Er Lagerbäck i ferd med å gjøre det samme med Norge som med Island?

Lørdag var Norge en bedre versjon av Island enn Island selv. Ser vi starten på en ny storhetstid for Norges landslag?

Her på Laugardalsvöllur, tok Lagerbäck Island til sitt første mesterskap i historien. Spørsmålet er om han også kan få det norske landslaget tilbake til det gode selskap.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

REYKJAVIK: Når du trasker rundt i gatene på Reykjavik, ser du islandske landslagstrøyer, luer og skjerf overalt.

Taxisjåførene snakker mer enn gjerne om Lars Lagerbäck. De omtaler han nærmest som en folkehelt, til tross for at han er fra et helt annet land.

Som en svensk taxisjåfør forklarte det på vei til søndagens trening:

– Du vet ikke hvordan du gjør det. Han bare gjør det. Han får spillerne til å yte det lille ekstra.

Lørdag ledet Lagerbäck det norske landslaget for 12. gang da landslaget vant 3–2 borte mot Island. Vi har sammenlignet statistikken med de første 12 kampene for nettopp de blåkledde fra sagaøya.

Les også

For Kristoffer Ajer gikk veien til landslaget gjennom et akademi. Bør flere nordmenn gjøre som ham?

33 prosent bedre

Da Alexander Sørloth scoret Norges tredje mål på Laugardalsvöllur på lørdag, stormet støtteapparatet ut på løpebanen foran benken. Alle jublet hemningsløst, bortsett fra én sindig svenske.

Det tok Lagerbäck fem kamper før han fikk sin første seier med det islandske laget. Med det norske brukte han fire kamper.

På sine første 12 kamper for Island, tok Lagerbäck 15 «poeng», med fem seiere og syv tap.

Med Norge? 20 «poeng». Seks seiere, to uavgjorte og fire tap, hvis vi regner med treningskamper.

Lagerbäck har selv brukt mye tid på å snakke om nettopp at det første året med Norge ligner på det første året med Island. Både på pressekonferansen på torsdag og fredag ble det et samtaleemne.

– Om vi kan fortsette å holde det samme nivået som vi har gjort de siste to kampene, kanskje også forbedre det, så er vi definitivt like langt som vi var etter ett år med Island, både med hvordan vi spiller og hvordan vi gjennomfører kamper. Jeg vil si at vi ligger på omtrent utviklingskurve med Norge som med Island, sa Lagerbäck på spørsmål fra Aftenposten på fredag.

– Da blir det EM-sluttspill, da?

– Det er jo definitivt det man vil oppnå. Det finnes jo ingen garantier i idretten. De islandske spillerne lærte seg etter hvert at hvert eneste mål er viktig, både fremover og bakover, at vi orker å konsentrere seg hele tiden og unngår å gjøre feil. Fotball avgjøres jo ofte på feil, det ser man mange eksempler på, sa landslagssjefen.

  • Det var riktignok ikke alle som var like fornøyde med Lagerbäcks laguttak lørdag:
Les også

Målscorer King om vrakingen: - Jeg ble sur

På Norges treninger, står ofte Lars Lagerbäck for seg selv og observerer. Det er sjelden han instruerer og roper en haug med beskjeder. Det gjør han heller på spillermøtene.

Hjernevasker spillerne

Så hva er det egentlig den svenske treneren gjør? De fleste trenere ønsker jo å få laget til å jobbe sammen og for hverandre, men også spillerne føler innstillingen er annerledes enn hva den har vært tidligere.

Stefan Johansen trekker frem 2–1 målet til Island på lørdag som et eksempel på hvordan man nå har endret mentalitet.

– Vi blir ikke så stresset når vi kommer under. Vi er trygge på det vi skal gjøre. Selv om vi får en trøkk mot oss, så jobber vi videre. Det er rett og slett mentaliteten. Vi kan ikke syns synd på oss selv. Vi må løfte haken, forklarer han.

Selv mener landslagssjefen det handler om én ting: Hjernevasking.

– Det både jeg og hele støtteapparatet prøver å jobbe med, er at vi leker amatørpsykologer. Det er repetisjon hele tiden. Det er forhåpentligvis en positiv hjernevasking vi gjør med dem. Det er på samme måte som jeg har jobbet tidligere. De er her så kort tid, da må man forsøke å hjernevaske dem litt, sier han.

Lagerbäck kommer med eksempler som videoanalyse, taktiske gjennomganger og en tydelig helhet i laget.

Dette tar han altså med hver enkelt spiller og med laget som helhet. For eksempel tok han ut en skadet Martin Ødegaard i landslagstroppen denne gangen. Grunnen var at Lagerbäck ville ha med Ødegaard på flest mulig spillermøter før EM-kvalifiseringen begynner til høsten.

Snakker om mesterskap

Etter søndagens kamp, var det smilende spillere som tok seg god tid til å snakke med pressen.

Bjørn Maars Johnsen, Tarik Elyounoussi og Stefan Johansen jubler for førstnevntes første scoring på landslaget på lørdag.

Spillestilen fungerer ypperlig, mener midtbanespiller Sander Berge.

– Han får frem det beste i oss. Vi har gode prinsipper nå, god struktur. Vi vet hvordan vi skal spille både offensivt og defensivt. Jeg føler vi kjenner hverandre enda bedre. Da kommer hver enkelts kvaliteter bedre frem, sier Berge.

– Det ser ut som det er noe i hodene deres også?

– Vi har jo blitt litt hjernevasket. Vi vet hvordan vi skal spille. Lars er veldig god på å finne styrkene i laget vårt. Nå spiller vi på det kollektive. Det har vi jobbet med helt fra første samling, nå ser vi resultatene av det, sier Genk-spilleren.

Under lørdagens kamp, så det ut til at de norske spillerne jobbet hardere, løp fortere, hoppet høyere og taklet smartere. De gjorde neppe alle de tingene, men det så likevel sånn ut.

– Det er knallhard jobbing i 90 minutter. Det er mye kriging og løping. Det er sånn Norge må klare å komme seg videre for å ta poeng. Det er deilig å se at det gir resultater, oppsummerer Tarik Elyounoussi.

Med Island endte man altså opp i en kvartfinale i EM for to år siden. Også de norske spillerne føler det går den veien. Og de tør å prate om det.

– Det er fint med gjennomganger og repetisjon på det vi skal gjøre. Det må til for at vi skal til mesterskap, og det er vi i ferd med å gjøre, sier Berge.

– De viktige kampene kan ikke komme fort nok, mener Elyounoussi.

Han og de andre norske spillerne må vente til september før man igjen skal spille kvalifisering til mesterskap. EM-kvalifiseringen begynner 6. september. Da møter Norge Kypros på Ullevaal.

Publisert: