Her jubler Klopp etter ellevill snuoperasjon: – Den sykeste kampen i fotballhistorien

Liverpool er videre i Europaligaen etter en makeløs forestilling.

JUBLET: Jürgen Klopp.
 • Magnus Wikan
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Idrettshistorien er full av episke fortellinger om lag og utøvere som nekter å gi opp, til tross for et håpløst utgangspunkt. Europaliga-kvartfinalen mellom Liverpool og Dortmund må kunne sies å være nok en slik fortelling.

For alt håp så nesten ut til å være ute for Merseyside-klubben, da Pierre-Emerick Aubameyang satte inn Dortmunds andre scoring kun ni minutter inn i oppgjøret. Med 1-1 som utgangspunkt etter den første kampen i Tyskland, måtte Liverpool nå plutselig score tre for å ta seg til turneringens semifinale.

Divock Origi tente håpet med sin redusering tidlig i annen omgang, men igjen var Dortmund festbrems og økte ledelsen 3-1 like etter. Og Liverpool måtte igjen score tre for å gå videre.

 • Floppen Origi slår tilbake

Men som i Istanbul i 2005, nektet Liverpool å gi seg. Anført av en hyperaktiv Jürgen Klopp på sidelinjen, skulle de stå for et comeback som ga assosiasjoner til den famøse Champions League-finalen for snart elleve år siden.

Philippe Coutinho reduserte til 2-3, Mamadou Sakho laget ny spenning ved å stange inn 3-3 — og Liverpool fullførte snuoperasjonen, da Dejan Lovren headet inn seiersmålet.

– Dette er vanskelig å forklare. En vidunderlig, vidunderlig kveld på Anfield. Dette var europeisk fotball på sitt beste, og det er vanskelig å fatte at vi greide det. Dette var en kamp hvor alle som så på, uansett hvem de holder med, må medgi at «OK, fotball er et fint spill», sa Klopp til BT Sport.

ELLEVILLE JUBELSCENER: Mamdou Sakho stengte ikke akkurat følelsene inne etter seieren.

– Har ikke vært med på noe villereLiverpool vant 4-3 og er klare for semifinale, etter en kamp som fort kan bli diagnostisert med ADHD.

– Den sykeste kampen i fotballhistorien, ropte Tor Ole Skullerud fra kommentatorboksen.

– Jeg har ikke vært med på noe villere, kom det fra Max-kollega Kenneth Fredheim like etter.

Matchvinner Lovren sparte heller ikke på de store ordene etter kampslutt.

– Det er en utrolig følelse. Det er en av de beste kampene de siste to-tre-årene. Vi sluttet aldri å tro på oss selv. I pausen sa vi at vi ikke hadde noe å tape, vi måtte bare beholde troen. Det var en fantastisk innsats fra alle, og vi fortjente å vinne, sa han i et intervju sendt på MAX etter kampen.

Drømmestart

Optimismen rådet på Anfield før kampen, da Liverpool-supporterne øynet håp om avansement til turneringens semifinale etter den gode bortekampen i den tyske industribyen. Men det skulle ikke ta lang tid før det håpet nærmest svinnet hen.

For kampen var bare fire minutter gammel, da Dortmund viste fotballen Liverpool-manager Jürgen Klopp en gang gjorde dem kjent for. En hurtig kontring kulminerte i en lekker lob fra Gonzalo Castro til toppscorer Pierre-Emerick Aubameyang, som fulgte opp med en avslutning midt på Liverpool-keeper Simon Mignolet.

Men armeneren Henrikh Mkhitaryan reagerte raskt, og satte returen enkelt i mål.

Aggressive, intensive og hurtige — Dortmund-spillerne ga ikke Liverpool et sekunds ro innledningsvis. Og da de selv kjempet til seg ballen, var tyskerne nådeløse. Kun fem minutter etter at de hadde feiret ledermålet, straffet de nemlig hjemmelaget på nok en kontring.

AKROBAT: Pierre-Emerick Aubameyang feiret sin 2-0-scoring på denne måten.

Marco Reus gled gjennom Liverpools midtbane som en varm kniv i smør, før han slo en millimeterpresis gjennombruddspasning til Aubameyang. Denne gangen viste dog gaboneseren hvorfor han er Dortmunds toppscorer. Alene med Mignolet dunket spisses ballen i nettaket med den største selvfølgelighet. Plutselig sto det 2-0 til bortelaget.

Sjansesløseri

Først etter at de hadde sluppet inn to mål, fant Liverpool ut hvordan de skulle håndtere de aggressive gjestene. I det neste ti kvarteret skulle kampen nemlig skifte helt karakter. For da Liverpool unngikk brudd imot, klarte de også å spille seg til flere eventyrlige muligheter.

Først, etter 17 minutter, spilte Adam Lallana lagkameraten Divock Origi alene med Dortmund-keeper Roman Weidenfelder, men fra en noe spiss vinkel klarte ikke belgieren å overliste den tyske sisteskansen. Weidenfelder fikk slått ballen utenfor via stangen.

FRUSTRERT: Jürgen Klopp måtte fra sidelinjen se laget sitt brenne den ene store sjansen etter den andre i første omgang.

Så, tre minutter senere, var det Lallana selv som skulle få muligheten. Etter mye frem og tilbake innenfor Dortmunds sekstenmeter, fikk engelskmannen plutselig ballen — med ryggen vendt mot mål. Lallana forsøkte å avslutte i vendingen, men endte opp med å skyte et stort hull i luften. Resten av omgangen skulle vise seg å bli en kavalkade av misbrukte målsjanser. Origi sleivet et godt innlegg utenfor, Roberto Firmino klarte ikke å styre Philippe Coutinhos gode innlegg mellom stengene, Coutinho selv var nære ved å score fra distanse - og ringen ble avsluttet da Origi misbrukte nok en sjanse ved å heade over mål.

Innimellom Liverpools sjansesløseri hadde også Dortmund en stor mulighet til å score sitt tredje, da Lukasz Piszczek forsøkte å finne Aubameyang foran mål. Spissen klarte dog ikke å få en nødvendig kroppsdel på innlegget.

Dortmund kunne dermed ta pause med en 2-0-ledelse, mens Liverpool gikk i garderoben uten et eneste skudd på mål. Utrolig nok.

– Vi måtte skape en spesiell kveld for fansen

Det første skuddet på mål skulle komme tre minutter inn i den andre omgangen. Og det skulle ikke bare gå på, men også i mål.

REDUSERTE: Divock Origi skyndte seg tilbake med ballen i hendene etter å ha redusert til 1-2 på Anfield.

"En, to, tre, på det fjerde skal det skje", sier reglen, som fikk sitt ansikt da Origi ble spilt fri av Emre Can, og på lekkert vis plassert ballen forbi Weidenfelder i Dortmund-buret.– Treneren sa at vi måtte skape et øyeblikk som vi kunne fortelle barnebarna våre om. Og skape en spesiell kveld for fansen. Vi trodde på det. Da vi scoret det første målet, følte vi at det kom til å bli en spesiell kveld, fortalte Origi etter kampen.

Frustrasjonen var igjen snudd til optimisme på Anfield. Akkurat som den var litt over en time tidligere.

Men heller ikke denne gangen skulle optimismen få leve stort lenger enn i noen minutter. For snaue ti minutter etter Origis scoring, viste Dortmund igjen hvorfor de er favoritter til å vinne turneringen.

Midtstopper Mats Hummels forlot sin stopperposisjon og slo en lekker stikker til Reus, som enkelt trillet ballen forbi en utspilt Mignolet. Og vips, så sto det 3-1 til gjestene.

Snuoperasjon

Men Liverpool nektet å gi opp foran egne supportere. Klopp svarte på Dortmunds scoring med å gjøre et dobbeltbytte og legge om til to spisser, og det skulle ikke ta lang tid før det offensive grepet fikk avkastning. Riktignok var innbytterne bare statister, da James Milner og Coutinho kombinerte hurtig utenfor gjestenes sekstenmeter etter 66 minutter.

Da sistnevnte fikk ballen på 18 meter, gjorde han som så mange ganger før og smalt til ballen. Skuddet var hardt, flatt og presist, og suste utagbart i nettet bak Dortmunds veterankeeper.

Og Liverpool ga seg ikke med det. Etter 78 minutter skulle de nemlig får enda mer å juble for.

SKUFFET: Pierre-Emerick Aubameyang hang med hodet etter å ha blitt slått ut av Liverpool.

Coutinhos hjørnespark så ikke ut til å være blant de beste han har slått, men ballen stusset i bakken og fant en noe alternativ vei inn foran Dortmunds mål. Der sto Mamadou Sakho, som stanget ballen kontant i nettet.Og på overtid skulle snuoperasjonen bli komplett. Liverpool hadde flyttet opp alle mann i håp om en avgjørende scoring, men valgte likevel å ta frisparket kort. Etter at innbytter Daniel Sturridge hadde kjælet lenge nok med ballen, endte den hos James Milner, som chippet ballen inn mot bakerste stolpe. Der hoppet Liverpools andre midtstopperkjempe, Dejan Lovren, høyere enn alle — og headet ballen i mål.

På utrolig vis hadde Liverpool slått tilbake. De skal spille semifinale i Europaligaen. Det hadde få trodd, da Dortmund ledet 3-1.

Les også

 1. Klopp og Liverpool ble festbrems i Dortmund

 2. Slik forklarer ekspertene Barcelonas store nedtur

 3. Premier League fjerner dommer etter massive protester

 4. Engelsk avis: - Nordtveit klar for Premier League-klubb

Publisert:
 1. Europa League
 2. Liverpool FC

Mest lest akkurat nå

 1. En svært farlig mann

 2. Demonstrasjon mot rekordhøye strømpriser torsdag

 3. Denne gjengen skal bli yrkessjåfører, men det kan oppstå problemer for andre som vil følge samme spor

 4. - Den mest kunn­skaps­rike vi kjente

 5. Gjorde nazihilsen i retten

 6. Disse vil bygge neste etappe av transportkorridor Vest