Mor og datter overtok hvert sitt landslag i utlandet: – Drømmer om at vi begge skal ha med løpere til OL

Anita (53) Moen er blitt landslagstrener i Kina, datter Karoline (28) det samme i Lichtenstein. Det har neppe skjedd før.

De gleder seg til å ta fatt på ny oppgave for hvert sitt land, Anita Moen og datter Karoline Moen Guidon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Vi drømmer om at vi begge skal ha med løpere til OL i Beijing i 2022, og så kan vi se hvem som er best trener, ler datteren Karoline Moen Guidon.

Til vinteren er de to i spissen for hvert sitt landslag. Karoline Moen Guidon overtok juniorene til Lichtenstein i sommer, med målet om å få frem løpere til OL i Beijing.

Anita Moen, mangeårige eliteløper, også sammen med Marit Bjørgen på landslaget, skrev kontrakt med Kina. De er begge på plass i sine nye jobber og skal bidra med erfaring fra norsk skisport.

Mamma Moen var selv i verdenseliten i mange sesonger fra 1986 til 2003. Merittlisten inneholder blant annet to individuelle OL-medaljer, syv stafettmedaljer for Norge fra VM og OL og 23 ganger på pallen i verdenscupen. Trenererfaringen etter endt karriere er først og fremst fra mange år med egen skiskole og i klubbregi i Trysil.

Les også

TV 2: Idrettsstyret visste ikke om idrettsavtale mellom Norge og Kina

Karoline har vært med mamma på skirenn fra datteren var liten. Her i møte med kong Harald etter at mor vant BN 5 km klassisk i Mo i Rana i 1997. t.

Satser på å kunne henge med

Da Kina ble tildelt OL, som skal gå i Beijing 2022, ble det storsatsing også på vintersport. Mamma Moen sa ja til å ta imot kinesere som kunne være egnet som OL-deltagere i langrenn. I august 2018 kom de første asiatiske «elevene» til henne i Trysil.

– De første hadde bakgrunn fra kano og roing, og var plukket ut fordi de var godt trent, samt sterke i overkroppen. De skulle omskoleres til langrennsløpere og være her i tre måneder, men ble i ni, forteller hun.

Etter hvert kom også tidligere fotballspillere, løpere og unge som hadde bakgrunn fra terrengsykling.

– Den fremgangen en del greide å få til teknisk har vært eventyrlig, mener hun.

Sølvjenter fra stafetten i Nagano i 1998. F.v.: Bente Martinsen, Marit Mikkelsplass, Elin Nilsen og Anita Moen.
Det gjelder å holde seg i form. Trening har vært og er viktig del av livet for både Anita Moen og Karoline Moen Guidon.

Satset på maraton

Datter Karoline Moen Guidon hadde en litt annen inngang. Hun har bakgrunn som langrennsløper i flere år som yngre. Men det ble løping som virket morsommere etter hvert. I tillegg var det ikke så lett å være datter av to foreldre som begge hadde vært i verdenstoppen i langrenn.

For pappa Giachem Guidon (56) hadde deltatt i fire vinter-OL for Sveits. Han hadde etter sin aktive karriere vært landslagstrener i hjemlandet.

Maraton ble idretten der datteren skulle komme til å satse fullt og helt. Guidon deltok i EM for Sveits, men opplevde etter hvert at kroppen ikke tålte hardkjøret.

– Jeg gikk i fellen som så mange andre. Kroppen tålte ikke belastningen. Da jeg fikk tretthetsbrudd i bekkenet, valgte jeg å hoppe over til en jobbkarriere.

Hun stortrives i rollen som trener i Lichtenstein:

– Det er en fin gjeng med høy motivasjon, og vi har flotte treningsomgivelser. Vi har fått gjennomført flere samlinger på hjemmebane.

I Kina er det gode treningsforhold. Anita Moen har brukt mye tid på rulleski og i skitunnel sammen med utøverne sine.

Da Team Kina-gjengen kom til Trysil, ble Guidon Moen assistenttrener. Og fikk etter hvert mer treneransvar for jentegruppen.

Erfaringen som trener på mors skiskole og trenerkurs i regi av Skiforbundet, kom godt med. Trenerrolle for kineserne ble det neste.

– Det var spennende. Du så at de forbedret seg omtrent på hver eneste økt.

På jobb i Kina

På det meste var det 35 aktive som skulle veiledes. De dro hjem siste desember. På nyåret reiste mor til Kina for å følge dem opp der. Det endte med at hun ble i Kina i seks uker blant annet på grunn av koronaviruset.

Så skjønte 53-åringen at kineserne var fornøyd med måten hun jobbet med laget på. Under øktene hadde tryslingen en tolk. Et par av løperne kunne også engelsk.

Moen fikk tilbud om trenerjobb i mars. Og takket ja da hun senere fikk kontrakten. Hun var på plass i september.

Karoline Moen Guidon på plass i Lichtenstein.

Kunne ikke si nei

Moen Guidon er idrettslærer på Trysil videregående, og hadde heller ikke tenkt på at hun skulle bli tilbudt en så spennende jobb som juniorlandslagstrener i Lichtenstein. Hun snakker flytende tysk/ sveitsertysk

– Da jeg ble oppringt, trodde jeg at det måtte være mange på listen. Senere fikk jeg høre at de ville ha meg, og det var hyggelig.

Hun flytter til Lichtenstein i juli, leste treningsdagbøkene deres og skaffet seg oversikt over langrennssporten i Lichtenstein.

– Jeg kjente ikke nivået i Lichtenstein veldig godt, men visste at jeg fikk syv utøvere i alderen 15 til 21 år. De er ivrige og kan også trene sammen med sveitsiske løpere. Målet må være å få med løpere til OL, sier hun.

Les også

Løpetalentet Karoline er datter av to OL-deltagere: Orket ikke kommentarene fra de andre foreldrene

Anita Moen på plass i Kina. Det er nok å gjøre. Tiden frem til OL i Beijing går fort.

Har fått lydhøre utøvere

Da Anita Moen kom til Kina, måtte hun først i tre ukers karantene. Nå er hun godt i gang med å lære bort alt hun kan.

Den siste tiden har hun og løperne vært i Lake Songhua Resort, et fint skisted som minner om Trysil i miniatyr.

– Jeg kan ikke klage på treningsforholdene, sier hun.

Kuperte løyper for rulleski i Kina. Det passer Anita Moen og hennes elever veldig godt.

Moen vet av erfaring at det tar 10.000 timer for å bli god i en idrett, men det er et godt utgangspunkt at de aktive allerede er vant til mye trening.

– Det er ekstremt mye teknikk som skal på plass. Det som gjør det moro er å jobbe med dem. Utøverne er ydmyke og lydhøre. De gir mye tilbake, forteller hun.

Det er veldig langt mellom Anita Moens treningsfilosofi og det kinesiske idrettssystemet. Hun kaller det et hav. Lærdommen som kan brukes på utøvere på dette nivået, er mye av det samme hun har erfart på skiskolen. Dessuten vet hun hva som kreves på det øverste nivået. Veteranen har holdt seg oppdatert via gode kontakter, trenere og utøvere som er på toppen i dag.

Mor og datter i skjønn forening i Holmenkollen. skirenn. 3,5 år gamle Karoline og Anita Moen, etter at hun ble norgesmester over 10 km fri i jaktstarten.

– Teknikken er alltid i utvikling og forandrer seg jo, som med resten av verden.

Hun kaller det himla moro å ha fått et slikt ansvar. Og det at datteren kapret en landslagstrenerjobb i Europa, er ekstra stas. Mor og datter satser på å utveksle erfaringer fremover.

– Så får vi se om vi begge kommer oss til OL, sier datteren

Publisert: