47 russiske anker avvist – OL-drømmen knust for utøverne

De håpet på nødhjelp i siste liten fra idrettens egen domstol. Men også der ble 47 russiske utøvere og ledere avvist.

Aleksandr Legkov var en av russerne som gikk til CAS i håp om å få bli med i OL, selv om IOC ikke har invitert ham. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
  • Bertil Valderhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

PYEONGCHANG: Storsalen Pyeongchang Room var full av pressefolk fra mange land. Skulle langrennsløperne Aleksandr Legkov, Maxim Vylegzjanin og Sergej Ustjugov, skiskytteren Anton Sjipulin og kortbaneløperen Viktor An og 42 andre russere få OL-ja i siste liten? Russerne ba Idrettens Voldgiftsrett (CAS) overstyre IOC, som har nektet å invitere dem til OL.

20 minutter på overtid kom svaret: Det var et dundrende OL-nei også fra idrettens egen domstol.

Les også

Russland må vente på OL-svar

Ikke sanksjon

– De har fått saken sin avvist av CAS, lød det fra talerstolen.

Så ble hele begrunnelsen lest opp. I avgjørelsen til CAS ble det forklart at IOCs prosess med å lage en liste over inviterte russiske utøvere (OAR) ikke er å regne som en sanksjon, men som en avgjørelse om hvem som er kvalifisert.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) har tidligere gjort det klart at komiteen er suveren når det gjelder hvem som får delta i lekene i Pyeongchang.

Slik ble det også. Nå er alt OL-håp ute for Ustjugov og de andre russerne som håpet på nødhjelp fra CAS.

169 russere er med

Selv om Russland er utestengt etter avsløringen om statsstøttet dopingmisbruk, har IOC invitert 169 såkalt rene idrettsutøvere fra Russland til lekene i Pyeongchang.

Det er komiteens rett å invitere utøvere selv om den nasjonale komiteen er utestengt. Det innrømmet også de som står bak anken da den ble behandlet. CAS mener utøverne ikke har klart å vise at IOC har opptrådt vilkårlig, diskriminerende eller urettferdig i den prosessen.

Kristin Kloster Aasen, Norges IOC-medlem, sa dette til Eurosport tidligere i uken:

– Utgangspunktet her er jo at Den russiske olympiske komité er suspendert. Det betyr egentlig at det ikke var noen russere som skulle til OL. Men så har man åpnet for å invitere noen. Så det er ingenting å anke.

Kaotisk, mener Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby synes det er greit å få klarhet i hvilke russiske utøvere som får delta i OL og ikke.

– Da fikk vi oppklart hvilke russere som stiller til start på søndag (skiathlon). Jeg tenker at jeg ikke skal tenke for mye på det akkurat nå. Det er en kaotisk situasjon på alle mulige måter, men det gjør ikke så mye fra eller til hva jeg tenker. Jeg prøver å holde fokus på det sportslige, sa han under langrennsherrenes pressetreff i OL-byen fredag.

Publisert: