Kowalczyk: - Galskap at så mange unge lider av astma i et land med så ren luft

Den polske langrennsdivaen mener at de norske løperne får særbehandling.

RISTER PÅ HODET: Justyna Kowalczyk forstår ikke hvorfor astma er så utbredt i rene, vakre Norge.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Justyna Kowalczyk går hardt ut mot de norske stjernenes bruk av astmamedisin. Det kommer frem i et intervju med den polske avisen Gazeta Wyborcza, som er blitt oversatt av svenske Aftonbladet.

– Det er galskap at så mange unge menn og kvinner lider av astma i et land med så ren luft, sier hun til Gazeta Wyborcza.

Artikkelen kommer noen uker etter at Martin Johnsrud Sundby ble utestengt for feil bruk av astmamedisinen Ventoline. Bruk av astmamedisin har vært vanlig blant norske topputøvere.

Kowalczyk går igjen hardt ut mot erkerival Marit Bjørgen.

– På toppen av alt sier nå Marit Bjørgen helt åpent at hun ikke ville ha blitt best i verden uten astmamedisin. Jeg har flere ganger sagt hva jeg synes om det, men da er alle blitt forbannet på meg, sier hun.

- Hadde fått et helvete

Den polske langrennsløperen mener at Norge har særbehandlet sine løpere.

– Tenk om jeg hadde vært i Sundby sine sko da jeg konkurrerte med Marit Bjørgen om Tour de Ski-seieren. Hvilket helvete hadde det ikke blitt om man hadde funnet det samme i min kropp som i Sundbys?, spør hun.

Kowalczyk er også sjokkert over at nyheten om Sundby ble holdt skjult så lenge.

– Det utrolige er at han tok for store doser og ble tatt, men at vi først fikk vite om det nå, sier hun.

Den polske løperen kommer med følgende stikk:

– Jeg har vært i Norge mange ganger, og det er et veldig vakkert og rent land der de fleste innbyggerne er opptatt av helse og kosthold. De elsker fysiske aktiviteter. Men spørsmålet er hva som finnes i den norske luften når sterke, unge mennesker rammes av en så alvorlig sykdom, sier Kowalczyk ifølge Aftonbladet.

STØTTER SUNDBY: Marit Bjørgen har kommet med støttende ord til dopingtatte Martin Johnsrud Sundby.

Sammenligner med Russland

Også flere av finnene har kommet med harde utfall mot Norge etter nyheten om Sundby. Aino-Kaisa Saarinen sammenlignet Marin Johnsrud Sundbys utestengelse med det nylig avdekkede statlige dopingprogrammet i Russland.

– Det norske skiforbundets virksomhet minner nesten om det de holder på med i et av våre naboland. Det ser ordentlig ut som sterk forbundspåvirkning når de tar ansvaret for en idrettsutøvers dopingbruk, sa Saarinen til avisen Ilta-Sanomat.

Sundby har mistet Tour de Ski-seieren fra 2015, verdenscupseieren sammenlagt fra samme år og seieren han tok i verdenscuprennet i Davos i 2014 etter avsløringene.

Han er også ilagt to måneders utestengelse med start fra 11. juli.

Publisert: