Hun har vært utenfor landslaget i ti år. Nå er Fræna-jenta tilbake.

Tidligere juniorlandslagsutøver Tina Katrin Holten (27) fra Fræna er tatt ut til seniorlandslaget i taekwondo. Nå sikter hun mot EM-gull i Sarajevo.

Til taekwondo-EM: Ti år etter at Tina Katrin Holten (27) var på juniorlandslaget, gjør hun sin entre på seniorlandslaget. I oktober er det EM i Sarajevo. Der deltar Holten i den tøffeste mønsterklassen 4. til 6. dan.
  • Rigmor Sjaastad Hagen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg har jobba knallhardt for å komme på landslaget, sier fylkets første kvinnelige 4. dan-utøver, Tina Katrin Holten. I oktober representerer hun Norge under EM i Sarajevo.

For noen uker siden kom telefonen Tina Katrin Holten (27) har ventet på. Hun var tatt ut til landslaget i taekwondo.

– Jeg var helt overvelda. Det er ekstremt artig. Jeg har jobba knallhardt for å komme på landslaget. Prestasjonene mine har vært helt i toppen, men det tok likevel tid før jeg ble tatt ut. Konkurransen med etablerte utøvere er stor, sier Holten.

Første kvinne: Tina Katrin Holten var første kvinne i fylket som fikk den fjerde graden av det svarte beltet i taekwondo.

EM-gull i sikte

Uttaket innebærer EM-deltagelse i Sarajevo i oktober. Der deltar hun i mønsterklassen kvinner 4. til 6. dan. Også Marielle Lind fra Bergen representerer Norge i samme klasse.

– Jeg håper på gull, og skal gjøre mitt beste for å nå målet. Mønsterklassen 4. til 6. dan er klassen for høyest graderte, og den mest krevende klassen i mønsterkonkurranser. Nivået er skyhøyt, sier Holten.

– Hvordan trener du mot EM?

– Før sommeren konsentrerer jeg meg om eksplosivitet, utholdenhet og styrke. Deretter blir det mer spesifikk trening på teknikk, hurtighet og kraft. Til høsten flytter jeg til Oslo, hvor jeg begynner i ny jobb. Da skal jeg trene med mønsterekspert Andreas Jenstad, som er en del av landslagssystemet, sier Holten, som er bevegelsesviter og ergoterapeut, ansatt i Sonans Gruppen.

Les også

De offensive uttalelsene smigret landslagsledelsen. Nå er han i verdenstoppen.

Sikter høyt: Tina Katrin Holten håper på EM-gull i Sarajevo i oktober.

Merittert utøver

Holten begynte i Fræna Taekwon-do Klubb som niåring, og tok svart belte allerede 14 år gammel. I 2006 entret hun juniorlandslaget, hvor hun var i tre år, før hun trappet ned i forbindelse med skolegang i Trondheim.

Hun fortsatte imidlertid på regionlag, og innkasserte flere pallplasseringer i World Cup og Europa Cup på vegne av region Midt-Norge.

– I 2015 var jeg tilbake i Fræna, og begynte å trene i Molde Taekwon-do Klubb parallelt med at jeg har vært trener i Fræna Taekwon-do Klubb. Jeg er også motivator og trener for regionlaget til Møre og Romsdal, sier Holten.

Les også

Norsk kampsportbragd: Vant EM-gull

Første kvinne med 4. dan

Da Molde var vertskap for NM i taekwondo i 2017 tok Holten sølv i mønster, og landslagslysten ble vekket for alvor.

– Etter det har jeg jobba knallhardt for å komme tilbake. Jeg har vært på landslagssamlinger, men ikke blitt tatt ut før nå. I fjor sommer fikk jeg 4. dan, som første dame i Møre og Romsdals historie. Dermed rykket jeg også opp til den tøffeste konkurranseklassen, sier Tina Holten.

Kraft: Tina Katrin Holten (t.v.) og Vivian Sundsbø i slagøvelse.

I september 2018 tok hun bronse i mønster under World Cup i Sydney. Bronsen smakte ekstra godt fordi hun slo ut regjerende verdensmester.

– Det var stort. Bronsen var nok sterkt medvirkende til at jeg fikk landslagsplass, i tillegg til NM-sølv fra 2017 og tidligere nasjonale og internasjonale prestasjoner, som europacupgull fra Dublin og sølv fra World Cup i Brighton, sier Holten.

– Jeg må fortsette å prestere for å holde meg på landslaget. Det krever stor mental og fysisk styrke. Jeg fortsetter å satse målretta så lenge jeg har glede av det. Jeg må gi ros til trenerne Ole Hosen, Torgeir Haukebø og Jon Sverre Vik i Molde Taekwon-do Klubb. De er ekstremt flinke, sier Tina Holten.

Publisert:
  1. Taekwondo
  2. Kampsport

Mest lest akkurat nå

  1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

  2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

  3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

  4. Avhørte vitner kan ha husket feil

  5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

  6. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati