Platini innrømmer: Ingen skriftlig avtale om millionutbetalingen

Ny informasjon om utbetalingen som har skapt trøbbel for UEFA-presidenten.

I HARDT VÆR: Michel Platini innrømmer at det ikke var noen skriftlig avtale for millionutbetalingen han fikk i 2011.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

FIFAs utbetaling på 17,5 millioner kroner til Michel Platini i 2011 er en del av en sveitsisk etterforskning. I et intervju med den franske avisen Le Monde innrømmer Platini nå at det aldri forelå noen skriftlig avtale om millionutbetalingen, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP.

— Jeg er den eneste som kan sørge for at FIFA igjen blir fotballens hjem. Men hver gang jeg nærmer meg solen blir jeg brent, sier Platini i intervjuet.

Utbetalingen danner også bakteppet for beslutningen av FIFAs etiske komité om å suspendere Platini i 90 dager.

Sett denne?

Les også

Skal ha stått bak tortur av idrettsutøvere - nå er han favoritt til å bli FIFA-president

Det var The Guardian som sist uke hevdet at utbetalingen til Platini var basert på en muntlig avtale mellom ham og nå suspenderte FIFA-president Sepp Blatter.

Da det ble kjent at sveitisk politi etterforsker Blatter, ble millionutbetalingen beskrevet som «illojal». Platini har status som «en person som er mellom et vitne og en mistenkt».

UEFA står bak Platini

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) innkalte fotballedere fra hele kontinentet til samling i bånn sist torsdag, for å finne en måte å håndtere at president Platini er suspendert i 90 dager.

Der kom styret og presidentene frem til at de står bak franskmannen inntil saken mot ham er avgjort.

— Vi har diskutert det juridiske rundt saken, og har bedt de juridiske organene i FIFA og CAS (idrettens ankeinstans) om å behandle saken så raskt som mulig, sa Norges fotballpresident Yngve Hallén til Aftenposten utenfor flyplassen i Genève etter samlingen.

Les også

De nordiske landene danner felles front i UEFA-kaoset

Det engelske fotballforbundet (FA) har besluttet å trekke støtten av Platinis presidentkandidatur i FIFA til saken er ferdigbehandlet. Platini hadde planer om å stille ved valget 26. februar, men sjansene er trolig ødelagt etter suspensjonen.

Har forklart seg til politiet

Platini har via en rekke uttalelser forklart at de 17,5 millionene var et beløp han hadde utestående fra da han jobbet fast i FIFA-administrasjonen i perioden 1998-2002. Ifølge The Guardian skal Platini og Blatter i politiavhør ha forklart at de hadde en muntlig avtale om beløpet.

Ifølge sveitsisk lov har ansatte imidlertid bare krav på utestående beløp fra arbeidsgiver i fem år, og dette skal være en del av grunnlaget for det sveitsiske politiets sak.

Les historien om Platini:

Les også

Platini var Blatters læregutt og stemte på Qatar. Kan denne mannen virkelig redde FIFA?

Platini fikk 2,5 millioner kroner utbetalt årlig i perioden 1998-2002. Han skal ha forklart til etterforskerne at han i tillegg hadde en muntlig avtale med Blatter om at han skulle få 4,2 millioner kroner årlig på toppen av dette. Det er disse pengene som skal ha blitt utbetalt i sin helhet i 2011. Etterforskerne og FIFAs etiske komité undersøker nå om Blatter hadde myndighet til å inngå en slik avtale.

Hvorfor tok det 11 år?

Mange har stusset over at det tok 11 år fra endt arbeid til Platini fikk betalt. Flere har stilt spørsmål ved om utbetalingen har en sammenheng med presidentvalget i FIFA det året. Det var lenge ventet at Platini selv ville stille ved valget, men han støttet i stedet Blatters kandidatur.

— Det er irrelevant fordi jeg aldri hadde noen planer om å stille, hevdet Platini i et intervju for to uker siden.

Franskmannens forklaring på at det tok 11 år før han fikk betalt det utestående beløpet var FIFAs finansielle situasjon på den tiden.

— Blatter fortalte meg at de ikke var i stand til å betale meg hele lønnen min på grunn av FIFAs økonomiske situasjon på det tidspunktet. Jeg tvilte imidlertid aldri på at jeg ville få betalt hele det utestående beløpet, så jeg gikk ikke aktivt inn for å kreve det inn. Jeg satte saken til side en periode, før jeg omsider ba om å få betalt beløpet i 2011, har Platini sagt i et intervju med det franske nyhetsbyåret AFP.

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:- FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert: