Hyller Norge som verdensmestere på ett viktig område

– La oss bli inspirert av Norges måte å gjøre det på.

Sander Sagosen (t.v.) og Harald Reinkind deltar begge i VM nå. De var også på yngre landslag uten å få noen medalje. For to år siden ble det VM-sølv.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

HERNING: Det skriver danske Claus Dalgaard-Hansen i et blogginnlegg han har kalt: Norge er verdensmestere.

I ti år var han trener for herrenes ungdomslandslag i Danmark, og han var talentansvarlig i syv år. Han var også med som assistent på seniorlandslaget.

Dalgaard-Hansen har tatt for seg satsingen på ungdomshåndball på herresiden i de to landene.

46-åringen har laget en oversikt over de ungdomsmedaljene Danmark og Norge har tatt i mesterskap siden 2004. Resultatet er meget spesielt:

Danmark har vunnet 22 medaljer på herresiden. Og Norge? 0.

Roses likevel

De 15 siste årene har de norske ungdomslandslagene alltid dratt tomhendte hjem fra EM og VM, til tross for at flere av dagens landslagsspillere, inkludert Sander Sagosen, har vært med der.

I elleve mesterskap i denne perioden kom heller ikke Norge så langt at de fikk være med.

Likevel utroper Dalgaard-Hansen Norge til verdensmestere, vinnere i å få frem gode seniorspillere og et godt herrelandslag, selv om utgangspunktet er annerledes enn hos danskene.

Han mener at vertsnasjonen i VM har mye å hente.

Sander Sagosen har komet til toppen som verdens beste spiller, uten medalje fra mesterskap som yngre.

Den norske modellen

For Norges vei er spesiell, men svaret er at Norge utvikler de unge seniorene intensivt, ikke minst via rekruttlandslag.

Dalgaard-Hansen ønsker ikke å kritisere sitt eget forbund, der han var ansatt i perioden 2002 til 2018, før han startet som sportslig ansvarlig på Idrætsskolerne Ikast (ISI). Der underviser han på håndballtrenerlinjen.

Han ønsker å vise at det er mulig å flytte flere ressurser høyere opp i alder, når man ser hvem som er best.

– Norge er dyktige til å få maksimalt ut av det de har. Det synes jeg er spennende. Danmark kan bli bedre til å utvikle spillere i 21-25-årsalder, sier han.

Samarbeider med landslagstreneren

Geir Erlandsen er landslagstrener for rekruttlaget herrer, med Valeri Putans som makker. Erlandsen har vært i Herning under VM.

Han ser en forskjell sammenlignet med den danske modellen:

– Vi som er landslagstrenere i Norge, blir ikke målt på om Norge tar medalje i mesterskap på yngresiden. Deltagelse i mesterskap er først og fremst viktig for å få erfaring og samtidig samle de typene som kan komme på et A-landslag på sikt.

Geir Erlandsen har selv erfaring som landslagsspiller, og som trener på klubb- og landslag.

Dessuten er man i Norge bevisst på det Erlandsen kaller «slow starters», de som utvikler seg senere, men som har spisskompetansen som kan komme landslaget til nytte på sikt.

– I tillegg er det slik at alle landslagstrenere har god oversikt, og vi diskutere godt sammen hvilken hull som finnes, og hvilke tiltak som kan settes inn for å tette dem.

Trekker frem Berge

Erlandsen gir stor ros til Christian Berge, som videreutviklet modellen forgjenger Robert Hedin hadde startet. Det var å etablere en rød tråd fra de yngre lagene opp til herrelandslaget.

– Christian tok dette et langt steg videre ved å delta på samlinger for yngre. Han er veldig oppdatert og vil ha mange tilbakemeldinger. Han har engasjert seg veldig i yngrelandslagene.

Spesielt rekruttene blir fulgt tett opp på flere områder som helse, ernæring, fysisk trening og skader gjennom «Tett på-prosjektet».

– I tillegg gjør klubbene en god jobb. De har løftet treningsmengden og fått opp mange spillere som er interessante for det internasjonale markedet.

– Men har Dalgaard-Hansen et poeng?

– Ja, han er inne på noe. Vi bruker ressursene litt annerledes. Forutsigbarhet og kontinuitet er viktig. Men vi må også være ydmyke. Det er flere veier til målet. Og den måten vi velger å gjøre det på, kan sikkert styrkes ytterligere.

Publisert:
 1. Håndball-VM 2019 herrer
 2. Christian Berge
 3. Sander Sagosen
 4. Håndball

Mest lest akkurat nå

 1. Satser på nytt daglig­vare­kon­sept i Stavanger: – Tror det kom­mer til å bli veldig popu­lært

 2. FHI: Risikoen for syke­hus­innleggelse med omi­kron er 2 promille

 3. Kritisk til planer om stor avlast­nings­bolig på Madla: – Jeg kom­mer aldri til å sende Vegard dit

 4. La ned blom­ster og lys etter døds­ulykken i Stav­anger

 5. Amund Harboe hadde en av hovedrollene i «Lykkeland», så for­svant han brått: – Jeg angrer ikke

 6. Gjorde rystende funn på havets bunn: – Et kjent miljøproblem