Hareides superstjerne sendte Danmark til VM

Christian Eriksen scoret hattrick da Irland ble ydmyket på eget gress.

Christian Eriksen herjet da Danmark ble VM-klare.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Kong Christian Eriksen av Danmark!

I begeistringens rus kronet Max-kommentator Asbjørn Myhre danskenes superstjerne til landets nye konge. For med sine tre scoringer i det særdeles viktige playoff-oppgjøret mot Irland, sørget Christian Eriksen for en dansk seier som smakte langt bedre enn dropsen - den forhenværende «Kongen av Danmark».

Etter 0–0 i København måtte Danmark minst spille uavgjort i returoppgjøret i Irland, dersom de skulle ta seg til neste års VM i Russland. Men i den irske hovedstaden skulle Åge Hareides lag gjøre langt mer enn det.

Les også

Nytt nederlag for tafatt Norge – nullen sprakk på overtid

Shane Duffy sørget riktignok for at danskene havnet under tidlig, men derfra og inn handlet alt om de danske drengene. Anført av Eriksen i storslag snudde de kampen og vant hele 5–1.

Danmark er dermed klare for VM i 2018.

Glad gutt

– Følelsen av at vi skal til VM... Den kunne ikke vært bedre, alle rundt meg vet hvor mye dette betyr. Kvalifiseringen var veldig bra for meg personlig, så det ville vært en stor skuffelse om vi ikke kom med. Sabrina (kjæresten, journ.anm) er heldig, for jeg kommer til å være en glad gutt de neste månedene, sa kampens store spiller, Christian Eriksen, til danske Kanal 5 etter kampen.

Storseieren mot Irland var hans 75 med den danske forbundslogoen på brystet. Det ble han selv minnet på av hans tidligere sjef, Morten Olsen, som sendte ham en tekstmelding før kampen.

– Han sendte meg en melding om at han slo Norge 5–1 i 1986 (i sin kamp nummer 75), så det er gøy å kunne sende den samme meldingen tilbake, sa han.

Eriksens lagkamerater var også i ekstase.

– Dette er vilt! Det er en drøm som går i oppfyllelse. Å få være en del av det er helt fantastisk, sa danske Pione Sisto i et intervju vist på Max etter kampen.

– De fikk et heldig mål, men vi hadde troen på det. Vi spilte en fantastisk kamp og scoret noen gode mål. Det var jo dette vi hadde håpet på og hadde drømt om, og nå står vi her med en VM-billett, la lagkamerat Yussuf Poulsen til.

– En ganske stor bragd

Danskenes norske landslagssjef, Åge Hareide, var både våt av sjampanje og svette etter bragden.

STORT SMIL: Åge Hareide var svært stolt etter å ha ledet Danmark til VM i Russland.

– Det er en ganske stor bragd, for Irland er ikke kjent for å slippe inn mange mål. De er vanligvis ganske gode defensivt, men vi lyktes med alt offensivt i dag, sa han til Max etter kampen.

– Men sånn er fotballen. I Parken bommet vi på sjansene våre og gjorde det vanskelig for oss selv, la han til.

Deretter roste han spillerne.

– Det er en fantastisk gjeng med spillere vi har, altså. De er makeløse på den måten at de har jobbet sammen og pushet hverandre, samtidig som de er sterke – ikke bare fotballmessig, men også mentalt.

Irsk drømmestart

Lyden fra sekkepipene som akkompagnerte irenes nasjonalsang hadde knapt rukket forsvinne fra øregangene. Kampen var nemlig bare seks minutter gammel da det feststemte, irske publikummet fikk den starten de hadde drømt om.

Frispark fra egen banehalvdel er som regel ufarlige, men i god tro flyttet irene opp sine lengste menn i håp om å ta en tidlig ledelse. Robbie Brady banket ballen inn i feltet, der traff den danske Nicolai Jørgensen, som ikke klarte å få klarert ballen.

Les også

Tjærnås-børsen: Slik vurderes de norske spillerne etter nok en nedtur

TIDLIG JUBEL: Shane Duffy ga Irland en perfekt start på kampen.

I desperasjon forlot keeper Kasper Schmeichel streken og forsøkte å bokse den bort, men i feltet var det en ire som raget høyest. Midtstopper Shane Duffy strakk seg så lang han var og stanget ballen i nettet. Irland ledet 1–0.

Danske sjanser

Etter scoringen tok Danmark over initiativet i kampen. Irene falt langt ned på egen banehalvdel, og hadde mer enn nok med å forsvare seg. Det første skremmeskuddet kom fra William Kvist, men forsøket ble parert av keeper Darren Randolph.

Les også

Arsène Wenger hinter om hva han skal gjøre etter Arsenal-karrieren

Det andre kom fra Pione Siste to minutter senere. Danskenes superstjerne, Christian Eriksen, ble taklet stygt på kanten av sekstenmeteren, men dommeren vinket spillet videre. Grunnen? Danmark hadde en kjempefordel av ballen.

Mens Eriksen lå i gresset med smerter, spilte Jørgensen ballen til Sisto. Celta Vigo-spilleren avsluttet på volley, men igjen sto Randolph i veien.

Utlikning etter dødball

Irland var farlige på kontringer, men da verken Daryl Murphy eller James McClean klarte å plassere sine skudd mellom stengene, lå alt til rette for et dansk comeback.

SLO TILBAKE: Andreas Christensens utlikning sørget for ny dansk tro på avansement.

Og det kom i det 29. minuttet. Eriksen slo en kort corner til Sisto, som med to kvikke dragninger gjorde narr av Harry Arter og dro seg inn i feltet. Derfra slo han ballen mot bakerste stolpe, hvor lagkameraten Andreas Christensen sto og ventet.

Chelsea-spillerens avslutning så ut til å bli stoppet av Cyrus Christie ved stolpen, men den irske backen klarte ikke å stokke beina. Ballen traff både ham og aluminiumet før den trilte i mål.

Danmark fikk målet de trengte. Dersom det skulle ende 1–1 ville de gå til VM på flere scorede bortemål.

Eriksen-perle

Men det skulle det ikke, Åge Hareides lag hadde nemlig mer å by på. Etter utlikningen ble Irland tvunget fremover, og danskenes kjappe angripere fikk store rom å kontre i. I det 32. minuttet ble rommet utnyttet på mesterlig vis.

Les også

Steffen Iversen vraket Sir Alex etter telefonmøte på Royal Garden

DRØMMETREFF: Christian Eriksen kronet en vakker kontring med et vel så vakkert skudd.

Yussuf Poulsen stormet fremover, spilte ballen til Jørgensen, som rullet den videre til Christian Eriksen. Tottenham-spillern la ballen til rettet, løftet blikket og sendte ballen i en perfekt bue forbi en sjanseløs Randolph. Skuddet traff tverrliggeren før det gikk i nettet.

En perlescoring av Eriksen.

Nå måtte Irland score to for å nå VM-sluttspillet i Russland neste sommer.

Eriksens lekegrind

Med det som utgangspunkt gjorde irenes landslagssjef, Martin O’Neil, to bytter i pausen. Effekten av dem ble imidlertid fraværende.

For dette var Eriksens kveld. Mens Irland presset på for en scoring, fikk danskenes midtbaneelegant fikk stor boltreplass i motsatt ende av banen. Og i det 63. minuttet skulle det smelle fra venstrefoten hans igjen.

Sisto dyttet ballen til sin langt mer profilerte lagkamerat, som fra rundt 18 meter bøyde ballen i motsatt hjørne.

– Man kan kanskje ikke si at Christian Eriksen har sendt Danmark til VM på egenhånd, men det er ikke så langt unna, utbrøt Max-kommentator Asbjørn Myhre fra boksen.

SATTE KRONEN PÅ VERKET: Nicklas Bendtner fikk æren av å avslutte målfesten. Han scoret danskenes femte mål på straffespark - som han for øvrig skaffet selv.
Les også

Nominasjonene er klare: Bendtner kan gå fra England-flopp til årets spiller i Eliteserien

Og det skulle komme mer fra playmakeren. Drøye kvarteret før slutt ble horribel klarering fra Stephen Ward ble snappet opp av Eriksen, som ikke viste noen nåde og hamret inn sin tredje scoring for kvelden.

Mot slutten satte Hareide inn Rosenborg-spiss Nicklas Bendtner, som to minutter før full tid satte sitt stempel på kampen. Kraftspissen ble lagt i bakken i feltet, dommeren pekte på straffemerket og straffen skulle Bendtner selvsagt ta selv.

Fra elleve meter gjorde eliteserieprofilen ingen feil. En dansk festkveld ble kronet med en straffescoring.

Det endte hele 5–1.

Publisert: