Magesmerter og ekstrem skuffelse for Tettey

Kunne ha blitt historisk med kanonskuddet mot Italia.

NEDTUR: Alexander Tettey, her sammen med Graziano Pellé og Even Hovland, opplevde en av sine tyngste stunder på lang tid da tapet var et faktum i Roma tirsdag kveld.
 • Birger Løfaldli
  Birger Løfaldli
  Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

ITALIA-NORGE 2-1

ROMA (adressa.no): Helt sist av de norske spillerne kom Alexander Tettey ut av garderoben på Olympiastadion i Roma sent tirsdag kveld. Scoringen fra 17 meter i det 22. minutt mot Italia førte Norge i ledelsen. Med seier ville Høgmos menn ha vært EM-klare.

Nå må Norge i stedet gjennom to tøffe play-off-kamper etter at italienerne scoret to mål på tampen av kampen.

Overfor Adresseavisen innrømmer den tidligere Kolstad— og Rosenborg-spilleren at dette er noe av det tyngste han har vært med på.

Les også

Zlatan og Sverige kan bli norsk motstander i playoff

— Selvtilliten spredte seg

— På en stund nå ja, så er det det. Premien er jo så stor. Italia scoret ikke før i det 73. minutt. Det var ikke så lenge igjen, sier Norwich-proffen, som klaget over magesmerter da han kom ut av garderoben.

- Hvordan var det å føre Norge i ledelsen?

— Jeg ble glad. Det var en fin start. Selvtilliten spredte seg. Det var godt å se. Jeg synes vi var uredde. Bare synd at det ikke holdt inn, sier han.

Kampen startet på bortimot verst tenkelige vis. Graziano Pellè var nær ved å sende Italia i ledelsen allerede etter 55 sekunder, da han headet like utenfor mål.

Les også

Aleesami etter kjempetabben: - Det er bare å beklage til hele Norge

Nølende start

Norge var forsiktige, nølende og lite kreative i det første kvarteret. Etter åtte minutter hadde Éder en god skuddmulighet som endte med corner. Tre minutter senere avverget Even Hovland en meget stor italiensk sjanse da han fikk headet bort innlegget fra Alessandro Florenzi.

Så, etter 22 minutters spill, vekket Tettey ikke bare den norske tilhengerskaren i Roma. Han sørget også for å føre en hel nasjon inn i EM-rus. Omtrent samtidig som Tettey scoret, tok Kroatia ledelsen mot Malta. Med tre poeng for Kroatia var Norge avhengig av seier i Roma for å gå direkte til EM.

Italia fortsette å trykke på mot Ørjan Nyland i minuttene frem mot pause. Etter 34 minutter headet Pellè innlegget fra Riccardo Montolivo like utenfor. Minuttet etterpå kom vertene til en ny stor sjanse, da Roberto Soriano skjøt rett utenfor. Kanonskuddet fra Alessandro Florenzi helt på tampen av omgang ble mesterlig reddet av Nyland.

KOMMENTAR:

Les også

«Nå må de stoppe kjeften på svenskene»

Eventyret over

Etter pause fortsatte Italia det voldsomme trykket mot Norge, som slet med å etablere et skikkelig angrepsspill.

Et kvarter ut i omgangen havnet en langpasning hos Éder. Han krasjet med Ørjan Nyland og begge to ble liggende. Norge unngikk baklengsmål. Så, etter 73 minutter, var eventyret over. Helt fortjent ut fra spill og sjanser satte Alessandro Florenzi inn utligningsmålet etter en stygg forsvarstabbe av Haitam Aleesami.

Italia ga seg ikke etter scoringen. Elleve minutter før slutt satte de ballen i mål på ny, men da ble scoringen avblåst for offside. I det 81. minutt satte Graziano Pellé spikeren i kista. Italia gikk opp i 2-1 og det norske fotballeventyret var over.

— Sykt skuffende, sier Per Ciljan Skjelbred til Adresseavisen.

Spilte med smerter

Det var lenge uvisst om han kunne spille kampen.

Alexander Tettey sendte Norge i ledelsen for annen kamp på rad, men det holdt ikke til seier mot Italia.

— Det handlet rett og slett om å bite tennene sammen. For min egen del var det ganske vondt hele tiden, sier han.Markus Henriksen var også svært skuffet da han var på vei fra garderoben og inn i spillerbussen.

— Utrolig skuffende. Vi holdt i 73 minutter. Vi holdt lenge, men dessverre ikke lenge nok, oppsummerer han.

— Vi visste at vi møtte et bedre lag enn oss i dag. Alt gikk etter kampplanen. Vi fikk et tidlig mål. De presset oss, og det visste vi kom til å skje. Det er utrolig kjipt at de fikk en relativt lett scoring på slutten, sier Henriksen til Adresseavisen.

Les også

Norges målscorer var Norges beste mot Italia

Pepet ut i juni

EM-kvalifiseringen åpnet dårlig for Norge, da Italia vant 2-0 på Ullevaal 9. september i fjor. To mål fra Joshua King og ett fra Mats Møller Dæhli sørget sikret Norges første trepoenger borte mot Malta. Deretter ble det seier mot Bulgaria på Ullevaal og borteseier mot Aserbajdsjan på tampen av fjorårssesongen.

I slutten av mars ble Norge knust borte mot Kroatia, før det målløse oppgjøret hjemme mot Aserbajdsjan. Det så mørkt ut med tanke på avansement for de norske spillerne, som ble pepet ut av Ullevaal.

Så kom oppturen. 3. september vant Norge 1-0 mot Bulgaria i Sofia. Deretter den knallsterke 2-0-seieren mot Kroatia, hvor Jo Inge Berget ble den store helten. Malta-kampen sist helg var enkelt match og Norge var i posisjon til å avgjøre sin egen skjebne før gårsdagens oppgjør i Roma.

Nå venter play-off mot enten Sverige Ukraina, Bosnia eller Ungarn.

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Italias herrelandslag fotball
 3. Alexander Tettey

Mest lest akkurat nå

 1. Stenger rund­kjøring på Forus i over tre år: – Å reise kollek­tivt kan være et alternativ

 2. 11 menn vil bli brann- og rednings­sjef

 3. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 4. Foreslår å gjøre Sand­nes’ nest største barne­hage enda større

 5. Derfor spiller han med Nike-sko i en kamp og Adidas-sko en annen

 6. Hytte brant ned i Sand­nes: – Kun mater­ielle skader