Derfor nekter Tom Tvedt å trekke seg: – Det er ingen som gjør feil med vilje

Det er spesielt én ting idrettspresident Tom Tvedt skulle ønske han hadde gjort annerledes.

Tom Tvedt fikk kritikk av kulturministeren for ikke å komme på banen etter at kvitteringene til NIF ble lagt frem. I et stort intervju forklarer han hvorfor.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

ULLEVAAL STADION: Lettere hostende kommer Tom Tvedt gående bortover gangen på idrettens hus på Ullevaal stadion. Han stikker hodet inn til medarbeiderne som sitter på kontorene. Ønsker dem alle god jul.

Selv har han juleferie om en halvtime. Men først skal han gi et siste intervju for året.

– Det er sånn at når det stormer, er det to ting som er viktig. Det ene er å holde kursen. Det andre er å holde farten. Oppe i alt dette som skrives om kvitteringer og pengebruk, så har vi drevet fantastisk aktivitet. Det er jeg som står til rors nå. Før meg har andre stått i stormen. Etter meg kommer sikkert også folk til å stå i stormen, sier Tvedt.

Les også

Slik brukte Idrettsforbundet 12 millioner på å få OL-ja i Oslo: – Det ble mye armer og bein

Tilliten som brast

Når Aftenposten intervjuer idrettspresidenten, sitter fortsatt hele presse-Norge og gjennomgår pengebruken til Idrettsforbundet de siste fem årene. Noe er kritikkverdig. Andre ting er ikke det.

Gjennom tre innsynsrunder har pressen fått se reiseregningene til idrettslederne, kvitteringer fra middager med utallige vinflasker, hotellregninger man ikke kunne svare for og konsulentbruk for flere titalls millioner kroner.

Tom Tvedt har mildt sagt vært i hardt vær det siste året.

– Hadde du forventet at det skulle bli så mye bråk?

– Det er klart det blir bråk når vi legger frem alle kvitteringene på denne måten. Vi har åpnet opp for idrettens beste. Det som har kommet frem, med de forklaringene, gode eller dårlige, tenker man kanskje på i ettertid. Hvorfor gjorde jeg sånn eller sånn? Men av og til gjør man dårlige valg i livet. Vi har åpnet opp og endret for å se fremover, sier Tvedt og hoster.

– Hvordan skal du bygge tillit igjen?

– Tillit er noe du får for det arbeidet du gjør hver dag. Da må vi endre og få ting på plass. Jeg håper at det gir tillit at vi faktisk rydder opp. Jeg er president nå. Dette er en demokratisk organisasjon som håndterer dette på en veldig ryddig måte. Min måte å ta ansvar for ting på, er å være til stede og endre på ting.

– Det vi jobber med er endring. Vi har gjennomført deler av de endringene som Bernander-utvalget foreslo. Det er noen formelle vedtak på Idrettstinget som gjenstår. Vi er opptatt av å endre, forbedre og gå videre, legger han til.

Les også

Idrettsstyrets to dager med workshop kostet over 300.000 kroner

Trekker seg ikke

Tirsdag møtte Tvedt pressen for å svare på spørsmål om kvitteringene som er blitt lagt frem de siste dagene. Da sa han blant annet at han ikke ønsket å trekke seg som idrettspresident.

Når Aftenposten konfronterer ham med at flere mener han bør trekke seg, og spør ham om begrunnelsen for hvorfor han blir sittende, svarer han slik:

– Jeg er valgt frem til 2019 sammen med styret. Der står jeg. Jeg representerer NIF. De har valgt meg som president på sitt ting. Det er idretten jeg rapporterer til. At jeg skal gå av? Min måte å ta ansvar på, er å rydde opp. Jeg er en del av de endringene som gjennomføres. Det ansvaret tar styret og jeg, sier han.

Tom Tvedt har stått i hardt vær i 2017. Men å trekke seg er uaktuelt. Han sitter så lenge idretten vil ha ham.

– Hvordan vil du beskrive følelsen du sitter med nå? Er du revansjelysten? Motivert? Forbannet?

Tvedt tar en lang pause. Tenker seg godt om.

– Det har vært mitt utgangspunkt alltid, det å tenke fremover. Mulighetene ligger der fremme. Jeg er opptatt av å føre denne fantastiske organisasjonen videre.

– Hvordan har det vært å stå i den stormen?

– Det er ingen som liker å se bilder av seg selv over så lang tid … Det sier seg selv. De som leser dette, kan bare prøve å sette seg inn i situasjonen selv. Men nå er det mitt lodd i livet å være president. Jeg har valgt å stå der. Det er mitt valg. Det er ingen som gjør feil med vilje.

Les også

Bjørn Dæhlie fikk 12.500 kroner av Idrettsforbundet for å stille opp på Senkveld

Angrer på én ting

For det er ingen tvil om at det har stormet rundt Tom Tvedt i lang tid. Mange husker kanskje intervjuet på Dagsrevyen, hvor Tvedt nektet å svare på spørsmål om hvorfor han ikke ønsket å åpne for innsyn tilbake i tid.

Nettopp deler av den prosessen er det han angrer mest på i dag.

– Hvis det er noe du skulle ønske at …

– Å, nå kommer det spørsmålet jeg ikke liker, avbryter Tvedt og ler.

– Hm? Du tror spørsmålet er hva du ønsker at du gjorde annerledes?

– Ja, sier Tvedt.

– Det var ikke det jeg skulle spørre om, men siden du spurte deg selv, kan du jo svare på det.

Tvedt tenker seg om. Lenge.

– Det er noe med tempoet i dette. Idrettsstyret åpnet raskt for innsyn fra og med da vi tok over. Men så var det dette med å åpne opp for innsyn tilbake i tid. Det var viktig for meg å spørre om råd i vår egen organisasjon, fordi valget også påvirker dem. Vi skulle muligens gjort det før. Men det var viktig for meg å forankre det hos idretten. Sett i ettertid har dette dratt ut i tid, innrømmer Tvedt.

Les også

Tom Tvedt skrev rapport om norsk idrett – leide inn First House-hjelp for 1,5 millioner kroner

Uenigheter i styret

En av grunnene til at det dro ut i tid, var rett og slett at styremedlemmene var uenige. Noen mente man måtte åpne for innsyn, andre ikke.

– Noen mener å vite at det har vært både konflikter og uenigheter i idrettsstyret. Hvor mye har det faktisk vært og hva har disse uenighetene gått ut på?

– Vi har holdt på med denne saken siden rett etter ungdoms-OL i 2016. Det kom først en innsynsforespørsel til Norges Fotballforbund, så kom den til oss. Det var første gang vi svarte på dette. Så er det bare blitt mer og mer. Dette har vært en krevende situasjon for styret og hele organisasjonen. Det er ikke noe å legge skjul på. Ja, det har vært krevende for styret. Det har vært viktige diskusjoner. Styret er samlet. Og det er jeg veldig stolt av.

– Har du alltid vært sikker på at man skal klare å holde styret samlet?

– Ja. Vi diskuterer oss gjennom og har truffet de beslutningene som har vært. I ethvert styre har man forskjellige meninger, så kommer man frem til en enighet.

– Stiller du til gjenvalg i 2019?

– Det må jeg svare på til valgkomiteen hvis jeg blir spurt. Men jeg er glad i denne organisasjonen. Jeg er full av kraft. Frem til det spørsmålet eventuelt kommer fra valgkomiteen, skal jeg jobbe alt jeg kan for norsk idrett.

Les også

Slik brukte idrettsforbundet 10 millioner på konsulenter for et OL som Norge ikke ville ha

– Har godt av å lade batteriene

Denne siste dagen i pressens innsynsdager hos idrettsforbundet går mot slutten. NIF har vært opptatt av å få jobben gjort før de tar juleferie.

Det er de ferdige med nå. 2017 har vært et mildt sagt krevende år for Norges største organisasjon. Nå håper de at de kan begynne å gjenreise den tynnslitte tilliten.

Det er to små minutter igjen til juleferien. Fra intervjuet med Aftenposten skal Tvedt rett til flyplassen for å fly over til Randaberg. Småsyk og hostende takker han de ansatte for nå.

– Hvor glad er du for at du nå har juleferie etter det året her?

– Jeg gleder meg veldig til å reise hjem og treffe mine to barn og min mor. Så skal jeg tenne et lys for min far på graven hans. Det er alltid godt med jul og jeg kjenner jeg har godt av å lade batteriene litt. For meg er det med jul veldig sterkt. Å være med familien. Jeg er glad i julen og jeg er glad i moren min, sier Tvedt.

– Det skal bli godt med jul nå, sier en av de ansatte i det Tvedt går inn i heisen ned fra fjerde etasje.

Publisert: