NRK-ekspert mener dette er VMs beste øyeblikk: – Neymar ble avslørt

Gruppespillet er over. Vi har bedt fem eksperter oppsummere.

Neymar ble fratatt en straffe etter at dommer Björn Kuipers benyttet seg av VAR. Da ble den brasilianske stjernen veldig frustrert.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Gruppespillet i årets VM er over. Lørdag starter sluttspillet, med åttendedelsfinalene som første hinder på veien for lagene som ønsker å ta seg til finalen.

Årets mesterskap har gitt oss mange uforglemmelige øyeblikk. Vi har spurt noen av landets fotballeksperter om hva de synes har vært best – og verst – til nå.

Vi stilte disse spørsmålene:

1) Hva synes du har vært det beste øyeblikket i VM til nå?

2) Hva synes du har vært det verste øyeblikket i VM til nå?

3) Hvilken spiller synes du har vært best i løpet av gruppespillet?

4) Hvilken spiller synes du har skuffet mest i løpet av gruppespillet?

5) Hvem vinner VM?

Carl-Erik Torp, NRK-ekspert og tidligere Brann-spiller

Carl-Erik Torp.

1) «Det beste øyeblikket for meg var under Brasil-Costa Rica. Neymar ble først tildelt straffe, men så grep videodommerne inn. Neymar ble avslørt. Dommeren var klokkeklar og snudde. Det var et fantastisk øyeblikk».

2) «Jeg kommer ikke unna Pepe mot Marokko. At han bare er så Pepe som han klarer være. Han ble klappet på ryggen og gikk ned for telling. Det er så trist på alle mulige måter. Det var lavpunktet i VM.

Portugals Pepe fikk massiv kritikk for sin oppførsel mot Marokko.

3) «Philippe Coutinho. Han har vært så avgjørende for Brasil, og jeg synes Brasil ser bra ut». (Torp vil også trekke frem følgende spillere: Luka Modric, Diego Godín, Eden Hazard og Cristiano Ronaldo)

4) «Jeg hadde veldig høye forventninger til Timo Werner. Han var ikke i nærheten av det jeg forventet. Jeg er fryktelig skuffet over ham».

5) «Etter første gruppespillsrunde tenkte jeg Brasil. Jeg synes de har noe som de andre ikke har. Nå er kanskje Spania en større favoritt på grunn av at de er på den andre siden av turneringstreet. Men jeg har litt godfølelse på Brasil».

Erik Thorstvedt, ekspert i TV 2 og tidligere landslagskeeper

Erik Thorstvedt

1) «For meg er det beste øyeblikket til nå da Sør-Korea scoret sitt andre mål mot Tyskland. Da Neuer gikk opp å spilte på midtbanen i sluttsekundene, var det sykt. Tyskland har vært i semifinalen i alle VM og EM siden 2004, og det er helt ellevilt at de endte sist i gruppen».

2) «Det verste øyeblikket må være da Neymar rullet rundt fem ganger på rad etter å ha blitt taklet mot Costa Rica. Det er mye rør i pysegjengen. Alle skal gjøre alt så dramatisk».

3) «Philippe Coutinho har vært den beste spilleren i mesterskapet. Han er i god form og har levert mål og assist».

4) «Den som har skuffet meg mest må være David de Gea. Han slapp inn 5 av 6 skudd på mål. Det er oppsiktsvekkende, men selvfølgelig ikke bare hans feil. Jeg trodde keeperduellen i år skulle stå mellom ham og Neuer, men ingen av dem har innfridd».

David de Gea sjokkerte da han fomlet inn et Cristiano Ronaldo-skudd i Spanias åpningskamp.

5) «Jeg vil gjerne si at jeg tror Brasil vinner, men før mesterskapet sa jeg Spania, og velger å stå ved det. De har ikke spilt så bra enda, men jeg tror de vil spille bedre når kampene åpner seg litt mer. Brasil har vært mest solide sammen med Belgia».

Jan Åge Fjørtoft, reporter i Viasat og tidligere landslagsspiller

Jan Åge Fjørtoft.

1) «Touch 1 og 2 til Lionel Messi før scoringen mot Nigeria. Jeg har spilt noen fotballkamper, og jeg ville dempet den med høyre. Men han demper den av en eller annen grunn med venstre og legger den klar til skudd. Da er det ikke lenger fotball – da er det kunst».

2) «Jeg synes det verste øyeblikket var da Senegal røk ut. Å ryke ut av VM på gule kort – da er du uheldig. Du får kanskje bare lov til å delta i VM én gang i livet».

3) «Vi må til svenske Andreas Granqvist. Det er noe med måten han fremstår på i et VM med 400 tatoveringer og allslags posører. Det er ikke bare at han bidrar til alle de svenske sjansene på dødball. Han er symbolet på Sverige. Hvis man ser litt stort på det, er han et symbol for oss alle, en hverdagshelt som kommer på den internasjonale scenen. Han er bare en fantastisk leder».

FJØRTOFT-FAVORITT: Andreas Granqvist.

4) «Robert Lewandowski. Han har hatt en nedadgående kurve denne sesongen. Det er en spiller jeg har stor sansen for, som jeg tidligere har sammenlignet med Marco van Basten. Polen – og spesielt Lewandowski – skuffet».

5) «Det kan bli en outsider. Da må vi si at det blir Belgia. Jeg har et håp om at det ikke blir én av «the usual suspects»».

Frode Lia, redaktør i fotballtidsskriftet Josimar

Frode Lia.

1) «Det står mellom Kroos sin scoring mot Sverige og Sveits’ opphenting mot Serbia. Eller de siste fem minuttene av Iran-Portugal og Spania-Marokko».

2) «England-Belgia. Det er et frempek på hvordan VM blir i fremtiden, da det blir tre lag i hver gruppe».

3) «Isco».

4) «Timo Werner».

5) «Jeg tror at vi får en nasjon som aldri har vunnet VM. Jeg tror kanskje på Belgia, selv om jeg hadde Brasil som favoritt før mesterskapet».

Jesper Mathisen, ekspert i TV 2 og tidligere Start-spiller

Jesper Mathisen.

1) «For meg er Lionel Messis mål mot Nigeria dette mesterskapets øyeblikk til nå. Folk flest synes nok brassespark og skudd i krysset er vakrere, men ser man det i saktefilm ser man hvor perfekt det er. Opp gjennom historien har det levd svært få mennesker som kunne fått til det samme».

2) «Det verste øyeblikket må være da Tyskland røk ut av VM mot det svakeste laget i gruppen (Sør-Korea, journ.anm.). I kvalifiseringen fikk vi smertelig erfare hvor vanvittig mye bedre de var enn Norge, og allikevel ryker de ut».

Jesper Mathisen er skuffet over Tyskland. Her fortviler Toni Kroos etter 0–2-tapet for Sør-Korea.

3) «Jeg synes Andreas Granqvist i Sveriges midtforsvar har vært veldig god. Han har virkelig sjarmert publikum, både i Sverige og Norge. Nå skal svenskene møte et skadeutsatt Sveits i åttendedelsfinale, og da har de muligheter til å ta seg enda lengre».

4) «Tysklands Timo Werner er en jeg hadde som outsider til å bli toppscorer. Han har vist at han kan score mål tidligere, men var veldig langt unna å gjøre det i dette VM-et. Dette var helt nederst i bunn av bøtten».

5) «Brasil har vært favorittene mine hele tiden. De kom ut av gruppespillet med full kontroll, men Spania har også vært gode. Med Tyskland ute av dansen står de to lagene igjen som favoritter».

Publisert: