Svensk OL-vinner fyrer løs: – Det er overhodet ikke synd på Johaug

Sven-Åke Lundbäck sier han «ikke kjøper Johaugs historie».

Therese Johuag vant verdenscupen i 2016. Nå er hun utestengt.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

10. februar er det duket for fellesstart med skibytte i Pyeongchang-OL. Der blir ikke Therese Johaug (29) å se.

Etter dopingdommen har skistjernen flere ganger takket for støtten fra det norske folk. Men det er ikke alle som synes synd på Johaug. Den svenske skihelten Sven-Åke Lundbäck er sterkt kritisk i et intervju med lokalavisen NSD.

– Folk synes kjempesynd på henne. Det er vel fa** ikke synd på henne. Hun har et eget ansvar, sier Lundbäck i intervjuet.

Les også

Reagerer sterkt mot Kristoffersen-skandalen: – Motbydelig. Skaff dere et liv

– Kjøper ikke historien

Lundbäck, som tok OL-gull i Sapporo i 1972, sier også at Johaug «aldri sier» at hun har ansvaret for dopingutestengelsen.

Det er imidlertid ikke helt riktig. I TV 2-dokumentaren «Sjokket» - flere måneder etter at dopingsaken dukket opp - innrømmet nemlig Johaug at hun hadde et personlig ansvar.

– Jeg følte, i min gitte situasjon, at jeg tok ansvar ved å forhøre meg med landslagslegen, slik jeg har lært at jeg skal gjøre. Spesielt når vi er i utlandet, og at vi ikke skal handle på egen hånd. Men menneskelige glipper skjer. I ettertid ser jeg jo at det til syvende og sist er mitt personlige ansvar, sa Johaug.

Sven-Åke Lundbäck var Sveriges ess i skiløpypene på 70- og 80-tallet. Her er han i aksjon under det svenske mesterskapet i 1980.

Det var i september 2016 at det forbudte stoffet clostebol ble funnet i Johaugs dopingprøve. Forklaringen var at hun hadde fått det i seg gjennom kremen trofodermin, som hun fikk av landslagslege Fredrik S. Bendiksen. Dette ble hun trodd på i CAS. Men Lundbäck tror henne ikke.

– Det kan vel diskuteres. Hun har hatt store problemer med de sårene (på leppene, journ. anm). Det kan jo ha vært en tabbe. Men den der historien om legen som har kjøpt kremen og gitt den til henne, den kjøper jeg ikke. Det er bare jævl** rart, sier Lundbäck

Therese Johaug er ikke den eneste store profilen som går glipp av OL:

Les også

Stjernesmell før vinter-OL: – Veldig synd for spenningen

Vil ikke kommentere saken

Johaugs manager Jørn Ernst takker nei til å kommentere utspillet til Lundbäck.

Selv om den Lundbäck irriterer seg over Johaug-saken, har den norske skiløperen også fått støtte fra Sverige.

Charlotte Kalla har blant annet rost Johaugs innstilling. «Et sted må det finnes en grense for hva et menneske kan holde ut», sa Kalla til Expressen i juni.

Mye tyder på at Johaug også har bred støtte blant det norske folk.

– OL går uten meg, men drømmen om VM i Seefelt 2019 kan ingen ta ifra meg. Takk for all støtte, jeg skal gjøre dere stolte, skrev Johaug i en Instagram-post i august.

29-åringens utestengelse går ut på tampen av årets skisesong. Hun har imidlertid varslet at comebacket kommer på Beitostølen i november.

Publisert: