VM i humørløshet

Kommentar: Også et dårlig forsøk på humor kan tas med godt humør, skriver Anders Pamer om Halfvarsson-bråket.

I HARDT VÆR: Calle Halfvarsson har havnet i trøbbel etter å ha laget en humorvideo der våre skihelter får gjennomgå. Såpass bør vi tåle, mener BT-kommentator Anders Pamer.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Det är Calle på micken, det är jag som har riktig storlek på picken».

Slik innledes den svenske langrennsløperen Calle Halfvarssons mye omtalte musikkvideo, produsert i regi av NRK.

Ikke akkurat stor lyrikk.

Og utover i låten blir det jo ikke bedre, det må vi innrømme. Det er platt. Det er dumt. Det er et stykke over streken og det er småpinlig. På både Halfvarssons og NRKs vegne.

Les også

Hetset Northug og Klæbo – nå anklager han NRK for løftebrudd

Anders Pamer, kommentator i Bergens Tidende.

Reaksjonene er som ventet kontante. Svensk idrettsoffentlighet er i harnisk. Svenske langrennsledere er sure, norske langrennsledere knapt i bedre humør. Aviskommentatorene i Expressen og Aftonbladet er forurettede, og overgås bare av sin finske kollega i Hufvudstadsbladet.

Ja, for Filip Saxén tar til orde for å sende den svenske langrennsløperen Calle Halfvarsson hjem fra VM på ski.

Hvorfor?

FÅR GJENNOMGÅ: Denne videoen, der Calle Halfvarsson (til venstre) «sager ned» de blant andre Johannes Høsflot Klæbo, har vakt sterke reaksjoner i Sverige og Finland.

Fordi han har deltatt i en dustete musikkvideo iscenesatt av NRK.

Da er det på tide at ganske mange mennesker tar en liten pust i skibakken.

For humor kan være så mangt. Det kan funke for noen og ikke for andre. Når et svensk/østnorsk humorsamarbeid kulminerer, er det på mange måter grunn til å frykte det verste. I dette tilfellet var det all grunn til det.

Les også

Smertene holdt på å ta knekken på Sjur Røthe. Nå kan han ta VM-medalje.

Det er ikke vittig når Calle Halfvarsson sager pappfigurer av Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug i to. Det er heller ikke spesielt musikalsk, heller ikke i overført betydning, når Halfvarsson jabber om svenske «dambröst» og Emil Iversens «jakt på slidor».

Vi snakker om pubertalt fjas.

Men farligere er det altså ikke, og det innser nok de fleste nordmenn. Vi har tross alt levd med og utholdt Petter Northugs svenskemobbing i en ti års tid. Vi har knegget og godtet oss og tenkt at såpass får svenskene tåle. Spesielt når det noe trange meningsklimaet i nabolandet har gått av skaftet og skjelt ut vår egen klovn.

Denne gang ble klovnen vår sagd i to, og det skulle tatt seg ut om vi hevet øyenbrynene over det.

SKVÆRTE OPP: Den svenske langrennssjefen Rikard Grip og hans norske kollega Vidar Løfshus i samtale onsdag etter at Calle Halfvarssons musikkvideo skapte reaksjoner både i Norge og Sverige.

Langrennssporten lever på lånt tid. Klimaendringene fører ubønnhørlig til at det blir stadig mindre snødekt areal hver vinter. Det vil naturligvis gå ut over rekrutteringen til skisporten fra de landene som blir hardest rammet. Og, vel, vi skal vel være ærlige nok til å innrømme at langrenn knapt står fjellstøtt som verdensidrett fra før.

At en musikkvideo bærer helt galt av sted og fyrer opp stemningen en smule foran et VM på ski som i det store bildet mest angår oss og svenskene, er kanskje ingen katastrofe i seg selv – i en idrett som går tøffe tider i møte.

Dessuten: Norsk langrennssport og norske langrennstilhengere er rause. Petter Northug ble tilgitt i norsk offentlighet etter å ha krasjet i fylla og forlatt sin skadde kamerat i bilvraket. Therese Johaug er vinket inn igjen i peisvarmen med fullkommen hjertelighet etter sin dopingutestengelse.

Halfvarssons forseelse er å ha lirt av seg noen lite gjennomtenkte og i overkant slimete tekstlinjer i en tullete musikkvideo på TV.

Verre er det ikke, og derfor er det bare å håpe at svenske-Calle kan få byttet ut mikken med staven og får anledning til å vise sin riktiga storlek i skisporet.

Der kommer han ventelig til kort.

Da er det grobunn for humoristiske spark tilbake i retning en skinasjon som har mye å lære av norsk raushet og overbærenhet med egne utøvere.

Såpass får de tåle.

Publisert: