IOC tar grep etter interne skandaler: Nå har de laget egen «nei-liste» til medlemmene

– Det skal ikke være i tvil om hva slags forpliktelser man har når man påtar seg et IOC-medlemskap, sier Kristin Kloster Aasen.

IOC har oppdatert sine etiske retningslinjer. Her snakker IOC-president Thomas Bach under møtet i Lima i september.
  • Håvard Karlsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det har stormet rundt den internasjonale olympiske komité (IOC) de siste årene, etter at en rekke korrupsjonssaker er blitt avslørt.

5. september i år raidet blant annet politiet i Rio de Janeiro flere lokasjoner i byen, og arresterte Carlos Arthur Nuzman, som er president i den brasilianske olympiske komiteen. Han er mistenkt for korrupsjon i forbindelse med tildelingen av sommer-OL i 2016.

75-åringen er også siktet for skatteunndragelse, hvitvasking av penger, samt å drive en kriminell organisasjon i forbindelse med Rios vellykkede bud i 2009.

Nå har IOC tatt grep. Ifølge nettstedet insidethegames kommer det nå oppdaterte etiske retningslinjer. Det er obligatorisk for alle IOC-medlemmene å signere dokumentet, som er på 27 sider.

Retningslinjene skal styre medlemmenes oppførsel i saker som interessekonflikter, mottagelse av gaver, samt bruk av billetter til OL.

«Gitt betydningen av hva som står på spill i kandidatprosessen og risikoen for noen oppfatning av korrupsjon fra det sivile samfunnet, kan IOC-medlemmer ikke godta noen gave, uansett verdi, fra en kandidatby, dens nasjonale olympiske komité, eller noen person eller enhet som handler på vegne av kandidaten», står det blant annet.

IOC-medlemmene må også ha «en nøytral stilling under alle omstendigheter» under en kandidatbyprosess, med mindre de kommer fra landet som prøver å få OL.

Les også

Norsk IOC-medlem betenkt over at ingen har søkt vinter-OL: – Må være ærlig og si at dette er krevende

– Et stort ansvar

Kristin Kloster Aasen ble Gerhard Heibergs arvtager da hun ble valgt inn som IOC-medlem under et møte i Lima i september. Hun tok da det hun beskriver som et «e-læringsprogram», sammen med de andre nye medlemmene.

– Det skal ikke være i tvil om hva slags forpliktelser man har når man påtar seg et IOC-medlemskap. Det er mange mennesker som skal forvalte et stort ansvar, sier hun.

Alle IOCs 100 medlemmer må ha signert dokumentet innen de skal møtes i Lausanne 5. november.

IOC har sin Code of Ethics i bunnen.

– E-læringsprogrammet har definert en del områder der det er viktig å være ekstra tydelig. Dette er for å avdekke situasjoner der det kan være aktuelt med korrupsjon, mottagelse av gaver og oppførsel som er i strid med regelverket, sier Kloster Aasen.

Kristin Kloster Aasen er norsk medlem i IOC:

Mottagelse av gaver

Når det gjelder gaver, kan IOC-medlemmer kun motta gaver fra «et annet olympisk parti eller en tredjepart» som er av «nominell verdi». Alle andre gaver må sendes videre til det olympiske museet i Lausanne.

Det står også hva som aksepteres som akseptable gaver. Det omfatter gjenstander med merkets logo eller emblem av giveren, for eksempel pins, T-skjorter, slips og skjerf.

Lokale håndverksobjekter, aktuelle bilder eller bøker, forbruksvarer som sjokolade, konditorivarer, lokale spesialiteter, eller «rimelige viner» kan også aksepteres.

På nei-listen over uakseptable gaver er luksusmerkevarer, som for eksempel klær, klokker, penner, vin og brennevin, samt elektronisk utstyr som kameraer, smarttelefoner, tv, datamaskiner og tablets.

IOC-medlem Patrick Hickey ble arrestert i Rio de Janeiro i fjor.
Les også

Politiker slår alarm før OL: – Jeg frykter en global ydmykelse

Svartebørssalg av OL-billetter

Det sier seg kanskje selv, men objekter laget med «gull, edle metaller og steiner», er også forbudt, sammen med penger eller gavekort.

«IOC-medlemmer må dessuten ikke, direkte eller indirekte, søke, akseptere, eller foreslå noen skjult vederlag, provisjon, fordel eller tjeneste i noen som helst form som er knyttet til De olympiske leker», står det i dokumenter, ifølge insidethegames.

Et ord som går igjen i de nye retningslinjene er interessekonflikter. Medlemmer må snakke med IOCs etiske kommisjon dersom de er klare over mulige direkte eller indirekte brudd.

Les også

Kulturministeren krever bedre kjønnsbalanse i IOC

Medlemmene som signerer dokumentet, må ta stilling til flere aktuelle problemstillinger, og krysse av på hva de mener er riktig fremgangsmåte i den aktuelle saken.

Bruk av OL-billetter er et annet viktig tema. I fjor ble tidligere IOC-medlem Patrick Hickey arrestert, mistenkt for å ha vært involvert i svartebørssalg av OL-billetter.

Iren har nektet straffskyld, men står fortsatt overfor anklager for tyveri, skatteunndragelser, hvitvasking av penger og kriminell virksomhet. Hans rettssak begynner 29. november.

«IOC tilbyr sine medlemmer muligheten til å kjøpe et begrenset antall billetter til De olympiske leker via online-registreringsplattformen. Slik billetter kan kun brukes av medlemmene selv, deres familier, eller deres akkrediterte gjester», står det i de nye reglene.

Det blir også spesifisert at billetter ikke kan selges eller tilbys for salg, eller overføres til andre.

Publisert:
  1. IOC
  2. OL
  3. Korrupsjon

Mest lest akkurat nå

  1. Amerikanere fra­rådes å reise til Norge

  2. På bursdagen sin fikk Camilla Finnesand en telefon: «Du må komme inn på sykehuset»

  3. Nav har bedt om politihjelp 1230 ganger siden 2016

  4. Silje trudde ho var gravid med sitt fjerde barn då smertene kom. Ein blod­prøve gav svar

  5. Din plastpose skal lønne proffe strandryddere i Rogaland

  6. Derfor mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører – varsel om nasjonal kal­kun­krise før jul