Her er Tromsø-duoen som sørger for Norges råskap – i dag kjemper de om VM-gull

Norges håndballherrer hylles for sin rå fysikk. Nå er de klare for VM-finale. I støtteapparatet har en duo fra Tromsø en meget viktig rolle.

Publisert: Publisert:

KLARE FOR FINALE: Harald Markussen (til høyre) og Ole Martin Viken fra Tromsø jobber i støtteapparatet til Norges håndballandslag. Foto: Privat

 • Øyvind Sivertsen
  iTromsø
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Norge har imponert voldsomt i Håndball-VM de siste ukene. Fredag knuste Sander Sagosen & co. Tyskland hele 31–25 i Hamburg – og spiller dermed finale mot Danmark klokken 17.30 i Boxen søndag.

I kulissene har en duo fra Tromsø viktige roller:

Harald Markussen (43) er tidligere volleyballspiller for BK Tromsø, men er utdannet fysioterapeut og har jobbet for landslaget i ti år.

Ola Martin Viken (52) har jobbet som fysisk trener for Håndballforbundet i syv år – med spesielt fokus på A-landslaget de siste årene.

Les også

Fra spinkel og veslevoksen til lagets gigant: – Jeg har alltid hatt meninger og har aldri lagt skjul på det

Les også

Legens positive beskjed: Finalehåpet lever for Norges stjerne

Markussen sørger blant annet for å følge opp spillere som sliter med skader, mens Viken jobber tettest med dem som har «grønt» lys.

– Christian Berge (landslagssjef) har en filosofi som innebærer at det skal trenes mye fysisk. Guttene har trent styrke annenhver dag hele mesterskapet, sier Viken.

Spillerne sitter med andre ord ikke på trimsykkelen dagen etter kamp, for så å slappe av.

– Nei, nei. Vi kjører «full pakke»: knebøy, frivendinger, støt. Hele pakken. Det har vi god erfaring med, og det fortsetter vi med, sier Viken.

Men det er ikke så enkelt at det handler om å «kjøre på med styrketrening».

– Vi individualiserer det. Det er litt avhengig av posisjon og litt avhengig fysikken til spilleren. Hver enkelt har ulike behov med tanke på fart, kraft, spenst og forflytning, sier Viken, som ikke ønsker å trekke frem noen av håndballkjempene.

NORSK STJERNE: Sander Sagosen spilte en kjempekamp mot Tyskland. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Vi har ingen stjerner. Eller det vil si: Vi har mange stjerner, men stjernene skal være laget. Derfor ønsker jeg ikke å trekke frem enkeltspillere. Vi har et maskineri med stjerner her.

Les også

Norge roses i tyske aviser: «Istedenfor jubelscener ble det tårer»

Les også

Christian Berge fikk et lukrativt tilbud om å forlate Norge. Datterens ord satte en stopper for det.

Harald Markussen er opprinnelig harstadværing, men har bodd i Tromsø i 11 år. Den viktigste jobben hans det siste døgnet er å gjøre alt han kan for å gjøre stjerneskuddet Magnus Abelvik Rød klar til finalen.

– Vi har gjennomført testrunder og undersøkelser, og det ser mye mer positivt ut enn fredag, er alt han kan si lørdag ettermiddag.

PÅ JOBB: Harald Markussen hjelper en skadet Magnus Abelvik Rød i semifinalen mot Tyskland. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Vil fortsette

Både han og Viken ønsker å fortsette i sine roller på landslaget.

– Landslagssjefen bestemmer det. Jeg har full motivasjon til å fortsette, sier Markussen.

– Ja, så lenge Christian Berge vil ha med meg. Jeg har et godt samarbeid med han og resten av teamet, sier Viken, som har cirka 60–70 reisedøgn i året.

Markussen har totalt fire kongepokaler i volleyball. Som fysioterapeut har han nå også begynt å sanke medaljer. For også støtteapparatet får også det.

– Det synes jeg er veldig stas. Vi tok sølv i VM i 2017, i EM 2016 ble det fjerdeplass. Og søndag blir det gull, sier Markussen med et smil.

– Sa Harald det? Ja, han er jo fra Harstad, så ... smiler Viken.

– Men det kan godt hende. Det er små marginer i internasjonal, herrehåndball. Jeg håper det blir oss, men før kampen er det 50-50, fortsetter han.

DANSK STJERNE: Mikkel Hansen. Foto: ANNEGRET HILSE / X06848

Men skal Norge slå Danmark – på bortebane – så kan de ikke la Mikkel Hansen herje slik som han fikk i gruppespillet. Da scoret den danske stjernespilleren 14 mål mot Norge i 30–26-seieren.

– Så mange mål scorer han ikke i finalen, sier Harald Markussen.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

 3. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

 4. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

 5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

 6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 1. Christian Berge
 2. Magnus Abelvik Rød
 3. Sander Sagosen
 4. BK Tromsø