Imponerte ekspertene: – En annen Petter Northug enn vi har sett tidligere

Sjur Røthe tok gullet, men Petter Northug viste lovende takter i Alta.

Petter Northug gikk inn til 11. plass i fredagens renn.
 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Petter Northug gjorde en solid prestasjon på gårsdagens lagsprint, og vekslet foran Martin Johnsrud Sundby på nest siste etappe. På dagens øvelse valgte han blanke ski, og hang godt med i teten.

NM-gullet gikk til Sjur Røthe. 29-åringen har slitt tungt med skader denne sesongen. Fredag så han ikke ut til å være preget av det, da han gikk inn til seier foran Pål Golberg og Martin Johnsrud Sundby.

Petter Northug ble til slutt nummer 11. 319 utøvere startet på NM-øvelsen.

Langrennsstjernens prestasjon roses likevel av NRKs eksperter.

Sjur Røthe har slutt med sykdom denne sesongen, men i avslutningen tok han NM-gull.
Les også

Rørt Bjørgen etter NM-gullet: – Det har vært en fantastisk karrière

Imponerte eksperter

– Han er absolutt med i kampen om medaljene, dette her er helt klart en annen Petter Northug enn vi har sett tidligere, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland etter løpet.

Det var Torgeir Bjørn enig i.

– Det går an å lage en VM-form i Seefeld av det her, sa eksperten etter målgang.

Northug gikk litt før de aller største favorittene, og gikk i mål på en foreløpig annenplass, 1,2 sekunder bak Mathias Rundgrenn. Trønderen fikk nok en positiv opplevelse på slutten av sesongen.

– Det var artig å gå her. Det er fantastisk stemning. Det er en litt artig løype, som gjør at de som går på blanke ski har en stor fordel fra toppen og ned. Men jeg vil ikke se at jeg gikk i fiskebein oppover. Jeg tapte mye i stakesonen, og hadde ikke den vært hadde jeg kanskje ledet i mål, sa Northug til NRK etter løpet.

Les også

Bjørgen-nyheten sprer seg over hele verden

Rørt Røthe etter gullet

Vinneren Sjur Røthe har hatt en skuffende sesong, og ble ikke med til OL i Sør-Korea. Da han var tilbake i Holmenkollen fikk vossingen en solid opptur med en fjerdeplass, og på NM del 2 i Alta fikk han nok en opptur.

Røthe passerte som nummer ti etter 2,4 kilometer og som nummer sju halvveis. Da lå han 13,7 sekunder bak teten. 2,6 kilometer fra mål hadde han avansert til 3.-plass med 8,7 sekunder opp til teten

Men Røthe hadde en rå avslutning, og gikk i mål ett sekund foran Golberg.

– Røthe sto i fare for å måtte legge opp på grunn av sykdom, og nå ser han ut til å bli norgesmester. Det er imponerende gjort etter de problemene han har hatt. Han har virkelig gjort jobben og gjør et kanonløp her i dag, sier Torgeir Bjørn i NRK-studio.

– Det er utrolig stort å bli norsk mester. Jeg er litt rørt og har drømt om dette lenge. At jeg blir det i dag er veldig stort. Jeg hadde eksepsjonelt gode ski, og helt vill gli i dag. Jeg er litt tom for ord nå, sa Røthe etter målgang.

Les også

Svensk kommentator om Bjørgen-beslutningen: – Verst tenkelig for Johaug

Revmatisk sykdom

Røthe har fått påvist en revmatisk sykdom som har satt han tilbake denne sesongen.

– Jeg prøver å ikke tenke så mye på det i hverdagen. Sykdommen får være som den er, så jobber jeg med den. Jeg har fått mye god hjelp fra støttepersonell i forbundet. Jeg har jobbet mye mental med meg selv, og har fått mye støtte, sa Røthe til NRK.

Dagens gull er Røthes første NM-seier. Fra før har han to sølv, og tre bronsemedaljer.

Pål Golberg tok sølvet og Martin Johnsrud Sundby tok bronsen. Johannes Høsflot Klæbo havnet på den sure fjerdeplassen. Simen Hegstad Krüger ble nummer fem.

Publisert:
 1. Langrenn
 2. Sjur Røthe
 3. Petter Northug
 4. Pål Golberg
 5. Martin Johnsrud Sundby

Mest lest akkurat nå

 1. Thor Inge og Greta bur i eit 50 år gammalt hus som enno ser ungt ut

 2. Vil gi billig strøm til 2000 hytter

 3. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 4. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 5. Ydmyk Østbø om egen revansj: – I Viking setter vi laget foran oss selv

 6. Travel natt for politiet