Hevder han sitter på alle hemmelighetene: – Det er kun vi som vet alt

Ole Marius Bach har tilbudt kompisen Emil Iversen nyttig informasjon om OL-løypene i Beijing.

Ingen nordmenn har tatt kontakt med Kina-trener Ole Marius Bach for å få tips og råd om neste års OL-løyper.
  • Johannes Strand
Publisert: Publisert:

– Det vil bli et annerledes mesterskap enn hva de norske stjerne er vant med. Løypene er tøffe og det er værhardt der. I tillegg ligger anlegget på 1800 meter, noe som kan være krevende for en skiløper.

Ole Marius Bach er landslagstrener for de kinesiske langrennsløperne. Neste vinter er det OL i Beijing, og inderøyningen sier han sitter på alt av nyttig informasjon om det som skal foregå på OL-arenaen i Kina.

Til NRK har de norske skiskytterstjernene uttrykt sin bekymring om mangel på informasjon om OL-løypene. Adresseavisen får opplyst at skiskytterløypene ligger én kilometer unna langrennsløypene.

Les også

Trøndersk stortalent var sjanseløs og fikk reaksjoner da han sa nei til fest og alkohol

− Han kan få vite alt

I et intervju med Adressa like etter Oberstdorf-VM, uttalte Emil Iversen at han hadde fått tilbudt løypeprofilene i Kina av en skikompis. Den kompisen er Ole Marius Bach.

– Emil er en god kamerat. Jeg sitter jo på mye informasjon som jeg tror han kan dra stor nytte av. Hvis han vil, kan han få vite alt han trenger, sier Bach - og legger til at ingen nordmenn har spurt ham om tips og råd.

– Jeg har jo en god kompis som er trener for det svenske landslaget nå. Du skal ikke se bort fra at Oskar Svensson gjør det meget bra i OL, sier inderøyningen og ler.

Han sikter til Anders Högberg, som er en del av Sveriges trenerteam og tidligere var en del av Kina-prosjektet sammen med Bach.

Les også

Legenden røper: – Jeg slet bestandig

Røper OL-detaljer

Han er ikke den eneste trønderen som er en del av det kinesiske teamet. Tidligere verdensmester Terje Langli er smøresjef. Bernhard Rønning, lillebror til tidligere landslagsløper Eldar Rønning, er også med i trenerteamet.

Bach letter litt på sløret om det som venter de norske skistjernene i Beijing om et knapt år:

– Traseen er bred og fin. Det blir lite hvile for løperne i det som er ganske tøffe løyper. Sprintløypa har ingen utfordrende svinger eller smale partier, slik at vi får neppe se kluss og uhell. Både på distanse og sprint vil den sterkeste løperen vinne. Den store forskjellen fra Oberstdorf er kulden og høyden. Jeg blir overrasket om vi ser noen andre løpere enn de som herjet i VM på pallen i Kina.

Inderøyningen spår mer trøndersk jubel i OL:

– Både Emil (Iversen) og Johannes (Høsflot Klæbo) vil hevde seg. Jeg tror de har god kontroll på hvilke forberedelser som må gjøres. Dette tror jeg ikke blir noen stor utfordring for dem.

Olympiatoppen har allerede varslet en ekstrem kontrast for de norske skiløperne i Kina sammenlignet med hva de opplevde i Oberstdorf. Morfar Kåre Høsflot har også uttalt at Klæbo er nødt til å reise utenlands for å få nok døgn i høyden før OL.

Inderøyningen var en lovende skiløper og kan vise til flere starter i verdenscupen.

Usikker fremtid

Selv drømmer han om en kinesisk OL-medalje. Deres beste mulighet for å oppnå den drømmen, er på kvinnestafetten ifølge Bach.

– Vi har hjemmebanefordel og en stafett lever sitt eget liv. Det så vi jo i Oberstdorf også. Forrige sesong hadde vi flere topp 20-plasseringer på kvinnesiden, og vi håper de tar enda noen steg frem mot OL, sier han.

Etter OL-sesongen går kontrakten hans med det kinesiske landslaget ut. Hva som skjer etterpå, vet han ikke ennå.

– Jeg trives veldig godt i treneryrket. Selv om jeg fortsatt er ganske fersk, har jeg erfart og lært mye de siste åra. Vi får se hva som skjer. Jeg har ikke tenkt så mye på det, sier Bach.

Ole Marius Bach er nå hjemme i Inderøy sammen med familien. Her med Levi, Stine Humstad, Nellie, Philip og hunden Skogrypas Roma.

Et halvt år uten familien

Ettersom den tidligere skiløperen tilbringer store deler av året i Kina, blir det måneder uten at han møter familien. Nå er han imidlertid hjemme i Inderøy.

– Jeg kom hjem for et par uker siden etter å ha vært bortreist siden 20. september. Det har blitt et halvt år uten familien. Når man har tre små unger, skjer det mye på seks måneder. Heldigvis har jeg tilgang til bra internett i Kina, så det blir mye Facetime og slikt, sier han.

– Alt er som normalt igjen nå, men det er ikke en optimal situasjon for en familiefar. Men jeg har tatt et valg, og det blir slik til etter OL iallfall.

Publisert:
  1. Langrenn
  2. OL 2022
  3. Emil Iversen

Mest lest akkurat nå

  1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

  2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

  3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

  4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

  5. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?

  6. Fukt- og råteskader på boliger bygget i 2012. Nå går huseierne til sak mot Jadarhus