Start-talentet er vokst opp noen hundre meter fra stadion: – Det betyr veldig mye for meg

Jakob Ugland (18) har signert proffkontrakt med Start. En lokal 16-åring følger snart etter.

Jakob Ugland på treningsfeltet med Start denne uka. Foto: Kristin Ellefsen

  • Steffen Stenersen
Publisert: Publisert:

– Det er veldig gøy! Det er dette som har vært målet siden jeg begynte å spille fotball. Det gøy og en tillitserklæring fra Start, sier Jakob Ugland til Fædrelandsvennen.

Fredag bekreftet Start at han har skrevet under sin første proffkontrakt med klubben han har spilt i siden han var fire år gammel.

– Det betyr veldig mye for meg. Jeg er vokst opp noen hundre meter fra stadion. Jeg husker jeg var nede og så på kamp og drømte om selv å spille der en dag, sier Ugland, og sier målet er å få debuten i 1. divisjon i løpet av sesongen.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer kommer også 16-åringen Levi Eftevaag til å skrive proffkontrakt med Start den kommende tiden. Han trente med A-laget i fjor høst sammen med Jakob Ugland.

Ugland er midtbanespiller som har imponert i Starts juniorlag de siste sesongene. Han var med i troppen til A-laget i siste seriekamp mot Vålerenga i fjor.

Her er Jakob Ugland som 12-åring:

Han har signert kontrakt ut 2021. Han skal trene jevnlig med A-laget, men være en del av G 19-troppen.

- Det jeg vil trekke fram med Jakob er at han er en veldig oppegående gutt. Han tar coaching veldig bra. Han er framme i skoen og tar til seg de beskjedene han får. Det er alfa og omega, sier utviklingssjef i Start Alexander Øren til Fædrelandsvennen.

Jakob Ugland har for øvrig ingen familierelasjon til Start-spiller Mikael Ugland.

Tidligere spiss

Ugland har spilt i Start siden han var fire år gammel og er oppvokst på Lund. Han forteller om sine barndomsminner med Start: Comebacket til Myggen og hvordan han så opp til Kristofer Hæstad og Christian Bolaños.

På grunn av korona fikk ikke Start 2 spilt kamper i fjor. Han står med 18 kamper for Starts andrelag fra 2019. I fjor var han sentral for G 19-laget til klubben som enkelt vant den lokale serien.

– Jeg endte opp med å spille G 19 og må innrømme at det var et steg ned. Jeg hadde planer om å spille mye i 3. divisjon, så det ble ikke helt som forventet. Men jeg klarte å gjøre det beste ut av det og ikke gi opp, selv om det kunne vært lett, sier Ugland.

– Var det vanskelig å motivere seg?

– Jeg var hvertfall innstilt på å spille 3. divisjon, og så måtte jeg spille mot klassekompiser som har fotballen mer som en hobby. Det ble ikke helt det samme, sier Ugland.

Øren har fulgt spilleren siden han kom til klubben i 2015, og har latt seg imponere.

– Han har ligget langt framme i sitt kull hele veien. Han har scoret mye mål oppgjennom og tatt steg jevnt og trutt. Etter hvert som han har blitt eldre har han gått fra å spille spiss til litt lenger ned i banen, sier utviklingssjefen.

– Var det noe trenerne eller han selv ønsket?

– Det er en diskusjon jeg og andre trenere har hatt med Jakob. Vi ønsker å være åpne og ikke låse spillerne til en posisjon. Så det har vært i samarbeid med Jakob.

– Han spilte ingen voksenfotball i fjor, så vi er spent på hvordan han takler det. Han har gode forutsetninger. Han har vært der hele veien og er en spiller vi kjenner godt, så viste han seg bra fram i de konkurransene han hadde i 2020, sier Øren.

– Så blir man ikke bedre bare av å skrive en kontrakt, men det er en tillitserklæring fra klubben, sier Øren.

  • Se Jakob Ugland i aksjon mot Arendals juniorlag her:
Publisert:
  1. IK Start

Mest lest akkurat nå

  1. Tar opp kampen mot den enorme trafikk­auken på Hove­veien

  2. Brannvesenet varsler mye røyk på Vagle

  3. 35 nye smittetilfeller på Nord-Jæren - seks pasienter i respirator på SUS

  4. Faren til avdøde Sigbjørn Sveli snakket til retten

  5. Gokart-fører ute­stengt i 15 år

  6. Fredrik Skavlan gir seg som talkshow-vert