EM-debutanten oppfordres til å finne på noe «crazy»

Mange har store forventninger til Norges nykommer Henny Reistad (19).

Henny Reistad, høyt, lavt og skuddfarlig.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

NANCY: 19-åringen har fått flere merkelapper på seg allerede som «Norges største håndballtalent» og «En kommende verdensstjerne».

Det sier trenere og medspillere som har hatt henne i stallen, og spilt sammen med henne.

Nå er Vipers-spilleren med i et seniormesterskap for første gang. Bæringen har markert seg allerede.

Mot Ungarn var hun i startoppstillingen, laget fire mål og viste at hun tør og tar nivået fort. Det trekker også tidligere trenere frem.

Les også

Da Stine Bredal Oftedal slet på landslaget: – Jeg forsto ikke hvorfor de ville ha meg med

Ser mange kamper på TV

Familien er stolt av alle godordene. Den frykter på ingen måte at den jordnære tenåringen skal ta av.

Samtidig sier eldstebror Petter Reistad, selv verdensmester i langrenn som junior, at han har bedt henne om noe spesielt.

– Jeg kan bare forestille meg presset som ligger på henne som Norges største håp. Jeg prøver å si til henne at hun bare må ha det kjempemoro og være fokusert. Og så har jeg sagt til henne at hun må finne på noe crazy, som jeg vet at hun kan.

24-åringen har gjennom årenes løp sett henne ta frem ekstraordinære bevegelser. Det kan være helt spesielle finter, temposkifter, et spesielt blikk og pasning til medspillere.

Men han understreker selvsagt at hun ikke skal la seg stresse, og at dette med noe crazy eventuelt bare skal dras frem hvis det passer.

– Det aller viktigste er at hun har det gøy, sier han.

Henny Reistad (t.v.) spiller sammen med Emilie Hegh Arntzen i Vipers og på landslaget.

– Når hun virkelig er komfortabel og på hugget, da tør hun å prøve sånne ting som ikke er det trygge, noe hun ikke har prøvd før. Det kan være en sideforflytning, et artig trick eller et annerledes skudd etter en kontring, sier Petter Reistad.

– Én ting er å komme til riktig sjanse og score. Noe annet er å komme seg ut av komfortsonen og være litt crazy. Jeg synes det er utrolig gøy når hun utnytter hurtigheten og eksplosiviteten sin.

Har alltid utmerket seg

Henny Reistad vokste opp med mor, far og brødrene Petter (24) og Jon Halfdan (22) på Bærums Verk. Den yngste broren har påvirket henne i retning håndball. I dag spiller han på 1. divisjonslaget til Haslum.

Lillesøster viste seg tidlig frem. Hun så håndballkamper igjen og igjen på TV, for å snappe opp noe å lære. Bakgrunnsstøyen fra kamper lot seg stadig høre i familiens hus. Minstebroren, den venstrehendte bakspilleren, delte interessen med henne. Han ga gode råd.

I klubben Helset var det lett å få øye på den energiske bakspilleren på banen, men 15-år gammel gikk hun til Stabæk. Etter noen måneder som junior ble hun hentet opp på A-laget.

– Vi trengte noen flere spillere på trening. Jeg så umiddelbart at her har vi noe stort, sier daværende trener Tarjei Sundal.

Han husker spesielt den første treningskampen hun var med på mot Storhamar. Det var på nyåret.

– Hun skjønt åtte mål på ni skudd. En treners drøm. Jeg skjønte at hun ville bli en verdensstjerne, kommenterer Sundal, som i dag trener Fjellhammers damelag i 1. divisjon.

Velkommen til EM. Henny Reistad stortrives i rampelyset allerede.
Les også

Vipers-talentet strålte i EM-debuten: – Var nok litt preget av adrenalin

Storebror Petter Reistad besøkte Henny under junior-VM i Ungarn i sommer, og fikk se Ungarn vinne så vidt.

Kom på stjernelag

På juniorlandslaget utmerket ungjenta seg med å komme på «All star team» i mesterskap. Hun fikk prisen som mesterskapets beste venstreback under EM i 2017, da Norge endte på 7. plass. I år kom junioren på stjernelaget igjen, da det ble VM-sølv.

Reistad forlot Stabæk, som rykket ned, etter siste sesong. I Bærums-klubben vil hun alltid bli husket for dette:

Reistad skjøt 13 mål da Stabæk tok seg til semifinalen i NM for et år siden. I et nervepirrende drama og ekstraomganger mot Larvik (37-36), skinte den største stjernen og avgjorde nesten på egen hånd. Hun scoret seiersmålet.

For første gang på 16 år skulle ikke Larvik spille NM-finalen i Oslo Spektrum.

– Hun plaget nesten livet av oss, sa Geir Oustorps, som da var i Larviks trenerteam.

Nå er han ekspertkommentator for TV3 i EM, og får stadig hakeslipp av det han ser av henne både her, og i den hjemlige serien, der han nå er hovedtrener i vestfoldklubben.

– Hun har en utrolig fart og taktskifte, og er voksen for alderen. Det gjelder både på og utenfor banen.

Bent Svele, mangeårig fagmann i håndball og ekspertkommentator i TV2, er av samme mening. Han sier at Reistad er som skapt for den store scenen.

Henny Reistad har funnet seg godt til rette i sin nye klubb Vipers Kristiansand, og har overbevist i Champions League. Her i kamp mot FTC-Rail Cargo i Aquarama i november.

Må vokse langsomt

Landslagstrener Thorir Hergeirsson mener at Reistad er skarp og har alle kvaliteter. Samtidig sier han det er viktig å være tålmodig.

– Reistad må ikke få for stort ansvar for tidlig. Hun skal matches riktig fremover. Hun gjør det hun har drevet og gjort i høst og skal få lov til å vokse seg inn i landslaget.

Bratt læringskurve

Hva sier så håndballyndlingen selv?

– Det er utrolig gøy å være med i EM, og jeg er ikke nervøs når jeg kommer på banen. Jeg tar den rollen jeg får, men vil gjerne spille.

– Bare for ni måneder siden var du på et nedrykkslag, og nå i EM. Kommentar?

– Det er enorm nivåforskjell. Fra sesongen i Stabæk til nå har læringskurven vært veldig bratt. Men jeg har fått tillit i Kristiansand. Det har betydd mye. Det går selvfølgelig også bedre når man har så gode medspillere.

Hun mener selvtilliten har med trygghet å gjøre. Da tør hun gjøre det hun er god for på banen. Henny Reistad sa tidlig at hun ville bli landslagsspiller:

– Jeg har lyst til å spille for en av beste klubbene i Europa. Om det er i Norge eller utlandet er det samme.

Familien på plass

Reistad kommer til å ha foreldrene og yngstebror på tribunen når Norge møter Nederland tirsdag kveld. De kom til Nancy søndag. Storebroren venter til finalehelgen i Paris. Han har troen på både Henny og Norge, og er ikke redd for at hun skal få for store oppgaver for fort.

– Er du god nok, er du gammel nok, sier Petter Reistad.

Publisert:
 1. Henny Reistad
 2. Håndball
 3. Håndball-EM

Mest lest akkurat nå

 1. Han blir sjef i Bjørn Rygg-selskap

 2. Nytt slag for Rødne: – Dette kom som lyn fra klar himmel

 3. Viking glimrende før pause, mistet seieren på overtid

 4. De fleste ungene ble skremt og sprang bort, men fire ble med den fremmede mannen

 5. Test av fem elbiler. Og tre ting som bør inn i kjøpekontrakten.

 6. Slik spilles kvartfinalene: Viking kan møte Brann i cupen