Portugal herjet med Høgmos reservelag

Portugal var overlegne i Porto. Reservepregede Norge ble flere nummer for små.

Rune Jarstein og Norge fikk det som ventet tøft i Portugal.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Portugal-Norge 3-0

PORTO: Hjemme i Norge gikk diskusjonen i forkant på om Norge i det hele tatt burde stille til kamp med så mange normale førstevalg ute. Ingen spillere fra norsk eller svensk liga var tilgjengelige på grunn av seriespill, når da i tillegg forfallene kom rennende inn fra sentrale utelandsproffer var man usikker på om Norge stilte med et B-lag eller et C-lag.

At dette var en meningsløs kamp så imidlertid ikke ut til å ha kommet de portugisiske supporterne for øret. Allsangen runget i et karaokepreget opplegg som neppe ville fungert på våre breddegrader før kampstart. Fansen veivet med flagg og skjerf. Portugiserne skal tross alt til EM.

Og at de er et lag i det øverste sjiktet i Europa beviste hjemmelaget, uten blant andre Cristiano Ronaldo, i møtet med Norge. 3-0, etter scoringer av Ricardo Quaresma, Raphael Guerreiro og Eder var nok til å vinne komfortabelt.

Ola Bernhus kommenterer:

Les også

«Det kunne blitt mye verre»

— Jeg er litt skuffet nå. Mot disse lagene her blir man knallhardt straffet. De har kanskje ikke verdens beste spiller med, men de er et bra lag og er effektive, sier kaptein Stefan Johansen i et intervju med MAX.

Celtic-spilleren trekker likevel frem deler av kampen der Norge var fullt på høyde med vertene, og der de skapte gode muligheter.

— Alt i alt er jeg ikke fornøyd. Men hadde vi hatt effektiviteten til Portugal kunne jeg vært det, sier Joshua King.

Tidlig kalddusj

Etter kampen samlet landslagstrener Per-Mathias Høgmo sine gutter for en prat og for å oppsummere kampen i Porto.

— Jeg sa til dem at det er lov å være misfornøyde med resultatet, men mye av det vi leverte i perioder tar vi med oss i perioden som kommer, sier landslagssjefen.

Før kampen satt man med en uggen følelse av at dette kunne bli stygt, den følelsen var mangedoblet i styrke da kvarteret var spilt. Ute på banen så det ut som smågutter mot menn. Hjemmelaget ledet 1-0 etter Ricardo Quaresmas lille kunstverk etter 13 minutter.

Ricardo Quaresma, nr 2 f.v, sendte Portugal på vei til 3-0-seier.

Den nå 32 år gamle vingen har hatt en innholdsrik karriere i Barcelona, Porto og Inter, men det er en stund siden han virkelig har markert seg. Quaresma hadde likevel ingen problemer med å rundlure landslagsdebutant Veton Berisha ute ved hjørnet av 16-meteren. Ingen av de norske forsvarerne var i nærheten av å legge press på mannen med ball. Skuddet var godt og gikk i en bue over Rune Almenning Jarstein. Godt utført av Quaresma, samtidig var det på ingen måte utagbart for Jarstein.Like etter burde portugiserne ledet 2-0. Denne gangen var det Norges andre debutant, Anders Trondsen som var ordentlig på etterskudd på venstrebacken. Den for kvelden omskolerte midtbanespilleren til Sarpsborg 08 møtte sin overmann i Southampton-back Cédric. På innlegget kastet spissen Éder seg frem, men heldigvis for Norge snek ballen seg på utsiden av stolpen.

King var god

Like etter fikk Joshua King Norges første mulighet. Bournemouth-proffen spilte sin første landskamp siden han ble vraket fra troppen til kvalifiseringskampene mot Ungarn sist høst. Siden den gang har han spilt mange av vårkampene i Premier League, han scoret fire mål i mars og april, og i Porto i går var man heller ikke i tvil om at spissen besitter egenskaper som ikke så mange av lagkameratene er i besittelse av.

Les også

Fossum fikk råd av barndomskompisene Ødegaard og Celina før proffovergangen

Den første muligheten kom etter veggspill med Markus Henriksen etter 16 minutter. Lobben over en utrustet keeper gikk også over mål, men det var Norges første halvsjanse.

En mye større scoringsmulighet skulle King få 16 minutter senere. Henriksen slo en lang ball nesten litt på måfå i bakrommet bak Southampton-stopper José Fonte. Portugiseren så ut til å ha full kontroll, men King utkjempet sin Premier League-kollega og stjal ballen. Skuddet gikk imidlertid rett på keeper Anthony Lopes.

Portugiserne hadde tatt foten litt av gasspedalen, samtidig som Per-Mathias Høgmo hadde trukket Markus Henriksen ned fra spissrollen og spilte 4-1-4-1. ## God start av Norge

Etter pause var det faktisk Norge som startet best. Joshua King var frisk før pause, og åtte minutter etter hvilen gikk han i bakken. Spissen ropte på straffe etter duell med André Gomes, men dommeren vinket spillet videre.

Bengt Eriksen i MAX-studioet mente det var et klart straffespark.

— Det var 100 prosent straffe. Jeg vet ikke hvordan det ser ut på TV, men jeg følte jeg ble felt, sier King til MAX om episoden.

De to debutantene som var svimle i første omgang vartet plutselig opp med en kjempesjanse etter 57 minutter. Trondsen fant rom nede ved dødlinjen, innlegget var godt og hodestøtet til Veton Berisha enda bedre. Dessverre for Norge traff ballen tverrliggeren.

Man satt plutselig og lurte på om Norge likevel skulle få med seg et godt resultat fra kampen. Etter 65 minutter helte imidlertid Raphael Guerreiro en solid bøtte med kaldt vann over forhåpningsfulle nordmenn. Frisparket fra hjørnet av 16-meteren ble vakkert plassert oppe i nærmeste kryss. Denne gangen helt utagbart for Jarstein, og plutselig forsto man hvorfor det er hjemmelaget som skal spille i EM.

Fem minutter senere raknet det norske forsvaret fullstendig, selv om de rød var i solid overtall foran mål fikk Eder stå helt alene. Han kunne enkelt trille ballen i mål.

Iver Fossum rakk også å få sin landslagsdebut, men det var de ikke så opptatt av på tribunene.

Over stadion begynte for fjerde eller femte gang i kampene tonene fra portugisernes variant av «Alt for Norge» å tone fra høytalerne. På storskjermene kom teksten opp som på en karaokebar. Titusener av portugisere sang for sitt hjemland og sine fotballhelter en sen, fin vårkveld.

Jarstein vartet opp med et par gode redninger. Heldigvis. 0-3 er ikke pent, men det kunne vært mye verre.

Det er bare å ønske portugiserne lykke til i EM, og takke for at utvalget av spillere Høgmo har å velge mellom er litt større til kampene mot Island og Belgia den kommende uken.

Publisert: