Tandemtabbe, kjendisflause og ufrivillig strippeshow

Ekstremsportveko-arbeidernes ekstreme historier.

FRAKTER ALT: Bevegelseshemmede Bjørn Egil Tolås (t. høyre) er en av de 800 frivillige som jobber under Ekstremsportveko. Her i lekende humør med Even Andvik.
 • Benedicte A. Bakken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

VOSS: «En perfekt landing!»

Åsmund Rognerud Birkeland roper engasjert i mikrofonen. Rundt ham på gressplenen ved Vossavangen sitter et hundretalls mennesker. Uten anstrengelse er de vitne til en fargepalett av flygende skjermer på den knallblå himmelen.

Solen har akkurat skrudd på sin største sjarm, og varmen i matteltet er unngåelig. Christopher Holmstrøm starter dagens lufteprosess. Skyvedører åpnes, vifter skrus på. Det blir fort behagelig og svalt.

Les også

Han har tatt over en 20 år gammel tradisjon: – Jeg føler meg ikke som en sjef

5,4 kilometer og ni minutter unna står Jacob Hjelm på Bømoen festivalcamp. Han flyttet fra Jönköping i Sverige til Voss i 2012.

I høyt tempo serverer han kaffe og lager mat, mens et yrende folkeliv preger området utenfor kafeen. Noen gjør seg klar for sitt første fallskjermhopp. Noen har med seg barna i klatreveggen. Andre nyter en kald øl i godt lag.

Det ligger en harmoni over det hele. Utøvere, publikummere og frivillige hjelper, nyter og gleder hverandre.

De kaller det «Veko-mood».

FRIVILLIGE: Hvert år arbeider rundt 800 frivillige på Ekstremsportveko.

Syv historier fra syv forskjellige

Hvert år er det rundt 800 frivillige i sving under Ekstremsportveko.

800 mennesker. 800 inntrykk. 800 historier. Her er syv av dem.

Bjørn Egil Tolås, Vareleverer og barnepasser, 3 år på Veko.

Vossingen bor i Mandal, men drar tilbake til hjemstedet for å være med på Veko. Han har vært forsøkskanin for en rullestolvogn som gjør at bevegelseshemmede også kan fly paraglider.

PARTY: Frivillig Bjørn Egil Tolås sin caps representerer Veko-kveldenes festligheter.

– Det kjekkeste for meg er at jeg har fått være med i luften. Jeg liker det utrolig godt og har mistet tellingen på hvor mange ganger jeg har vært med. Da jeg var forsøkskanin for tre år siden begynte jeg å få sansen for Veko. Jeg kontaktet brødrene som har laget vognen, og de ville ta meg med opp. Det er veldig bra at de prøver å få flere folk opp i luften, selv med bevegelseshemninger. Man føler seg inkludert og at man kan ha det gøy også. Veko har gjort at jeg har fått prøve noe helt nytt.

Åsmund Rognerud Birkeland, Sikkerhetsansvarlig for paragliding, 5 år på Veko.

HØYTFLYGENDE: Paragliding er en populær aktivitet under Ekstremsportveko.

Paraglidingsjefen styrer konkurransen «opptrekk med båt» hvor utøverne blir dratt opp fra bakken ved hjelp av båt, sluppet fri på 1000 høydemeter, før de skal prøve å lande på flåten i Vangsvatnet. Det byr på komikk.

–Folk bommer på landingen hele tiden. Det var en i år som traff flåten akkurat, men vinden tok tak i vingene og han ble dratt ut i vannet. Det ble en «Yes, ååå»-reaksjon i mikrofonen. Men det jubles mer når noen går i vannet. Så lenge ting er trygt og ingen slår seg, er det bare moro.

Også fra luften har Birkeland hatt sine komiske opplevelser.

SIKKERHETSSJEF: Åsmund Rognerud Birkeland er sikkerhetsansvarlig for paragliding på Ekstremsportveko.

– Vi hadde en jente med nedsatt funksjonsevne som skulle fly tandem. Jeg og broren min bar seletøyet, og en kamerat fløy. Vi måtte løpe fort nedover på grunn av lite vind. Når man løper veldig fort med en paraglider, går greit nedover, men så tar du jo av. De tok av, men vi måtte jo stoppe, kom vi på. Da vi nærmet oss der det begynte å bli mye skog måtte vi bare slenge oss ned i gresset. Hun fikk en fin tur, men min bror gikk skikkelig på trynet.

Christopher Holmstrøm, Produksjonskokk, 3 året på Veko.

Som kjøkkenarbeider blir det lange dager og Holmstrøm blir vitne til mye. Under årets festival fikk han se et litt ufrivillig strippeshow.

KJØKKENTJENESTE: Christopher Holmstrøm lærer Xamda Daud Hassan og Anab Hassan Husein hvordan de lager kyllingwrap.

– Vossingene tar helt av. Jeg trodde jeg hadde vært på ville fester før, men første året var jeg lettere sjokkert. Noe av det villeste må ha vært i år på Bula Beanie Party. Noen karer hoppet opp på en av pallene vi har på gulvet, begynte å danse og kle av seg. Det er vanlig at folk av seg på overkroppen i teltet. «Baris» er innenfor. Men så ble det til et strippeshow, hvor han ene sto i badeshorts, og noen nappet den av slik at han sto splitter naken. Han kunne ikke brydd seg mindre og danset videre. Han ble ikke kastet ut, for «det er sånn Veko er». Det oppsummerer «Veko-mood». Alt er lov, mer eller mindre. Så lenge du er snill og grei, kan du gjøre som du vil.

Tine Elisabeth Brunvand, Kafearbeider Bømoen, første året på Veko.

Selv om kjæresten hopper fallskjerm, liker Brunvand seg bedre på bakken. Men under Veko fikk hun sansen for noe av det mest ekstreme man kan gjøre.

BASEINSPIRERT: Tine Elisabeth Brunvand lot seg inspirere av basehopperne i sitt første år på Ekstremsportveko.

– Jeg så på basehopping på tirsdag, og det var veldig kult. Det var noe helt annet og veldig spesielt å se stemningen, og hvordan det fungerer. Jeg har jo vært med på hoppfeltet mye, og dette var veldig annerledes. Jeg kunne absolutt ikke tenke å prøve det selv, og jeg vil heller ikke hoppe fallskjerm ennå. Men kanskje tandem en gang.

Didrik Dolve Christensen, Slakklineansvarlig, 3 år på Veko.

Etter å ha sett etter arrangementer som hadde slakkline, fant linegåeren en liten annonse fra Ekstremsportveko. Det ble starten på en festivalromanse, og Christensen er kommet for å bli.

LINELEK: Didrik Dolve Christensen er lineinstruktør på Veko.

– Det er en fantastisk festival med mange frivillige som virkelig får frem den norske dugnadsånden. Det er en fin blanding av sommer, festivalliv, samtidig som det er så rent og fint her. Jeg ble generelt forelsket i Voss, festivalen og lineområdet. Jeg lærer bort til små barn som blir holdt og eldre som har lyst å prøve. Det er veldig mange som imponerer meg. Det beste tipset jeg har, som de færreste klarer, er å ikke gi opp. Veldig mange gir fort opp når de faller av. Men så har du dem som kommer hit hver dag.

Christine Modin, Informasjonsteltet, første året på Veko.

Alle som deltar på Ekstremsportveko må innom informasjonsteltet for å få adgangsbånd. Når kjendiser dukker opp, kan det fort bli vanskelig å holde fokus.

KJENDISFLAUSE: Kristin Jåstad Røthe (t. venstre) og Christine Modin ble vitne til at kollegaen hadde en kjendisflause i informasjonsteltet.

– Aksel Hennie var her i uken sammen med faren sin. En kollega av oss skulle feste båndet hans, og akkurat i det hun klemte til, trakk han til seg armen og latet som han fikk vondt. Hun ble skikkelig flau og de lo. Båndfestet ble ødelagt, og hun måtte ta på ny. Det verste er at hun jobbet her i fjor også, og akkurat det samme skjedde med Hennie, så neste år skal vi huske det. Det ble god stemning i teltet da det skjedde.

Jacob Hjelm, Kjøkkenarbeider Bømoen, 6 år på Veko.

Bor fast på Voss og svensken har siden 2012 jobbet på Veko. Han har ingen planer om å dra tilbake til Sverige med det første.

VOSSESVENSKE: Svenske Jacob Hjelm flyttet fra Jönköping til Voss i 2012.

– Jeg flyttet hit fordi jeg ville stå på brett på vinteren og bo på en litt kulere plass enn hjemme. Det er fantastisk her på Voss. Mange fjell å leke seg med, fallskjermhopping, surfing, bading og ha det godt. Jeg har våknet opp i diverse ulike grøfter på mine år her på Veko, men det er vel ganske vanlig for de fleste, mistenker jeg. Det er ikke så farlig.

Publisert:
 1. Ekstremsportveko
 2. Friluftsliv
 3. Aksel Hennie
 4. Frivillige
 5. Festival

Mest lest akkurat nå

 1. Ventetid på inntil ett år på SUS: – Fører til stor frustrasjon

 2. Arild Østbø med klar beskjed etter ny praktkamp: - Jeg har fortalt at jeg vil stå

 3. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

 4. Gjør du også disse lysfeilene? Så mye kan det koste deg i bot

 5. Blandet mottakelse for «Nordsjøen» – fra treere til «en oppvisning»

 6. Oilers snudde kampen mot erkerivalen: - Vi fikk høre det i pausen