Forfang og Norge hylles av Scheie etter historisk OL-gull: – Laget er fantastisk

Johann Forfang brukte Arne Scheies stemme som motivasjon i oppveksten. Mandag realiserte 22-åringen gulldrømmen, som den første fra Tromsø noen gang.

Johann Forfang (til høyre) jubler sammen med lagkameratene Robert Johansson, Daniel Andre Tande og Andreas Stjernen i Sør-Korea.
 • Rune Robertsen
  iTromsø
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Forfang, oppvokst på Slettaelva, var delaktig da Norge mandag ettermiddag vant OL-gull i laghopp. Dermed brukte Tromsø Skiklub-stjernen bare ni dager på å overgå sølvet fra normalbakken. Og bygger videre på statusen som tidenes beste idrettsutøver fra Nordens Paris.

I de foregående åtte laghoppkonkurransene i OL hadde Norge maks bare blitt nummer tre. Sammen med Robert Johansson, Daniel Andre Tande og Andreas Stjernen skrev Forfang historie. Norge har fra tidligere gull i VM for lag i 1982, 1993 og 2015, men ikke i OL.

Forfang hoppet 132,5 meter i sitt første hopp og fulgte opp med 132 meter i den andre. Norge fulgte opp favorittstempelet sitt og ledet fra start til slutt, selv om det var unødvendig spennende underveis. Halvveis ledet Norge bare to poeng på Tyskland og fem på Polen.

– Jeg gjør det unødvendig spennende. Blir stående og henge litt hele veien, og får ikke svarene jeg fikk tidligere i mesterskapet. I det jeg tar sats klarer jeg ikke å frigjøre energien, sa Forfang til Eurosport etter det første hoppet.

Les også

Norsk triumf - vant gullet de helst ville ha

Arne Scheie hyller hoppgutta etter gullet i Sør-Korea.

Hørte Scheies stemme i hodet

Hjemme i Oslo sitter den som er hoppsportens fremste stemme.

– Laget er fantastisk godt, men man kan aldri vite i laghopp. Forskjellen fra tidligere år er at alle hopperne er sterke. Det sier litt når vi måtte vrake Anders Fannemel som er nummer ni i verdenscupen sammenlagt. Laget har hatt en fantastisk vinter, og med seieren i dag er de historiske, sier den legendariske NRK-kommentatoren Arne Scheie til iTromsø.

I et intervju med Aftenposten i forkant av OL fortalte Forfang at han brukte Scheies stemme som motivasjon i oppveksten.

– Jeg hørte alltid Scheie si inne i hodet mitt: «Der tar Forfang sats, han flyter fint og hopper veldig laaaangt,» sa Forfang i intervjuet.

– Det var rett og slett utrolig morsomt å høre Johann si det, sier Scheie som sendte gratulasjon til Forfang etter sølvet i normalbakken.

– Da takket han og spurte om jeg hadde sett saken i Aftenposten, noe jeg selvsagt hadde, sier Scheie.

– Bør holde på i mange år

Kommentatoren vil ikke gå så langt som å si at 2018-OL er det beste Hopp-Norge har gjort gjennom historien.

– Toralf Engans gull i storbakken i 1964 var enormt stort. Det samme var Espen Bredesens gull i normalbakken i 1994. Men at disse gutta som vinner i dag er historiske er det ingen tvil om. Man kan ikke gjøre det bedre enn å vinne, sier Scheie til iTromsø.

Scheie har merket seg at hopperne mener laggull er størst.

– For meg er de individuelle gullene det største, men når man reiser rundt sammen hele vinteren er det selvsagt enormt stort å vinne sammen, sier Scheie som håper at 22 år gamle Forfang langt fra har hoppet sitt siste OL.

– Det er bare å håpe at han klarer å holde seg motivert. Da kan han holde på i mange år, slår Scheie fast.

Publisert:
 1. OL
 2. Johann André Forfang

Mest lest akkurat nå

 1. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 2. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

 3. Viking-juvelen satt ut etter smitte: – Jeg er overrasket

 4. Snille, gode Ole Kallelid

 5. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 6. Derfor er selvtest nå godt nok hvis du har tre vaksinedoser