Suárez-tårer, Brasils 1-7-fadese og Rooneys «mareritt»

Her er de ti fotballkampene vi kommer til å huske fra 2014.

Fotballåret 2014 vekket sterke følelser, blant annet fra Luis Suárez, David Luiz og Wayne Rooney.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Sjokkseire, målfester, dommerskandaler og overtidsdramatikk — fotballåret 2014 har vært fullspekket med flust av dramatiske øyeblikk.

VM i Brasil ble hyllet for underholdningsverdien og i Premier League og La Liga kunne tittelkappløpet vanskelig vært mer dramatisk.

Men hvilke kamper vil vi huske når vi ser tilbake på årets begivenheter? Vi har gjort et forsøk på å samle de ti mest minneverdige kampene i internasjonal fotball i 2014. Enig eller uenig? Ta debatten i kommentarfeltet under.

Manchester United-Liverpool 0-3

16. mars - Manchester - Premier League

«Det er et mareritt. Det er en av de verste dagene jeg har hatt i fotballen.»

Wayne Rooney, Manchester United-spiss

2013-14-sesongen av Premier League var sesongen da de to erkerivalene fra Nord-Vest-England byttet plass.

David Moyes så brydd ut allerede før ligaoppgjøret mellom Manchester United og Liverpool i mars. 90 minutter og tre baklengsmål senere hadde Moyes nok en gang fått et forklaringsproblem å bryne seg på i møtet med pressen.

Den regjerende ligamesteren Manchester United gikk på ydmykelse etter ydmykelse under David Moyes, mens Brendan Rodgers' Liverpool virket som et tre som vokste videre mot himmelen.Kroneksempelet på begge de dramatiske historiene kom i ligaoppgjøret mellom lagene på Old Trafford.

Liverpools kvikke bakromsspillere overrumplet United gang på gang, og Raheem Sterling herjet i en slags tier-rolle.

Steven Gerrard scoret de to første målene på straffe, mens Luis Suárez punkterte kampen seks minutter før slutt.

Les vårt referat fra kampen her.

Real Madrid-Barcelona 3-4

23. mars — Madrid - La Liga

«Det er vanskelig å snakke om Leo, og egentlig er det ikke noe behov for det. Det vil bare bli kompliment etter kompliment»

Tata Martino, Barcelona-trener

«El Clásico» har blitt oppgjøret verdens beste spillere ønsker å teste seg i, og det spinnville oppgjøret mellom erkerivalene i mars levde opp til «hypen».

En Real Madrid-seier ville ha satt en alvorlig støkk i Barcelonas gullhåp, men Lionel Messi skulle levere en minneverdig prestasjon for katalanerne.

Når den ene har noe å juble for, har den andre noe å fortvile for. Slik er det ofte med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo. Her jubler Messi over en scoring i Barcelonas 4-3-seier over Real Madrid i mars, mens Ronaldo ser skuffet ned mot gresset.

Messi scoret tre av Barcelonas mål, det siste på den avgjørende straffen seks minutter før slutt.Den store kontroversen etter en drøy time, på stillingen 3-2 til Real Madrid. Neymar fikk straffe etter å ha falt lett i en løpsduell med Sergio Ramos, som ble belønnet med det røde kortet. Messi satte straffen i mål, noe som banet vei for Barcelonas comeback.

Kampens dramatikk var en seriefinale verdig, men i ironiens navn skulle Atlético Madrid til slutt snyte begge gigantene for seriegullet.

Les vårt referat fra kampen her.

Bayern München-Real Madrid 0-4

29. april — München - Champions League

«Vi spilte dårlig når vi hadde ballen. Det er mitt ansvar. Jeg gjorde en feil.»

Pep Guardiola, Bayern-trener

Helt siden de vant 7-0 sammenlagt over Barcelona i mai 2013 hadde mange regnet Bayern München som verdens beste fotballag, men nesten akkurat ett år etter skulle Bayerns status få en solid knekk i form av et 0-4-tap mot Real Madrid på hjemmebane.

I mars knuste Real Madrid Bayern München med sifrene 4-0 i Tyskland, i det som ble en stor kveld for Sergio Ramos. Her feirer Ramos sitt andre mål på fem minutter, som ga Real Madrid en 2-0-ledelse.

Etter 34 minutter hadde to mål fra Sergio Ramos og ett fra Cristiano Ronaldo gitt Real Madrid en tremålsluke. Bayern og Allianz Arena var rystet, og klarte aldri å komme tilbake etter marerittstarten.Ronaldos frisparkmål like før slutt fastsatte sluttresultatet. Det var også portugiserens 16 Champions League-mål for sesongen, to flere mål enn noen hadde klart på en sesong av turneringen tidligere.

Seieren forsterket Real Madrid-fansens tro på at dette ville være året da det tiende Champions League-trofeet endelig skulle komme — etter tolv års ventetid. Trofeet ble sikret etter en dramatisk finaleseier over byrival Atlético.

Les vårt referat fra kampen her.

Crystal Palace-Liverpool 3-3

5. mai - London - Premier League

«Man kan ikke score tre mål, og spille som vi gjorde, og så forsvare seg så dårlig. Det er kriminelt.»

Brendan Rodgers, Liverpool-manager

Allerede før denne høydramatiske maikvelden hadde Liverpool havnet på etterskudd i tittelkappløpet med Manchester City, men det var i sluttminuttene på Selhurst Park gullhåpet virkelig skulle rase sammen.

Med tolv minutter igjen å spille ledet Liverpool 3-0. Så fulgte noen surrealistiske minutter.

Luis Suárez skjulte ansiktet sitt etter at Liverpools bortekamp mot Crystal Palace var over. Suárez scoret et av Liverpools tre mål i oppgjøret, men en sluttspurt fra Crystal Palace kostet Merseyside-klubben seieren.

Først reduserte Damien Delaney for Palace. To minutter senere scoret innbytter Dwight Gayle 2-3-målet.Da lyste nervene ut av Liverpool-spillerne øyne, og to minutter før slutt skjedde det uunngåelige: Dwight Gayle fyrte av et skudd som lurte seg inn i Simon Mignolets høyre hjørne.

Liverpool presset i de frenetiske minuttene som fulgte, men seieren sto ikke til å redde. Etter sluttsignalet brøt Liverpools stjernespiss Luis Suárez sammen ute på gressteppet, før han gikk gråtende av banen.

Kampen mot Palace var som hele Liverpools sesong pakket inn i en kamp. Rodgers' menn scoret hele 101 mål på 38 kamper, men de 50 målene de slapp inn kostet dem dyrt til slutt.

Til slutt viste det seg at Liverpool ikke hadde vunnet ligaen selv hvis de hadde slått Crystal Palace.

Les vårt referat fra kampen her.

Barcelona-Atlético Madrid 1-1

17. mai — Barcelona - La Liga

«Dette er ikke bare et ligagull. Det denne triumfen viser er mye viktigere enn det. Dersom du tror og jobber, kan du klare det.»

Diego Simeone, Atlético Madrid-trener

Tilfeldighetene sørget for vanvittige premisser foran dette oppgjøret. Før siste serierunde var det bare Barcelona og Atlético Madrid som kunne vinne La Liga - og nettopp de to lagene skulle møtes på Camp Nou på sesongens siste dag.

Få mål i Atlético Madrids historie har vært viktigere enn headingen Diego Godín feirer her. Den utlignet seriefinalen mot Barcelona, og etter scoringen forsvarte Godín og Atléticos utmerkede forsvar seg godt nok til at de fikk poenget de trengte.

Atlético trengte bare ett poeng for å ta tittelen, men da en kvikk Alexis Sánchez-avslutning sendte Barcelona i ledelsen etter en drøy halvtime virket det som at Atléticos en gang så usannsynlige titteldrøm ville bli knust.Atléticos genierklærte Diego Simeone må ha levert en råsterk pausetale, for i andre omgang gikk bortelaget ut som skrubbsultne ulver. Det tok dem tre og et halvt minutt å redusere ved Diego Godín.

1-1-resultatet sto seg — og Atlético kunne feire seriegullet. Før sesongen var oddsen for et Atlético-gull på 66 til 1, noe som sier litt om den tyngende dominansen Real Madrid og Barcelona hadde hatt sesongene før.

Les vårt referat fra kampen her.

Spania-Nederland 1-5

13. juni - Salvador - VM (gruppespill)

«Det er derfor du lever, derfor du spiller fotball.»

Arjen Robben, Nederland-angriper

Spania kom til Brasil som regjerende mester i både EM og VM, men allerede i den første kampen var det tydelig at dette ikke var noe vinnerlag lenger.

Et av VMs mest spektakulære bilder: Robin van Persie svever nærmest i det han utligner til 1-1 mot Spania. Nederland vant til slutt kampen 5-1.

Spanjolene ble fullstendig kontret i senk av et nederlandsk lag som blomstret i Louis van Gaals pragmatiske 3-4-1-2-formasjon.Veterankeeperen Iker Casillas ble symbolet på spanjolenes fall. En grusom Casillas berøring tillot Robin van Persies 4-1-mål, mens Real Madrid-legenden ble fullstendig parkert av Arjen Robben da lynvingen fastsatte sluttresultatet til 5-1. Les vårt referat fra kampen her.

Italia-Uruguay 0-1

24. juni — Natal - VM (gruppespill)

«En duell gjorde at knærne mine smalt sammen, noe som gjorde at jeg mistet balansen, og falt oppå motspilleren.»

Luis Suárez, Uruguay-spiss

Luis Suárez hadde fått ti kampers karantene for å bite Branislav Ivanovic i april 2013. Den påfølgende sesongen var han Premier Leagues beste spiller. Og i det han reiste til Brasil-VM med Uruguay-troppen hadde han lagt bitingen bak seg for godt - trodde vi.

Her har Uruguays Luis Suárez (foran) akkurat satt tennene sine i skulderen til Italias Giorgio Chiellini (bak).

Med ni minutter igjen av kampen mot Italia, som Uruguay måtte vinne for å gå videre, bet han den italienske stopperen Giorgio Chiellini.Suárez gikk i bakken og holdt seg til tennene. En illsint Chiellini viste dommeren bitemerket på skulderen.

Sirkuset ble enda mer pinlig av at Suárez og Uruguay nektet for bittet de neste dagene, i hvert fall helt til Suárez hadde fått sin straff, som innebar utestengelse fra VM.

To minutter etter bitehendelsen scoret forøvrig Diego Godín målet som sikret at Uruguay — ikke Italia - gikk videre.

Les vårt referat fra kampen her.

Brasil-Chile 1-1 (3-2 på straffekonk)

28. juni - Belo Horizonte - VM

«For fire år siden gråt jeg av sorg, i dag gråter jeg av glede.»

Júlio César, Brasil-keeper

På dette tidspunktet levde Brasils VM-drøm i beste velgående, men åttedelsfinalen mot Chile skulle påføre det brasilianske folket et nervedrama uten like.

Det hele gikk til ekstraomganger etter at David Luiz og Alexis Sánchez scoret en gang hver før pause.

Brasil ble utsatt for et nervedrama i åttedelsfinalen mot Chile, men keeper Júlio César kom ut av det hele som den store helten. Her løfter lagkameratene César i været.

Chile leverte en heltemodig og energisk opptreden i den brasilianske heksegryten, og var kun en hårsbredd unna å vinne da Mauricio Pinilla traff treverket i andre ekstraomgang.I stedet ble nettopp Pinilla en av synderne i straffekonken, mens keeperen Júlio César ble den store helten for Brasil.

Det var en stor revansje for César, som ble den store syndebukken da Brasil røk ut i VM-kvartfinalen mot Nederland fire år tidligere.

César ble hyllet i brasilianske aviser dagen etter. Sportsavisen LANCE! hadde for eksempel et karikaturbilde av at César støtet bort en ball som hadde «2010» skrevet på seg.

Les vårt referat fra kampen her.

1. Brasil-Tyskland 1-7

8. juli — Belo Horizonte - VM (semifinale)

«Vi ber om tilgivelse. Til hele folket: Vær så snill å tilgi oss for denne feilen.»

Luis Felipe Scolari, Brasil-trener

Det ultimate fotballsjokket. I løpet av seks utrolige minutter scoret tyskerne 2-0-, 3-0, 4-0- og 5-0-målet.

Håpet om å vinne VM på hjemmebane, som brasilianerne hadde båret på siden fiaskoen i 1950-VM, ble knust på brutalt vis.

«Dra til helvete, Felipão!», sto det på forsiden av den brailianske avisen O Dia dagen etter 1-7-tapet. Felipão er kallenavnet til trener Luis Felipe Scolari.

Tyskerne presterte selvsagt på et skyhøyt nivå, men aller mest oppsiktsvekkende var kanskje det totale sammenbruddet i prestasjonene til de brasilianske forsvarsspillerne, først og fremst David Luiz og Marcelo.Vi får håpe landslagssjef Luis Felipe Scolari holdt seg langt unna brasilianske aviser morgenen etter. På den Rio de Janiero-baserte avisen O Dias forside kunne man lese «Dra til helvete, Scolari».

Les vårt referat fra kampen her.

Juventus-Roma 3-2

5. oktober — Torino - Serie A

«Det er synd at straffefeltet er litt større i Torino.»

Rudi Garcia, Roma-trener

De siste årene er det Juventus-Roma som har blitt den store tungvekterduellen i italiensk fotball. Oppgjøret mellom lagene i oktober var italiensk lidenskap oppsummert på 90 minutter.

Leonardo Bonucci avgjorde kampen med en praktfull volley fem minutter før slutt. Kampen hadde fotballgodteri nok til å tilfredstille de mest hardbarkede puristene, men i etterkant var det dommerkontroverser som ble det heteste temaet.

Dommer Gianluca Rocchi fikk massiv kritikk i Italia for måten han håndterte storkampen mellom Roma og Juventus. Her har Rocchi nettopp vist ut Romas stopper Konstantinos Manolas.

Roma-trener Rudi Garcia ble vist bort av dommer Gianluca Rocchi etter at han protesterte mot at Juventus fikk straffe i første omgang. Både ved den straffesituasjonen, og da Juventus fikk sin andre straffe etter pause, virket det som at forseelsene skjedde utenfor sekstenmeterfeltet. Og Roma-leiren gikk langt i å antyde at dommertabbene ikke skyldtes uflaks.Francesco Totti hintet om at en konspirasjon lå bak, og foreslo at «Juventus bør ha sin egen liga, for de vinner alltid, rettmessig eller urettmessig».

Det hører også med til historien at straffen Roma fikk tildelt også var av det omdiskuterte slaget.

Kampen inneholdt altså tre straffer. Den inneholdt også to utvisninger (i tillegg til at Garcia ble vist bort), etter at Romas Konstantinos Manolas og Juventus-spiller Alvaro Morata ble utvist etter at flere spillere barket sammen i en krangel mot slutten av kampen.

Les vårt referat fra kampen her.

Publisert: