Norges trener slakter juryen - nå slår renndirektøren tilbake

OL-debutant Jarl Magnus Riiber ble best av de norske på 4. plass. For to av de andre ødela vindforholdene fullstendig.

Jarl Magnus Riiber lå på 2. plass etter hopprennet. Han var med i medaljekampen, men kreftene holdt ikke helt inn.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

PYEONGCHANG/BERGEN: – Vinden ødela veldig mye. Jeg synes det er helt forferdelig at juryen setter vindkorridoren som de gjør. Dermed setter de to-tre av de største medaljekandidatene helt ut av spill i hopprennet. Det er noe av det kjedeligste jeg har vært med på. Slett arbeid, sier hopptrener Bjørn Kåre Ingebrigtsen.

Både Jørgen Graabak og Jan Schmid fikk ødelagt konkurransen under dårlige hoppforhold. De startet henholdsvis 2.28 og 2.47 minutter bak.

– Det er synd når du ser at snowboarderne får for lite fart i motvinden, utfor og slalåm blir utsatt, i langrenn er det mye vind, i hoppbakken er det mye vind. I Pyeongchang kan du ha OL i bob og isdans, sa en oppgitt Graabak etter hopprennet.

Les også

Graabak fyrer løs mot OL-byen: – Pyeongchang kan ha OL i bob og isdans

– Kan ikke ofre de beste

Han får full støtte av trener Ingebrigtsen.

– De setter vindkorridoren altfor åpen og tillater at de på slutten hopper med lav fart og uten oppdrift i bakken. Da er de sjanseløse. Juryen burde hatt en smalere vindkorridor på slutten der, og ikke sende medaljefavorittene utpå under slike forhold, sier han.

– Hvis man vet at det er sånn, og likevel legger OL hit, kan ikke det berømmes som tidenes beslutning, sier Jørgen Graabak.

– Vi kan ikke ofre de beste utøverne bare for å trumfe igjennom et renn. Surt for oss at to av våre har noen av de dårligste forholdene. Når det blir så ekstreme forhold, blir det helt sjanseløst, sier Ingebrigtsen.

– Det er kjedelig når enkelte ikke får sjansen til å være med og kjempe om medalje, sier Graabak etter rennet.

– Mange spør seg hvordan IOC kunne legge OL hit?

– Jeg forstår hvorfor man spør. I hvert fall når så mye blir preget av det. Det er dumt.

– Men kan man legge OL hit i det hele tatt?

– Hvis man vet at det er sånn, og likevel legger det hit, kan ikke det berømmes som tidenes beslutning, sier Graabak.

– Jeg hadde nok vært fryktelig forbannet om jeg hadde følt at jeg hadde levert gode hopp her og vært i kjempeform. Nå blir det mer en slags oppgitthet over det blir sånn, sier Jan Schmid.

Uenig i kritikken

- Jeg kan ikke si meg enig i Bjørn Kåres kritikk. Jeg skjønner at det er frustrerende, og vi skulle helst hatt helt like forhold for alle. Vindkorridoren i OL er akkurat den samme som i alle verdenscuprenn. Den er på to meter i sekundet, det sier renndirektør Lasse Ottesen, som har ansvaret for kombinertkonkurransene i verdenscupen så vel som i OL.

- Det er sånn vi har kjørt alle renn. Noen er i toppen av den korridoren og er heldige. Andre er uheldige og er i bunn, sier nordmannen og minner om at kombinert er en utendørsidrett.

Da vil forholdene variere noe.

Lasse Ottesen er ikke enig i kritikken fra den norske landslagstreneren (Arkivfoto)

I OL-rennet onsdag var korridoren fra 0,5-2,5 meter i sekundet. Alle var godt innenfor det, opplyser han.

- Graabak, for eksempel, hadde i snitt 0,96 meter i sekundet i oppdrift. Både han, Schmid og Fabian Riessle var alle innenfor, men ja, de var i nedre del av vindkorridoren, sier han.

Meldt vindstille

Espen Andersen og Jarl Riiber, som begge gjorde en bra hoppdel av kombinertrennet, var i andre enden av skalaen og hadde ifølge Ottesen de beste forholdene.

De to som kom først, Eric Frenzel og Akito Watabe, hadde oppdrift på henholdsvis 1,72 og 1,60.

Han går ikke med på at juryen kunne vært mer tålmodig på tampen, og hatt en smalere vindkorridor for de beste.

– Venter man på bedre forhold for noen og ikke for andre, da begynner man å styre konkurransene. Vi behandler alle så likt som mulig, om de har startnummer 1 eller 48. De er like viktige for oss, sier Ottesen, som har en gladnyhet å komme med for alle som er dønn lei den evinnelige vinden i Pyeongchang.

– De kan glede seg til de neste fire-fem dagene. Da er det meldt vindstille.

Les også

Lagkameratene trekker frem OL-mesterens «ukjente» side: – Du merker det ikke på ham til daglig

Riiber var Norges håp

Etter det bingopregede hopprennet med mye vind var det østerrikeren Franz-Josef Rehrl som ledet foran 10-kilometeren. 20-årige Jarl Magnus Riiber var nest best i hopprennet og gikk ut 15 sekunder bak, mens Espen Andersen var 54 sekunder bak. Duoen var Norges håp.

Etter 2,5 kilometer var Riiber kommet seg helt opp i ryggen på Rehrl, men det kom sterke langrennsnavn like bak.

Ved 5 kilometer var det fem løpere som var samlet: Eric Frenzel (Tyskland), Riiber, Akito Watabe (Japan), Lukas Klapfer (Østerrike) og Rehrl.

Da 7,5 kilometer var passert hadde gruppen i front kvittet seg med Rehrl. Dermed sto medaljekampen mellom fire løpere, inkludert Riiber.

Sjanseløs i spurten

Regjerende olympiske mester Frenzel viste klasse og dro fra de andre. Han gikk inn til et klart OL-gull, foran Watabe og Klapfer som kapret de øvrige medaljene.

Riiber måtte ta til takke med 4.-plassen.

– Jarl gjør en god konkurranse og er med og fighter nesten helt inn. Han mangler litt kjørestyrke til å henge med hele veien. Men det er lite å klage på synes jeg, sier trener Ingebrigtsen.

Selv var Riiber fornøyd med innsatsen.

– Det var sykt gøy helt til sisterunden. Jeg var egentlig ferdig etter det siste støtet til Frenzel. Det var fryktelig tungt, sa 20-åringen til Eurosport og la til at han ville lagt opp løpet annerledes dersom han hadde hatt litt større forsprang til Frenzel.

– Men jeg er fornøyd med fjerdeplassen og tar det med meg som noe positivt. Jeg får komme sterkt tilbake i de to siste konkurransene, sier Riiber

Espen Andersen ble nest beste nordmann på 10.-plass. Jørgen Graabak og Jan Schmid gikk i mål til henholdsvis 18.- og 25.-plass, godt over 2 minutter bak vinneren.

Publisert: