Har slått Federer og betegnes som en superstjerne, men den norske TV-eksperten tror supertalentet har ett stort problem

Tyske Alexander Zverev blir hyllet av tennisverden. 21-åringen har stø kurs mot stjernestatus, men på vei dit må han komme forbi et stort hinder.

Alexander Zverev slo verdensener Novak Djokovic 6–4, 6–3 i ATP-finalen forrige helg.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Forrige helg tok det 21 år gamle tennistalentet Alexander Zverev karrierens hittil største triumf. Da beseiret han verdensener Novak Djokovic i finalen av ATP-sluttspillet i London. Han har også klatret på verdensrankingen – nå er han nummer fire.

På vei til finalen i London slo han også Roger Federer i semifinalen. Sveitseren er i manges øyne tidenes beste tennisspiller.

– Det finnes ingen andre på hans alder som kan spille ut Federer og Djokovic i to strake kamper, sa den tidligere proffspilleren og nåværende eksperten Andrew Castle til engelske Metro etter finalen, før han la til:

– Tennisverden ligger for hans føtter.

Neste steg nå blir å vinne en Grand Slam-turnering – det er de som er de største turneringene i tennisen.

Og det kan også bli de turneringene som stopper Zverev på veien til storhet, tror Eurosports tenniskommentator Christer Francke.

Grunnen? Høyden hans.

Les også

Tennisstjernenes Saudi-Arabia-kamp skaper reaksjoner: – De er brikker i et politisk spill

Trøblete høyde

Zverev er 198 centimeter høy. Francke forteller at få tennisspillere med lignende høyde har klart å dominere i verdenstoppen over lengre perioder.

Høye spillere har en naturlig fordel når de server, det er også en av Zverevs store styrker, i tillegg til at han slår svært hardt. Samtidig får de det vanskeligere over lengre kamper, ettersom det gjerne er mer fysisk krevende for dem å bevege seg mye. Zverev har slått de beste spillerne og vunnet flere Masters 1000-turneringer, som gjerne anses som nivået under Grand Slam og ATP-sluttspillet. Kampene i Masters-turneringene går over tre sett, i motsetning til kampene i Grand Slam, som spilles over fem sett.

– Guttene som er bortimot to meter høye har ofte problemer med kamper som går over fem sett. Det er veldig krevende fysisk, forteller Francke.

For selv om Zverev har vært et stort talent i flere år nå, er årets kvartfinale i French Open det lengste han har kommet i en Grand Slam-turnering.

– Han må bevise at han kan gå femsettere, sier Francke.

Les også

Norsk stormester forstår seg ikke på Caruana: – Det har plaget meg fra begynnelsen

Treneren kan være nøkkelen

Tennisverden har vært dominert av spillere som Federer, Djokovic og Rafael Nadal de siste ti årene. Ingen av dem er høyere enn 188 centimeter.

Francke tror Zverev kan vinne en Grand Slam, men tviler på at han kan plukke like mange titler og finne like mye stabilitet som de tre ovennevnte, mye på grunn av høyden.

Zverevs nye trener kan være løsningen for tyskeren. 21-åringen har så langt blitt trent av faren, men i år har han fått meriterte Ivan Lendl på laget.

Det var Lendl som ga britiske Andy Murray flere av rådene som hjalp han med å vinne flere av hans store titler (vant blant annet Wimbledon i 2013).

– Lendl kommer inn og finpusser de siste prosentene man behøver. Han kan være nøkkelen som gir Zverev en Grand Slam-seier, sier Francke.

Ivan Lendl (t.v.) var en viktig mann for Andy Murray (t.h.) da briten vant sin første Grand Slam i USA i 2012, før han så tok hjem Wimbledon-trofeet på hjemmebane året etter.

I «Boom Booms» fotspor

Boris Becker er et navn som er kjent for de fleste tennisfans. Tyskeren vant flere Grand Slam-titler på slutten av 80-tallet og på 90-tallet.

Nå håper tyskerne at Zverev kan ta opp arven etter den gamle storspilleren, som ofte bare ble kalt «Boom Boom». Nå er Becker sjef for herretennis i det tyske tennisforbundet – og han har åpenbart store forhåpninger til sin yngre landsmann.

– Verden har en ny superstjerne, sa Becker ifølge The Guardian etter Zverevs seier i ATP-sluttspillet

Christer Francke spilte tennis i Tyskland i flere år. Han er usikker på om Zverev kan bli like stor som Becker.

– Becker er nesten som en gud i Tyskland. Det gjenstår å se om Zverev kan bli like komplett som han. Becker var unik både som spiller og person.

Publisert: