Kowalczyk raser mot langrennstopper: - Dere har drept sporten

Skistjernens uttalelser skaper debatt i Polen.

Justyna Kowalczyk har slitt i skisporet denne sesongen. Nå ser hun mørkt på fremtiden til polsk skisport.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Justyna Kowalczyk (32) har vært svært delaktig i å gjøre langrennssporten populær i polske tv-stuer. Selv er imidlertid skistjernen bekymret for kullene som kommer etter.

På onsdagens 5-kilometer for kvinner i junior-VM i Almaty, Kasakhstan var det ingen polske løpere som stilte til start. Det får Kowalczyk til å rase i en Facebook-oppdatering.

— Kanskje jeg trener for hardt og har problemer med synet, innleder skistjernen i det spydige innlegget.

— Jeg ser på resultatene for junior-VM, og jeg ser ikke en eneste polsk jente. Australia, Mongolia, Serbia, Storbritannia og representanter for eksotiske land deltar, men ingen fra Polen. Kjære skiforbund, ta imot mine gratulasjoner. Slik har dere drept skisporten, fortsetter Kowalczyk.

Les også

Kowalczyk: - Norge dreper langrennssporten

— Norge kan sette opp fem lag

På herresiden ser det riktignok lysere ut for Polen. På onsdagens 10-kilometer representerte Dominik Bury (ble nummer 15), Kamil Bury (41.) og Bartlomiej Rucki (75.) Polen.

Justyna Kowalczyk har slitt i skisporet denne sesongen. Her fortviler hun etter den sjette etappen i Tour de Ski.

Kowalczyk er ikke den eneste polske løperen som har hevdet seg på internasjonalt nivå. Josef Luszczek tok nemlig gull og bronse under VM i Lahti i 1978. Også Luszek reagerer på at det polske forbundet ikke har sendt kvinneløpere til mesterskapet.— Jeg skjønner ikke dette. Man må gjøre noe med dette, sier Luszczek til nettavisen sportowefakty.pl.

Også Luszczek ser mørkt på fremtiden i polsk skisport.

— Når Justyna legger opp, må vi igjen vente i tiår på suksess. I Norge kan man sette opp fem stafettlag, for oss er det vanskelig å sette opp ett lag.

Vil ha Kowalczyk som skipresident

Videre lanserer 59-åringen Kowalczyk og hopplegenden Adam Malysz som mulige kandidater til å ta over styringen i det polske skiforbundet.

Kowalczyks uttalelser har skapt debatt i Polen, men representanter forbundet har foreløpig holdt seg unna diskusjonen. Sportsdirektøren i forbundet, Marek Siderek, poengterte imidlertid overfor Polskie Radio at to polske løpere, Dominika Bielecka og Urszula Letocha, stiller i U23-mesterskapet.

Dette er langt fra første gang Kowalczyk involverer seg i langrennsdebatt. Tidligere i høst uttalte hun at den norske dominansen i skisporet dreper idretten.

Mens Polen sliter med å hevde seg i junior-VM, fortsetter Norge å hevde seg. Tirsdag tok Fredrik Riseth gull på sprinten. Johannes Høsflot Klæbo ble nummer tre i samme konkurranse.

Slik er medaljestatistikken etter fire øvelser i junior-VM:

1. Russland: 1 gull, 3 sølv, 3 bronse

2. Tyskland: 2 gull

3. Norge: 1 gull, 1 bronse

Publisert: