cornerflagg.

Bærums Simen Juklerød fikk direkte rødt kort for å ha kalt Sandnes Ulfs Aksel Berget Skjølsvik for en "homo" i helgens serierunde i 1. divisjon.

Egentlig er det ganske absurd at en i 2015 skal måtte skrive noe som helst om homofili i fotballen. Og faktisk risikere å være kontroversiell når en gjør det.

LES MER: Alle innlegg fra Aftenposten Supporter

Jeg kunne ærlig talt ikke brydd meg mindre om hvilken legning fotballspillere har. Det er rett og slett ikke min sak. Jeg bryr meg om at de kan spille fotball. Ikke hvilket kjønn de har sansen for.

Jeg håper det ikke er noe problem

Jeg velger, kanskje noe naivt, å tro at flertallet supportere i Norge deler den oppfatningen. At en ikke vil holde det imot en spiller at han er homofil. Jeg velger også i samme ånd å tro at det ikke vil være et problem for en spiller å stå frem om han så ønsker det. Jeg håper i det minste det er tilfellet, at det eventuelt er spilleren selv som tror det er et problem og vil bli gledelig overrasket når han finner ut at så ikke er tilfelle.

Regnbueflagg på Ullevaal stadion i forbindelse med toppkampen mellom Vålerenga og Rosenborg lørdag.

Her tenker jeg både i forhold til supportere og medspillere/motspillere. Enkelte idioter vil det alltid være. En vil aldri helt kvitte seg med rasisme og en vil aldri helt bli kvitt homofobi. Med mindre en kvitter seg med idiotene. Det er vel et alternativ det også, men alle tolker idioti annerledes.

La spillerne ha sitt privatliv i fred

Samtidig har jeg aldri helt forstått denne trangen enkelte har etter en åpenlyst homofil spiller. Har det noensinne slått dem at enkelte spillere rett og slett ikke ønsker å være en del av deres korstog? For det er et korstog. Flere har faktisk den oppfatning at hva de gjør privat er nettopp det, privat.

Ikke nødvendigvis fordi de er redd for samfunnets fordømmelse, men fordi det i 2015 ikke bør være en nyhet om du som mann elsker en annen mann. Selv om du er fotballspiller.

Ikke alt må være aktivisme hele tiden

På samme måte som regnbueflagg i stedet for cornerflagg stinker mer av at egoet til aktivistene skal blidgjøres kontra at det faktisk vil føre til genuin endring. Få logoen på trøyer, få spillerne til å holde et stort flagg før kampen.

Bærums Simen Juklerød (t.h.) fikk direkte rødt kort for å ha kalt en motstander for homo i kampen mellom Sandnes Ulf og Bærum.

Men ingen bryr seg egentlig om hvordan flaggene ser ut. Rent prinsipielt er jeg for at cornerflaggene skal være nøytrale uansett, i likhet med resten av spilleflaten. Ikke alt må være aktivisme hele tiden. Selv om enkelte tror at den nasjonale fotballen skal brukes til å være deres mikrofonstativ for alt de mener er urett med verden. En ting er hva en gjør som supporter på tribunen, men det er faktisk begrenset hva en skal gjøre der nede på gressteppet. Et sted må grensen gå, tro det eller ei. Jeg går faktisk ikke på fotballkamp for å få en sosial lekse hver eneste gang, jeg går for å se fotball.

Verre i andre land

Jeg mener ikke å bagatellisere hetsen og diskrimineringen homofile kan bli utsatt for i fotballen, men jeg tror oppriktig problemet er ekstremt marginalt i Norge. Det er andre land som har det langt verre.

Merkelig nok var en mer opptatt av å protestere mot Russland når de kom på besøk enn når De forente arabiske emirater kom til Stavanger. La oss si det sånn: Russland fortjener alle regnbueflagg de kan få. Men at en ikke også kjørte tilsvarende demonstrasjon mot Emiratene, er tragisk.

Men det er vel kanskje fordi det ikke er like sexy som det Russland-aksjonen var, det er vanskelig å spå motivene for ikke å ta tak i den.

Absolutt ikke innafor å kalle noen for "jævla homo"

Helt til sist, etter den raljeringen mot gode intensjoner fra Gjert Moldestad & co, så kommer det punktet der jeg faktisk er hundre prosent enige med dem. Det er når en sier "jævla homo". Det er absolutt ikke innafor. Ikke på noen måte.

Det er på samme nivå som da Roman Kienast omtalte Daniel Nannskog som en apekatt. Det er på nivået med de menneskene som kastet bananer etter John Barnes & co. Sistnevnte rett nok ikke gjort av spillere, men likevel.

Det vil alltid være idioter

Og det er i kategori med den minoriteten av Viking-supporterne som for en del år siden fant ut at de skulle synge til Rune Jarstein i en treningskamp at han var homofil. Det er rett og slett så nedrig at en knapt nok finner ord for det.

Igjen, det vil alltid være idioter, og vi skal alle gjøre vårt for å bidra til at andelen av disse minimeres. Vi har alle ansvaret for å si ifra til disse. Men disse vil aldri la seg stoppe av et cornerflagg i regnbuens farger.

Sannsynligvis vet de ikke engang hva det representerer.

Publisert: