Slik var mirakelkvelden i Marseille

Kanskje du ikke var født? Kanskje du har glemt noen detaljer? Her er et tilbakeblikk på norsk fotballs største øyeblikk for 7099 dager siden.

Så glad ble Kjetil Rekdal etter å ha sendt Norge i 2–1-ledelse rett før slutt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Norske fotballspillere var gode på 90-tallet. Norge kom jevnlig til mesterskap (VM 1994, VM 1998, EM 2000), Rosenborg spilte regelmessig i Champions League og norske spillere var den gangen stjerner i Premier League.

Anført av Tore André Flo, Ole Gunnar Solskjær, Kjetil Rekdal, Henning Berg, Ronny Johnsen og Erik Mykland – for å nevne noen – dro det norske herrelandslaget til fotball-VM i Frankrike med store forhåpninger.

Det ble snakket i store bokstaver. Kunne Norge komme seg til en kvartfinale? Eller semifinale? Og gjorde de det var ikke veien til finale så fryktelig lang.

Norge skulle i hvert fall videre fra gruppespillet, der vi i tur og orden møtte Marokko, Skottland og Brasil.

Men de to første gruppespillkampene var skuffende fra Norge. Det ble 2–2 i den første kampen mot Marokko, 1–1 i den andre mot Skottland, landslagssjef Egil «Drillo» Olsens menn måtte derfor ha et godt resultat i møtet med Brasil. Litt avhengig av hva som skjedde i den andre kampen mellom Marokko og Skottland, som ble spilt samtidig.

Les også

SEND INN DIN HISTORIEN: Hvor var du da Norge slo Brasil?

De norske spillerne feiret triumfen på Stade Vélodrome i Marseille.

Marseille, 23. juni 1998 kl. 21.00:

1 minutt: Dommer Esfandiar Baharmast blåser i gang VM-oppgjøret på Stade Vélodrome i Marseille. Med seier er Norge videre fra gruppe A. Med uavgjort er også Norge videre dersom det ikke blir en vinner i den andre kampen mellom Marokko og Skottland. Brasil er uansett videre som gruppevinner.

23 minutter: Det er jevnspilt i Marseille, men fortsatt målløst og fra Saint-Étienne kommer den nedslående meldingen: Bassir har sendte Marokko i ledelsen, og står med fire poeng mot Norges tre.

46 minutter: I Saint-Étienne har Marokko økt Marokko til 2–0 rett etter sidebytte. Nå ser det ut som Norge må vinne!

Bebeto sendte Brasil i 1–0-ledelse 12 minutter før slutt og Norge var i trøbbel.

78 minutter: Denilson får kranglet med seg ballen, lurer Henning Berg og legger inn til Bebeto som header ballen i mål. Alt tyder på at Norges VM er over.

79 minutter: Jostein Flo kommer inn for Norge. Her skal det slås langt opp på storebror Flo. 194 centimeter Flo mot 168 centimeter Roberto Carlos blir rått parti på høyrekanten.

83 minutter: Tore André Flo mottar en pasning fra Stig Inge Bjørnebye på venstresiden av 16-meteren, kjører karusell med Junior Baiano og utligner til 1–1. Det er håp for Norge!

Tore André Flo kjørte karusell med Brasils Junior Baiano og utlignet til 1–1.

85 minutter: Marokko øker til 3–0 mot Skottland. Det har lite å si. For Norge må fortsatt score ett til.

88 minutter: Dommer Baharmast har fått med seg noe hverken TV-seere eller de fleste på stadion ser: Junior Baiano har revet Tore André Flo i trøyen. Han signaliserer straffespark til Norge.

89 minutter: Iskalde Kjetil Rekdal skyter knallhardt, keeper Taffarel kaster seg i riktig hjørne, men er sjanseløs. I kommentatorboksen mister Arne Scheie det helt: "Kjetil Reknett, fra Møre og Romsdal, Werder Bremen, Norge og ALT!"

94 minutter: Roberto Carlos forsøker seg på frispark fra 30 meter, men keeper Frode Grodås redder. Kampen er over og Norge er videre!

Kjetil Rekdal skyter straffesparket i mål – utagbart for Brasil-keeper Claudio Taffarel.
Brasil-keeper Claudio Taffarel ligger på gresset og spreller, mens Kjetil Rekdal løper for å feire med lagkameratene.

Ellevill fest på Karl Johan

Seieren utløste enorme gledesscener. Ikke bare i Marseille, der nærmere 10.000 supportere feiret den enorme bragden. Men også hjemme i Norge, der det var sydlandske tilstander landet rundt.

Oslos paradegate Karl Johan var et hav av mennesker. Unge mennesker. Gamle mennesker. Toppløse jenter. Samba. Viking-hjelmer på jazz-utesteder. Fotballkamp og øl på Løvebakken.

På Karl Johan ble det feiret til langt på natt etter seieren over Brasil.

Det var natten da fotballfans dro til Slottet og ropte «Drillo som konge!».

Det var «Flo, Flo, Flo! Olé, Olé, Olé!».

Men alle fester må ta slutt en gang. Det skjedde drøyt tre døgn senere da Italia slo Norge 1–0 i åttendedelsfinalen, også det på Stade Vélodrome i Marseille.

Norge var slått ut av VM. Men minnene fra 23. juni kan ingen ta fra oss. Aldri.

Hør Aftenpodden Sport og gjenopplev dramatikken fra pressetribunen:

Disse representerte Norge i 1998:

Disse representerte Brasil i 1998:

Publisert: