Molde-spiller frifunnet for voldtekt

Molde-spilleren som var tiltalt for voldtekt, er frifunnet i tingretten. Han dømmes likevel til å betale erstatning til kvinnen som anmeldte saken.

Illustrasjonsfoto av Aker Stadion i Molde.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Aktor Ingvild Thorn Nordheim opplyser til NTB at dommen ankes.

Molde Fotballklubb skriver i en pressemelding at de tar dommen til etterretning, og at saken skal behandles i styret for å «vurdere mulige utfall».

– Dette er en alvorlig og krevende sak med flere sider som berører kvinnen, spilleren, klubben og andre, heter det meldingen.

Klubben valgte å ikke suspendere spilleren etter at saken ble anmeldt, og har inntil nå avventet utfallet av saken.

Les også

Voldtektstiltalt Molde-spiller nekter straffskyld: - Det var frivillig

Skjedde på nachspiel

I dommen fra Romsdal tingrett deler retten seg i et flertall og et mindretall i spørsmålet om skyld. Retten slår fast at det er ubestridt at spilleren hadde samleie med kvinnen under et nachspiel hjemme hos ham i mai i fjor. Kvinnen hadde høy promille.

– Det springende punkt er om samleiet skjedde mens kvinnen sov og/eller på grunn av beruselsen var ute av stand til å motsette seg handlingen, eller om hun deltok aktivt i den seksuelle kontakten, slik spilleren har forklart, heter det i dommen.

Under rettssaken nektet spilleren straffskyld. Han fortalte at han hadde samleie med kvinnen, men sa at det var frivillig. Den fornærmede kvinnen fortalte i retten at hun sovnet på et nachspiel hjemme hos spilleren, men våknet og forsto at noen lå over henne.

Les også

Aktor ber om fire års fengsel for voldtektstiltalt Molde-spiller

Uenighet

Rettens flertall, bestående av de to meddommerne, kom fram til at det foreligger rimelig og fornuftig tvil om skyldspørsmålet og at det ikke kan ses bort fra at hendelsesforløpet i det vesentlige kan ha vært slik det ble beskrevet av Molde-spilleren.

Mindretallet – representert ved rettens leder – mente imidlertid at spilleren burde dømmes.

Beviskravene i spørsmålet om erstatning er mindre strengt enn i straffesaker. For å idømme straff kreves det tilnærmet sikkerhet, mens det i spørsmålet om erstatning holder med klar sannsynlighetsovervekt i denne typen saker.

Rettens flertall var enige om at dette kravet var oppfylt, og dermed dømmes Molde-spilleren til å betale 150.000 kroner i oppreisning til kvinnen som anmeldte saken.

Les også

Navnga voldtektstiltalt Molde-spiller - men slipper straff

Dommen ankes

Aktor i saken, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, opplyser at påtalemyndigheten kommer til å anke dommen.

– Jeg synes dette var et overraskende utfall. Samtidig registrerer jeg at fagdommeren, som var i mindretall, mente at det var utvilsomt at tiltalte hadde begått handlingen han var tiltalt for, sier hun til NTB.

Nå venter ny behandling av saken i lagmannsretten.

– Det vil jo bli en ny fullstendig bevisførsel. Vi får prøvd saken to ganger, så får vi se hva resultatet blir da, sier hun.

– Veldig lettet

Spillerens forsvarer, Øyvind Panzer Iversen, sier at hans klient er veldig lettet over å ha blitt frifunnet. Samtidig sier han at saken har vært en belastning for klienten.

– For ham har det vært fryktelig tungt på samme måte som for andre involverte i saken. Det er en sak som har fått en god del mer oppmerksomhet enn det vanlige. Dette bidrar til en tilleggsdimensjon, med all oppmerksomheten siden dette kom ut i mai i fjor. Han har opplevd det som belastende, sier Iversen.

Iversen gjør det klart at de kommer til å be om overprøving av det sivilrettslige kravet i lagmannsretten.

– Han er selvsagt overrasket over å bli domfelt for det sivilrettslige kravet, sier advokaten.

Bistandsadvokat Mette Ekroll Nyland sier til Nettaivsen at hennes klient er glad for at dommen ankes.

– Jeg er jo kjent med at aktoratet har bestemt seg for å anke avgjørelsen, og det er jo fornærmede glad for. Saken er en stor belastning, sier Nyland.

Les også

Molde-direktøren: – På Aker stadion gjelder de samme reglene som ellers i samfunnet, og ytringsfriheten står sterkt

Klubben er ordknapp

Molde FK var ordknapp rett etter at dommen falt. Fotballklubben varsler flere uttalelser på et senere tidspunkt.

– Vi har sendt ut en pressemelding, og det er det vi ønsker å uttale nå i etterkant av dommen. Det vil være naturlig at vi kommer med en uttalelse på et senere tidspunkt, sier Molde-direktør Øystein Neerland til NTB.

I Moldes supporterklubb Tornekrattet har det vært vanskelig å forholde seg til saken mot en av klubbens spillere.

– Dette er en vanskelig sak, der det ikke går an å juble for dommen. For det er en full frifinnelse eller ingenting. Det er bare tapere i denne saken. Vi har vært todelte i Tornekrattet om at han burde fått spille, og med 600 medlemmer må man bare regne med det, sier Tornekrattet-leder Reidar Sandblåst til Nettavisen.

MFK valgte ikke å suspendere spilleren etter at saken ble anmeldt. Sandblåst blir overrasket om klubben etter dommen lar være å bruke vedkommende.

– Han er per definisjon frikjent, det blir merkelig å utestenge ham nå. Når saken kommer opp igjen, vil vi se om noe endres. De lot ham spille mens han var siktet og tiltalt, da blir det rart hvis han ikke spiller videre, sier Sandblåst.

(100% Sport/NTB)

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30253271254678
2Bodø/Glimt30186686414560
3Rosenborg30168669442556
4Lillestrøm30165949341553
5Odd30136114345-245
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk