Ekspertenes advarsel: Frykter tidenes første VM uten Norge

Nedturen i Nederland må tas på alvor. Hvis ikke kan konsekvensene bli langvarige, mener tidligere landslagshelter.

Andrine Hegerberg (til venstre) og Caroline Graham Hansen depper under Norges 0–2-tap for Belgia.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

APELDOORN: Det er ikke lett å klamre seg til et håp som er tynnere enn et halmstrå, men det er alt Norge har før skjebnekampen mot Danmark mandag.

Seier med minst tre mål og et belgisk tap mot Nederland er kriteriene som må inntreffe om det skal bli norsk kvartfinale.

Selv om solen pleiet landslagsstjerner med såret stolthet under fredagens trening, var det ikke mange som virket særlig sterke i troen.

– Alt det som har vært suksesskriterier tidligere virker å være borte, sier Solveig Gulbrandsen. Etter 184 kamper på den norske midtbanen vet hun litt om hva som skal til i et mesterskap.

Les også

Alt håp er ikke ute: Slik går Norge videre til kvartfinale i EM

Martin Sjögren instruerer noen av sine spillere under restitusjonstreningen fredag.

Knalltøff VM-vei

Hun mener faresignalene har vært der i lang tid. Neste mulighet er VM om to år i Frankrike, men der er det slettes ingen selvfølge at Norge har et lag med. Siden VM-historien startet i Kina i 1991 har rødt, hvitt og blått alltid vært med.

Allerede i tredje kvalifiseringskamp i oktober skal Norge møte Nederland borte til gruppens vanskeligste oppgjør. Nåløyet er så trangt at bare én av åtte gruppetoere kommer til VM-et via play off.

Det mesterskapet er også kvalifisering til 2020-OL i Japan.

Innsatsen i årets EM er et kraftig varsko i så måte, mener Lise Klaveness.

– Klart det er det. Landslaget er veldig viktig på damesiden. Det er der vi har tilskuere og mest ressurser, sier bergenseren med 51 landskamper på samvittigheten.

Når kvalifiseringskampene tar til i høst må trener Martin Sjögren igjen ha fokus på det helt grunnleggende, synes hun.

– Grunnmuren må være på plass, så kan man male huset i en eller annen farge.

Ada Hegerberg snakker med pressen dagen etter nederlaget for Belgia.

Varsler evaluering

Toppfotballsjef Nils Johan Semb sier det blir viktig med en grunnleggende evaluering i etterkant av innsatsen i Nederland, selv om alt nå i første omgang handler om å slå Danmark med flest mulig mål mandag.

Han mener det blir viktig å ha ulike strenger å spille på avhengig av hvilken kvalitet det er på motstanderne i kvalifiseringen.

– Dette landslaget har ikke satt seg ennå. vi har unge stjerner som er erfarne og har spilt mange landskamper, men som fortsatt er veldig unge som mennesker. Så er det mange rutinerte som har lagt opp. Laget må få sette seg. Så har også Martin og trenerteamet hans fått erfaring med landslagsfotball gjennom dette halvåret. Jeg har veldig troen på at vi skal få dette på plass og bli bra fremover, sier Semb.

Les også

Fotballrevolusjonen Norge ikke er med på: – Det er egentlig hårreisende

Mer enn et halvår

Et av spørsmålene ekspertene som følger mesterskapet stiller seg, er hvorfor det norske laget klapper sammen med en gang de kommer under.

– Det overrasker meg at ærgjerrigheten og den defensive strukturen mangler i så stor grad som den gjør. Det virker heller ikke som de stiller nok krav til hverandre, heller ikke fra trenerteamet, sier Lene Mykjåland.

Den nylig pensjonerte teknikeren, med 91 landskamper i beltet, setter i utgangspunktet pris på at landslaget nå har fått en trener som prioriterer det offensive og legger opp til et godt pasningsspill.

Sørlendingen mener imidlertid at det har gått ut over det defensive i for stor grad. Hun er heller ikke imponert over det hun har sett fremover på banen.

– Det tar mer enn seks måneder å bli trygg med ballen. Vi er jo vant med den norske kulturen som ligger i blodet, vi blir fort stresset og da spiller vi heller ballen vekk. Det er ikke gjort på et halvt år å endre det, men jeg skulle ønske at vi så litt mer av det i EM.

Les også

Roper varsko om forskjellene mellom gutter og jenter: – Det blir et stadig større klasseskille

Caroline Graham Hansen hadde det tungt også dagen etter tomålstapet mot antatt svakere Belgia.

Trenerens ansvar

Gulbrandsen på sin side mener Norge har gjort for store endringer etter at Martin Sjögren tok over ved nyttår. Hun anser svenskens fotballfilosofi for å være for romantisk.

Tidligere sa man, kanskje litt klisjéaktig, at kollektivet var Norges viktigste spiller. Nå mener hun det i for stor grad legges opp til at enkeltspillere skal skinne.

– Du må hele tiden ha fokus på hardt arbeid og gjenvinninger. Det må stilles krav til hverandre, også fra trenerne, sier hun.

Mykjåland savner at kollektivet jobber sammen i jakten på å vinne ballen tilbake. At ærgjerrigheten er borte er til syvende og sist trenerens ansvar, mener hun.

– Det var ikke på plass i kampene mot Frankrike eller Nederland. Jeg har ikke hørt at han har sagt noe om det i mediene. Om jeg ikke var på plass ute på banen, så forventet jeg å høre det fra treneren, slik at jeg virkelig ikke hadde lyst til at det skulle skje igjen. Den stoltheten må være der.

Kan endre formasjonen

Martin Sjögren innrømmer at tiden begynner å bli knapp om EM-håpet skal få leve videre.

Treninger lørdag og søndag er alt svensken har før danskene må slås med minst tre mål mandag.

Det offensive spillet har på ingen måte fungert med diamantformasjonen han har brukt på midtbanen. Mange har etterlyst mer bredde i spillet.

Sjögren innrømmer at han vurderer å skifte om.

– Vi endrer ikke på arbeidsmåten. Vi har jobbet i seks måneder på noe vi også tror på fremover. Det ville være dumdristig å endre på det nå, tror jeg, uten noen forberedelser for spillerne. Men kanskje kommer vil til å gjøre noen endringer i formasjonen.

Publisert: