– Det som skjer i United nå, er akkurat det samme som Liverpool på 90-tallet

Graeme Souness sammenligner United-nedtur med Liverpools.

Wayne Rooneys rolle i Manchester United-laget er blitt mye diskutert de siste årene. Hans form har hatt en nedadgående kurve som ligner klubbens. Foran står lagkamerat Zlatan Ibrahimovic.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Souness fikk mye kjeft for sin managergjerning i Liverpool (1991-1994). Klubben mistet hegemoniet i engelsk fotball under skotten.

Nå mener Souness mye av det samme skjer i Manchester United.

– Se, alt jeg gjorde som manager i Liverpool var feil, men det som skjer i United er akkurat det samme, sier Souness med et glimt i øyet.

– Den eneste forskjellen er at det var én mann (Alex Ferguson) som ledet United i 25 år, mens vi hadde Shankly, Paisley, Fagan og Dalglish. Men poenget er at det måtte til store endringer i spillerstallen, akkurat det samme skjer i United etter Fergie, sier Souness i intervjuet med Daily Mail.

Samtidig som Liverpool vaklet og mistet sin posisjon i toppen, overtok Manchester United – en klubb som hadde slitt med å lykkes helt siden 1960-tallet.

Graeme Souness i samtaler med tidligere Man Utd-manager David Moyes.
Les også

Tysk storavis: Ronaldo skal ha gjemt unna 1,4 milliarder i skatteparadiser

– Da jeg kom, møtte jeg en eldre gruppe (spillere). Og det var en årsak til det. Kenny (Dalglish) hadde vært gjennom Hillsborough-tragedien med spillerne og ville ikke kvitte seg med noen av dem. Jeg forstår det, men de var ikke lenger på sitt beste, sier Souness.

– Så går du inn og forsøker å gjenreise statusen umiddelbart. Men du har hastverk. Så da gjør du feil, og det gjorde virkelig jeg, fortsetter Souness.

Les også

Mourinho før storoppgjøret: – Wenger får mer respekt enn meg

Peker på Uniteds feilkjøp

Han peker på flere feilkjøp United har gjort de siste årene.

– Se på United. (David) Moyes hentet Fellaini og Mata. Deretter brukte Van Gaal store penger på Di Maria og Martial. Nå er det brukt 1 milliard på Pogba. Det er ingen tålmodighet eller strategi. Det United hadde under Ferguson, og Liverpool hadde i sin storhetstid, var å gå ut på markedet og hente noen få, utvalgte spillere. Det gjorde ingenting om de ikke gikk rett inn på laget. De fikk tid og en sjanse til å tilpasse seg, påpeker Souness.

Selv måtte Souness kaste både nyinnkjøp og unge spillere inn på førstelaget – som oftest altfor tidlig for stabile resultater.

– Uniteds problem er at de må kjøpe spillere som blir en umiddelbar suksess. De har rett og slett ikke tid til å vente. De kjøper spillere under et massivt press, og dermed blir også spillerne satt under press. Det er vanskelig, påpeker den tidligere storspilleren.

Souness var nær ved å bli manager i Manchester United i 1989, to år før han kom til Liverpool. Michael Knighton forsøkte å kjøpe Old Trafford-laget, men handelen ble aldri fullført.

– Fergie var inne i en vanskelig periode med bannere (om at han måtte gå) på Stretford End. Jeg var manager i Rangers (den gangen), men ville reist dit, uten tvil. Jeg vet ikke hvordan jeg ville blitt mottatt av United-supporterne, men de ser vel på seg selv som heldige som unnslapp. Men jeg ville tatt sjansen, sier Souness.

Alex Ferguson ved siden av daværende Liverpool-manager Kenny Dalglish i 2012.
Les også

United-legenden Scholes: - Om to år vil dette laget være ugjenkjennelig

Takket nei til Cantona og Schmeichel

Han bekrefter også historiene om at han som Liverpool-manager takket nei til å hente Peter Schmeichel og Eric Cantona, to spillere som skulle bli svært viktige da United begynte å vinne det ene trofeet etter det andre.

– Schmeichel skrev til meg tidlig på 1990-tallet. Ron Yeats kom inn på kontoret mitt og fortalte om en ung, dansk målvakt som var Liverpool-fan og villig til å betale for reisen og hotell bare han fikk trene med oss. Men det var på en tid da jeg prøvde å skyve ut Bruce Grobbelaar, og det skapte trøbbel. Jeg tror også jeg hadde ordnet en avtale med David James, så da tenkte jeg at jeg kunne klare meg uten ham (Schmeichel).

– Det var det samme med Eric. Vi spilte mot Auxerre (E-cup) og Michel Platini kom bort til meg. Han sa at han hadde en spiller, et problembarn, men en virkelig god spiller, Cantona. Jeg sa at det siste jeg trengte var flere problemer. Jeg hadde spillere som hadde passert 30 år og som jeg forsøkte å selge. Jeg sa at jeg så etter noe annet og takket høflig nei, sier den omstridte manageren.

Les også

 1. Tjærnås: Manchester Uniteds problemer er mer enn en «quick fix»

Publisert:
 1. Manchester United
 2. Liverpool FC
 3. Engelsk fotball
 4. Premier League
 5. José Mourinho

Premier League

SVUTMP
1Manchester City23183255144157
2Liverpool22146258193948
3Chelsea24138348183047
4Manchester United2211563630638
5West Ham United23114841311037
 • Champions League
 • Europaliga
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

 3. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 4. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 5. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje