IOC bekrefter: Så mange russere får delta i OL

IOC opplyser at 169 russiske utøvere har fått grønt lys for deltakelse i vinter-OL i Pyeongchang. Navnelisten er foreløpig ikke blitt publisert.

IOC bekreftet lørdag at 169 russere er klarert for deltakelse i vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Ahn Young-joon, AP / NTB scanpix
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Antallet er det samme som russiske idrettsledere offentliggjorde torsdag. Den internasjonale olympiske komité (IOC) har ikke gått ut med navn på hvilke utøvere som har fått godkjentstempel.

Les også

Sveriges skiskyttertrener var utestengt fra OL. Nå får han likevel reise.

– Vår påmelding av OAR-utøvere er nå godkjent for 169 utøvere. Dessverre er mange ledende utøvere ikke blant de godkjente, sa visepresident Stanislav Pozdnjakov i Russlands olympiske komité under en pressekonferanse i Moskva torsdag.

Ifølge IOC ble de 169 klarerte russerne valgt fra en liste på 389 utøvere som potensielt kunne bli invitert til Pyeongchang-lekene.

– Utøverne avgjør selv om de velger å delta eller ikke, men disse 169 er den endelige listen over godkjente utøvere, sa idrettsminister Pavel Kolobkov før helgen.

Les også

Norske gullhåp vil bo for seg selv. Derfor har Olympiatoppen fått pusset opp et tostjerners hotell i OL-landsbyen.

Strenge kriterier

Russland sendte 175 utøvere til Vancouver-OL i 2010, mens tallet var 214 under lekene på hjemmebane i Sotsji for fire år siden.

I desember ble Russland som nasjon utestengt fra Pyeongchang-lekene på grunn av systematisk dopingjuks, men IOC åpnet for at russiske utøvere som oppfyller strenge kriterier får lov å være med likevel.

Det skal de gjøre under OL-flagget, med forbud mot bruk av nasjonalfargene og under betegnelsen «olympiske utøvere fra Russland» (OAR).

Underkjent

Opprinnelig gikk et IOC-panel gjennom en liste over 500 russiske kandidater, og 111 av disse ble underkjent på grunn av «sterk mistanke» om at de hadde vært involvert i dopingjuks.

Blant disse var profiler som langrennsløper Sergej Ustjugov, skiskytter Anton Sjipulin og kortbaneskøyteløper Viktor An.

IOC la torsdag på sitt nettsted ut en forklaring om hva slags informasjonen panelet brukte under utsilingen av utøvere med sterk dopingmistanke mot seg.

(©NTB)

Publisert: