Vålerengas siste håp - disse jentene kan nå cupfinalen

  Mens Klanen river seg i håret fordi Kjetil Rekdals menn ikke leverer varene, kan Vålerengas fotballdamer i dag ta klubben til cupfinale.

Publisert:

I 16 sesonger har Hanne Mellingsæter (t.h) spilt i Vålerenga. Hun har sett lagvenninner komme og gå. I dag kan hun føre klubben i sitt hjerte til cupfinale på Ullevaal. Foto: ANETTE KARLSEN

Mette Bugge
Aftenposten

Kaptein Hanne Mellingsæter har gått den lange veien. Hun har spilt i klubben i 16 sesonger. I dag kan fotballdrømmen bli virkelighet.

— Vi snakket om det i garderoben forleden. Vålerenga er 100 år og av oss kan de få en skikkelig gave, sier veteranen.

32-åringen har vært i mange garderober opp gjennom årene, og sett utallige medspillere komme og gå. I noen sesonger har hele lag forsvunnet. Det har vært nedrykk og opprykk og tilbake til start igjen. I fjor kom opprykket til Toppserien, og i år for første gang en semifinaleplass i cupen.

Kampen mot Avaldsnes på bortebane på Karmøy kan gi adgang til Ullevaal. Da blir det jubel fra Klanen og alle som er glad i Vålerenga.

Lagets største profil, Solveig Gulbrandsen, som også er toppscorer, og mer anonyme Mellingsæter, kan nå det de satte seg som mål denne sesongen: NM-finale.

Tilbake i 1997 var det en fersk 16-åring som meldte overgang til Vålerenga, som da var i 3. divisjon. 16 sesonger senere er ingen andre spillere i nærheten av hennes snart 300 A-lagskamper for de blå. Legge opp? Ikke et tema. Og kanskje er det nettopp fordi midtstopperen etter eget utsagn startet som «en litt lat spiss, som scoret mål jevnlig», at hun er blitt så utholdende.

Mellingsæter var aldri glad i fysisk trening.

— Jeg tullet bort ti gode fotballår mellom 18 og 28, og gjorde mye feil. Men jeg har fått til mye annet i livet, ler bautaen, med heltidsjobb som journalist i Aftenpostens Oslo-redaksjon.

Ny treningskultur

Da Vålerengas nye trener Cecilie Berg-Hansen overtok laget i 2009, innførte hun et helt annet treningsregime. Mellingsæter var aldri i tvil om at hun ville være med på kjøret.

— Det var mye hummer og kanari i laget den gangen. Jeg så behovet for en ny treningskultur. Potensialet måtte ut, forteller hovedtreneren.

Berg-Hansen trykket på de rette knappene, så at Mellingsæter og lagvenninnene ble motivert, og fikk det hun var ute etter: Fremgang.

Mellingsæter vokste dessuten som spiller.

— Hun er som Barcelonas Carles Puyol, en fantastisk kaptein: Inkluderende, omgjengelig, ser alle og er humørspreder. Som fotballspiller har hun tatt store steg, kommer det fra sjefen.

I motsetning til den spanske klippen, med 100 landskamper, kom aldri Mellingsæter til landslaget. Likevel har hun stor glede av idretten.

— Jeg elsker fotballen og har Vålerenga i mitt hjerte. Å gi klubben en gave - en cupfinaleplass - ville vært det største i min karrière.

Med maske

Avaldsnes blir en tøff motstander. «Kjøpelaget», der de fleste spillerne kommer fra andre land, og med landslagets Cecilie Pedersen som råfarlig spiss, har fordel av hjemmebane.

Når Hanne Mellingsæter setter på seg masken hun må ha fordi hun spiller med en nese som måtte brekkes på plass og sys etter en kamp for tre uker siden, er det ikke nok til å skremme motstanderne.

Men hennes innstilling og fightervilje på stopperplass kan komme til å stoppe hjemmelagets ambisjoner.

Fakta

Semifinalene

Lørdag: Avaldsnes-Vålerenga NRK1 kl. 15. Søndag: Stabæk-LSK NRK1 kl. 15. Lørdag 23. november: Cupfinale Ullevaal.

Publisert: