Lundby tok VM-sølv i høydramatisk renn: – Veldig stolt av meg selv

OBERSTDORF/OSLO (VG) Maren Lundby hadde ikke vært på pallen denne sesongen før VM, men valgte å gjøre en stor teknisk endring før rennet. Det resulterte i sølvmedalje.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det var deilig. Det er en så stor opptur at det føles bedre ut enn gullet i Seefeld. Det er så deilig. Jeg håpet jeg skulle klare det, men jeg tvilte på at jeg skulle få det til med tanke på hvor jeg har vært på resultatlisten i det siste, sier Lundby til VG, og er klar på at det er knallhard jobbing som gjør at hun klarte å snu det.

– Jeg bestemte meg virkelig og gikk for det i dag. Det var «all in». Jeg gjorde en kjempestor forandring teknisk fra i går. Det måtte briste eller bære i dag. Derfor er det så digg at jeg får til to slike hopp, sier Lundby, som gjorde endringer i posisjonen før rennet.

– Jeg er veldig stolt av meg selv at jeg fikk til det. I de siste mesterskapene har jeg kommet som favoritt og det har vært forventet at jeg skulle ta gullet. Denne gangen har jeg måttet jobbe veldig mentalt med å overbevise en selv om en kan få det til. Når en da får det til ... ja, det er så godt, sier Lundby til NRK.

Også sportssjef Clas Brede Bråthen var svært glad etter rennet.

– Det føles så bra, det føles så riktig at Maren endelig får litt uttelling for den harde jobbingen hun har hatt i en veldig krevende periode, sier han til VG.

– Måten hun gjør det på - det er jo det som gjør Maren til tidenes norske skihopper. At hun henter frem sitt aller, aller beste når det er som viktigst. At det i dag holdt til sølvmedalje i dag er helt fantastisk, sier Bråthen.

– Det er veldig stort, rett og slett. Jeg har sett det arbeidet hun har lagt de siste to ukene og det er helt vanvittig, sier Silje Opseth - som selv ble nummer seks - om Lundby.

Ema Klinec (22) tok karrierens største seier da hun gikk seirende ut av det spennende rennet – 3,1 poeng foran Lundby.

Klinec har aldri tidligere vunnet et verdenscuprenn, men mestret nervene best i finaleomgangen og vant rennet etter det lengste hoppet i omgangen på 100,5 meter.

Lundby lå på fjerdeplass etter den første omgangen, men med et hopp på 99,5 meter hoppet seg hun opp til annenplass og sølvmedaljen.

– Det skjedde så mye på en liten stund der at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, sier Lundby om de dramatiske sluttminuttene.

Østerrikske Marita Kramer ledet etter den første omgangen etter å ha hoppet hele 109 meter, en bakkerekord i normalbakken i Oberstdorf. Reprisen viste imidlertid at hun var så vidt nede i bakken med rumpen på vei ut, noe som fikk hoppsjef Clas Brede Bråthen til å rase mot dømmingen:

I finaleomgangen fikk ikke Kramer det til å stemme og falt ned til fjerdeplass etter et hopp på 98 meter med dårlig stil.

Bak Lundby leverte det norske laget et godt renn, med Silje Opseth på sjetteplass, 17 år gamle Thea Minyan Bjørseth på syvendeplass og Anna Odine Strøm på 19. plass.

Les også

Maren Lundby før VM: – Ting er ikke helt på plass

Maren Lundby stilte til start i Oberstdorf som regjerende verdensmester (og regjerende olympisk mester), men kom til mesterskapet uten en individuell pallplass denne sesongen og med stabile plasseringer mellom fjerde- og åttendeplass i løpet av de åtte verdenscuprennene tidligere i sesongen.

Istedenfor har Silje Opseth vært det sterkeste norske kortet denne sesongen og kom til VM med pallplasseringer i fire strake renn.

I det siste prøvehoppet var Lundby tredje best og hun hoppet igjen best av de norske i rennet og endte på annenplass.

Neste konkurranse for kvinnehopperne er lagkonkurransen på fredag, før det er blandet lagkonkurranse i normalbakken på søndag. Onsdag 3. mars er det renn i storbakken i Oberstdorf. Det er første gang i et VM at det også skal kåres en verdensmester i storbakke. Siden kvinnene først fikk plass på VM-programmet i Liberec i 2009 har det kun vært VM-renn i normalbakken.

Publisert: