Nødlandslaget med heroisk prestasjon mot Østerrike

WIEN (VG) (Østerrike – Norge 1–1) Nødlandslaget vant mange hjerter i de tusen hjem, men seieren glapp på overtid i Wien.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Ghayas Zahid, som kastet seg rundt og reiste fra Kypros til Oslo natt til mandag, scoret sitt første landslagsmål og sørget for at Norge hadde mirakelet innenfor rekkevidde helt til siste slutt.

– De så muligheten og grep sjansen. Det er mange som er undervurderte her, sier vikarierende landslagssjef Leif Gunnar Smerud til TV 2.

Men takket være en sen scoring av Adrian Grbic er det Østerrike som vinner Nations League-gruppen med 13 poeng mot Norges 10. Og da holder det ikke engang om Norge får medhold i en eventuell anke til UEFA etter å ha blitt straffet med 0–3-tap mot Romania.

Men Lars Lagerbäck, eller hvem som leder landslaget under neste samling i mars, har fått noen nye navn å regne med når han skal ta ut en norsk landslagstropp.

For nødlandslagets helter ga alt, absolutt alt, for Norge.

– Dette er en imponerende innsats av de norske gutta. Vi skaper 6-7 store sjanser og skulle dette ha gått så måtte vi ha scoret 1-0 ennå tidligere, sier Kjetil Rekdal i VGTVs studio:

Strand Larsen-sjanser

Den østerrikske troppen rommet totalt 649 landskamper før start. Den norske? 38.

23 av dem var det Mats Møller Dæhli som stod for. Nødkapteinen, som er inne i en mørk periode på klubblaget, spilte som om han skulle gjøre opp for alt som har gått imot ham de siste årene, alle skadeproblemene, nedturene og skuffelsene. Venstrekanten med det lave tyngdepunktet jobbet utrettelig fra start, kommanderte og motiverte lagkameratene, og var alltid skapende med ballen.

Imponerende var også Jørgen Strand Larsen, som fikk kampens første sjanse etter bare to minutter. Han tok ned ballen på brystet og fikk mye rom ved inngangen til 16-meteren, men avslutningen gikk rett på keeper.

Sjansen han fikk etter 34 minutter, var enda større. Etter en god ball fra Sondre Tronstad – en gigant på midtbanen – avsluttet en presset Strand Larsen alene med keeper, men Pavao Pervan fikk med nød og neppe avverget til corner.

KAPTEIN MED STOR K: Mats Møller Dæhli imponerte mot Østerrike.

Keeperen sto igjen frem da Jørgen Skjelvik fikk en enorm mulighet til å sende Norge i ledelsen bare tre minutter senere.

Østerrike hadde også sine sjanser før pause, to ganger ved Marko Arnautovic, men det norske nødlandslaget var førende med god margin i første omgang. På 35 minutter mot Østerrike skapte de tre ganger så mange sjanser som A-landslaget maktet på 120 minutter mot Serbia i oktober.

Ellevill Bråtveit

Halvannet døgn før kampstart hadde ikke spillerne møtt hverandre fysisk engang. De rakk én trening sammen og hadde reist Europa på kryss og tvers siden natt til mandag. Etter den førsteomgangen måtte de vel være tomme for energi? Tro om igjen. Norge rystet Østerrike også etter pause, og Dæhli var nær ved å sette 1–0 etter å ha blitt spilt frem av Strand Larsen.

– Går han i bakken der, får han straffespark, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland, men Dæhli var for ærlig.

Og øyeblikket som fulgte, var bare herlig: Ghayas Zahid, han som reiste lengst av alle for å stille opp, fra Nicosia på Kypros, skjøv ballen i mål etter målgivende pasning fra løpsmaskinen Veton Berisha.

Skulle det faktisk være mulig? Selv med en keeper som landet i Wien 7,5 time før kampstart etter at Norges Fotballforbund måtte ut med 100.000 kroner for privatfly? Per Kristian Bråtveit bidro med sitt: 20 minutter før slutt leverte han en megaredning og stoppet på utrolig vis avslutningen til Adrian Grbic.

Til slutt, med kun sekunder igjen av kampen, måtte Bråtveit gi tapt for samme mann.

– Det er surt at vi ikke vinner. Men, vi blir så slitne når vi jager 2-0 at vi ikke orker å stå i mot, sier Bernt Hulsker.

Publisert: