Røthe: - Det er min akilleshæl

12 dager før Tour de Ski viser Sjur Røthe at formen er i emning, men én ting kan velte målet om pallplass i touren.

DOBBELT NORSK: Røthe måtte se seg slått av russiske Bessmertnykh (t.v.) og landsmannen Martin Johnsrud Sundby.
  • Lars Eivind Måseide
    Bergens Tidende
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Martin Johnsrud Sundby virker uovervinnelig denne sesongen, og seiler opp som den soleklare favoritten til å vinne Tour de Ski – for tredje år på rad.

Men like bak den skjeggete verdenscuplederen, ser Sjur Røthe ut til å ha prikket inn Tour-formen. Under søndagens 15 kilometer i Toblach staket vossingen seg til årets andre pallplass i verdenscupen – bak Johnsrud Sundby og russiske Alexander Bessmertnykh, som gikk med festesmurning.

— Er et hav bak Martin

Løpet i de italienske alpene hadde han på forhånd utpekt som et løp han kunne vinne, men han var likevel ikke misfornøyd med at det "kun" ble tredjeplass.

BEKYMRET. Sjur Røthe (27) viser at formen er på plass, men frykter at sprint skal velte ambisjonene om topplassering i Tour de Ski om knappe to uker.

— Det var et bra løp og jeg kunne ikke gjort noe annerledes. Det er absolutt ikke skuffende med tredjeplass. Jeg blir nummer tre, men er et hav bak Martin. Men vi vet hvor god han er. Det er forbilledlig i måten han setter seg mål og bare gjør det, sier han. - Vurderte du å gå med festesmurning, slik Bessmertnykh gjorde?

— Nei, jeg var glad da jeg så at det var muligheter for å stake. Det er såpass slake bakker her at jeg bestemte meg på trening i går for å stake uansett. I mine øyne var det best å stake, men jeg er imponert over russeren, sier Røthe til BT.

Slo tour-rival

Johnsrud Sunby knivet med russeren gjennom hele løpet. De to byttet på å lede underveis, men nordmannen vant til slutt den tøffe duellen med knapp margin.

— Jeg er utrolig fornøyd. Jeg har oppnådd et stort mål, nemlig å vinne på blanke ski. Det har jeg trent beinhardt mot. Men jeg er nødt til å slenge noen komplimenter til russeren. Han gikk ekstremt bra i dag. Det var en kul fight, men jeg er glad det gikk min vei så klart, sier Johnsrud Sundby til NRK.

Nesten et minutt bak kjempet Røthe mot Dario Cologna. Der viste vossingen styrke mot en annen pallkandidat til touren som starter 1. januar.

Interessert i andre langrennssaker?

Les også

Sundby: - En drøm å vinne på blanke ski

Les også

Regelendring sender Northug forbi Gunde Svan

Les også

Røthe gjør som Northug og Sundby: Drar ikke hjem til jul

Petter Northug ble hektet av tidlig i løpet og valgte som vanlig å ta resten av løpet som en treningstur. I mål var han 3.55,2 bak Johnsrud Sundby. Ikke et godt tegn før Tour de Ski. Men Northug selv er ikke engstelig for egen form.

— Jeg ligger bra i rute. Jeg er veldig fornøyd med resultatene før jul. Så jeg føler at jeg har god kontroll på der jeg ønsker å være før Tour de Ski, sier han til NRK.

Usikker på skøyteformen

En øyenskade har vært delvis skyld i Røthes ustabil skøyteform denne sesongen – normalt 27-åringens foretrukne stilform. 27-åringen føler seg nå trygg på at også skøyteformen er tilbake, og nettopp derfor ser det ut til at det er han som er nordmannen som er nærmest Johnsrud Sundby i skisporet.

— Øyenskaden var noe herk. En kommer ikke så langt uten synet, så jeg er glad for at jeg har fått orden på det. Jeg er minst fornøyd med at skøytingen har gjort meg litt usikker et par ganger, men ellers har sesongen gått veldig slik jeg hadde håpt. Jeg har vært stabil, med et par unntak.

Målet for Tour de Ski er å forbedre fjerdeplassen fra 2014. — Formen er og bra, så jeg håper å være med å kjempe i toppen under Tour de Ski. Slik sesongen har vært håper jeg og tror jeg det skal være mulig å havne på pallen. Bak Martin så er jeg en av dem som skal kjempe, konstaterer han.

Pallmulighetene avgjøres tidlig

Om det er mulig får vi trolig svaret på allerede på de første dagene – etter fristilsprinten og 30 kilometer klassisk.

Røthe vedgår at spesielt sprinten blir en utfordring.

— Det er helt klart min akilleshæl, så jeg må være i god form for å være med der, mener han.

Derfor dropper han den tradisjonelle julefeiringen på Voss for å finne formen i Alpene. Mandag reiser han til Davos, der han skal forberede seg til Tour de Ski.

— Der skal jeg finne roen og forhåpentlig formen. Det blir kjekt å få besøk av fruen, og det blir litt julefeiring selv om jeg ikke er i Norge. Jeg gleder meg veldig til det, sier han.

- Røthe er i form

Landslagssjef Trond Nystad mener Røthe har gode muligheter til en pallplass, selv om han ikke skulle være med i toppen av sprinten.

— Vi ser på resultatene at han er i knakende bra form. Jeg tror han har muligheter til å kjempe om pallplass, men det er mange om beinet Tour de Ski. Det er en utfordring hvor mye man skal legge i bonussekunder på sprint, men jeg tror ikke løpet er kjørt selv om han ikke tar bonussekunder der, mener Nystad.

Publisert: