Toppidrettskvinne tar ut egg: – Vil sikre at jeg får barn senere

Proffbokseren Mikaela Laurén (snart 42) har ikke unger, men har fryst ned egg.

Mikaela Laurén har ikke barn, men det er ikke uaktuelt å tenke i den retning.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Mens kvinnelige toppidrettsutøvere tidligere ga seg da de var midt i 20-årene, er det mye mer vanlig i dag at mange fortsetter til langt opp i 30- og noen ganger opp i 40-årene.

Av veteraner som fortsatt er aktive, eller ga seg i voksen alder, er bokseren Cecilia Brækhus, langrennsutøverne Marit Bjørgen, Kristin Størmer Steira, håndballspillerne Kristine Lunde-Borgersen, Katrine Lunde, Heidi Løke, Camilla Herrem, Gro Hammerseng-Edin og orienteringsløper Anne Margrethe Hausken Nordberg.

Flere av kvinnene med en lang karrière bak seg, har valgt å få barn underveis. Andre venter til karrièren er over. Sjansen for å bli gravid minsker med alderen.

  • Interessert i flere saker om samme tema? Da anbefaler vi denne:
Les også

Professor: – Bør ikke vente med å få barn

«Har kanskje en større sjanse til å få barn»

– Tidligere var det slik at kvinner ga seg mye før de måtte. Årsaken var at de ville bli mødre, og det var ikke like akseptert at man kunne ha idrett som yrke. Nå blir kvinner mammaer mye senere, sier Laurén, før hun legger til:

– Jeg har tatt ut mine egg for å kunne være sikker på å få barn senere. Skjønt, man kan aldri være sikker forresten, men jeg har kanskje større sjanse.

Reaksjoner Mikaela Laurén

Har fått en samboer

Laurén bokset og tapte proffkamp mot ubeseirede Cecilia Brækhus i Stokke sist helg.

Den tidligere toppsvømmeren, som valgte å gå i ringen, sier at hun aldri har bokset så godt, og hun gleder seg til fortsettelsen. I vektklassen over den hun måtte ned før møtet med Brækhus, er hun ubeseiret.

På den hjemlige arenaen stråler hun også. Laurén er blitt samboer, og har endelig møtt «mannen i mitt liv», som hun selv uttrykker. Da blir det å få barn mer realistisk.

Les også

Brækhus måtte bare le av Lauréns freidige forslag

Les også

Brækhus slo svenske Laurén i bakken – forsvarte beltene

Fire har fått assistert befruktning

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole, som har fulgt opp gravide toppidrettskvinner i mange år, sier det slik:

– Jeg tror det kan bli aktuelt for noen kvinnelige utøvere å søke å benytte denne muligheten etter hvert, i og med at noen kommer i den situasjonen at de venter for lenge. Men, jeg håper inderlig at det heller blir mer fokus på å legge skikkelig til rette for at de av utøverne som ønsker å kombinere karrière og det å bli mamma får muligheter til det!

Hun har foretatt en undersøkelse av 35 kvinnelige tidligere og nåværende eliteidrettsutøvere. Der fremkommer det at i fire utøvere har hatt assistert befruktning.

– Men ingen av dem det gjelder har tatt ut egg for senere å kunne bli gravid. Det er andre grunner til at disse fire har benyttet assistert befruktning.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole

Kan by på problemer

– I den gruppen med nåværende og tidligere kvinnelige eliteidrettsutøvere som vi har undersøkt, synes det som om det å bli gravid ikke har vært noen større utfordring enn blant kvinner som ikke driver konkurranseidrett, sier professoren, som legger til et men:

– Det er mange kvinner som venter for lenge med å bli gravide, og det kan by på problemer for noen.

Fint at Laurén setter det på dagsordenen

– Om jeg skal fryse ned egg holder jeg for meg selv, sier Cecilia Brækhus (36).

Hun synes det er et privat anliggende.

– Laurén er en type som forteller og deler alt i pressen. Det er en av forskjellene mellom henne og meg. Men jeg synes det er flott at hun snakker om det og setter det på dagsordenen.

Cecilia Brækhus ønsker å beholde sine fremtidsplaner for seg selv.

First Lady legger til:

– I dag blir idrettskarrièren lenger og lenger. For menn gjør det ingen forskjell. For oss kvinner er det andre ting som spiller inn. Når idrettskarrièren begynner å strekke seg ut, blir man nødt til å ta noen avgjørelser. All utvikling innenfor trening, mat, medisin, all kunnskap vi har nå, gjør at man i idretten har et lengre liv enn tidligere. For kvinner kan det også by på noen utfordringer.

Anne Margrete Hausken Nordberg ble mamma som 35-åring.

Landslagsløper ble overrasket

– Jeg har ikke hørt om noen toppidrettskvinner som har tatt ut egg, og er overrasket over det, sier orienteringsløper Anne Margrete Hausken Nordberg.

41-åringen fikk selv sitt første barn 35 år gammel, og det andre da hun var 38. Hausken Nordberg er på landslaget og satser mot VM som skal gå i Østfold i 2019.

– Jeg ønsker at vi heller skal jobbe for å få bedre tilrettelegging for dem som ønsker å bli mødre i løpet av karrièren. Det varierer veldig fra særforbund til særforbund.

Den erfarne orienteringsløperen mener at selv om det er ganske mange mødre som kommer tilbake, er det fortsatt noen som må være foregangskvinner på dette feltet: Først innen sin idrett, sitt forbund og sin klubb.

– Det er noen som må fighte fortsatt, men jeg håper ikke vi havner der at dette med å ta ut egg blir rutine, at eggene skal fryses ned på grunn av toppidretten. Det skal vi ikke strebe etter.

Orienteringsløperen er i dag mamma til to.

Må ha aksept fra flere

Hausken Nordberg tror det er fullt mulig å kombinere morsrollen med toppidretten, men det krever masse tilrettelegging og støtte fra partner og utøverens satsingsmiljø. De aktive trenger aksept.

Hun synes ikke det er lurt til å vente opp i 40-årsalderen før man begynner å tenke på unger.

– Man kan ikke skyve den avgjørelsen foran seg for lenge. Vi har jo lyst til å leve en stund sammen med barna, sier hun.

Publisert: