«Dårlig fysikk og over 30 år»

Derfor ble Nancy-lederen svært overrasket over at Stabæk fikk solgt Veigar Páll Gunnarsson videre.

OMTALES: - Vi trodde ikke at han ville bli solgt videre tatt i betraktning hans sportslige prestasjoner før han forlot oss. Så vi ble veldig overrasket, sier Nancy-lederen Nicolas Holveck om Veigar Páll Gunnarsson-overgangen.
  • Daniel Røed-Johansen
    Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

SANDVIKA (aftenposten.no): Mandag er det dag fem av overgangssaken i Asker og Bærum Tingrett.

Dagen innledes med at Nicolas Holveck, daglig leder i den franske fotballklubben Nancy, vitner.

Sommeren 2011 ble Veigar Páll Gunnarsson solgt fra Stabæk til Vålerenga for 1 millioner kroner. Samtidig kjøpte VIF en opsjon på Herman Stengel for 4 millioner kroner. Aktoratet prøver å bevise at kunsten på Gunnarsson ble satt kunstig lavt. Dette fordi Nancy hadde rett på 50 prosent av overgangssummen ved et videresalg. De tiltalte hevder på sin side at overgangene var separate.

Holveck vitner via videokonferanse fra tingretten i Nancy.

Overrasket

Holveck kan fortelle at han ble svært overrasket over at Gunnarsson ble solgt videre fra Stabæk. Dette fordi fysikken var dårlig og han var over 30 år.

— Vi trodde ikke at han ville bli solgt videre tatt i betraktning hans sportslige prestasjoner før han forlot oss. Så vi ble veldig overrasket, sier Holveck, som også begrunnet det med at Gunnarsson var blitt over 30 år og at verdien slik går ned.

- Hva synes du om 1 millioner kroner som overgangssum for Gunnarsson, spør politiadvokat Morten Stene.

— Vi syntes at det var en meget god pris, det var klart dyrere enn hva vi solgte ham for til Stabæk, svarer Holveck.

På spørsmål om Gunnarssons sportslige prestasjoner etter salget til Stabæk påvirker hans oppfatning av salgssummen til Vålerenga, svarer Holveck:

— Han var allerede over 30 år, så det var ingen vesentlig informasjon.

- Dårlig erfaring

Holveck har vært involvert i Nancy siden 1998. Fra 2008 har han jobbet mye med overganger. I desember 2008 var han i Oslo for å fremforhandle en overgang med Gunnarsson, som da spilte i Stabæk. Overgangen trådde i kraft i januar 2009. — Vi har speidere som blant annet følger spillere i Norge. De hadde funnet ut at Gunnarsson kanskje hadde profilen vi var ute etter. Vår trener var interessert fordi han hadde tenkt å forsterke laget. Vi var på jakt etter en slik spiller, forklarer Holveck.

Allerede etter seks måneder begynte Nancy å se på muligheten for å selge islendingen. Gunnarsson hadde en lønn på 45.000 euro i måneden, noe som ifølge Holveck på det tidspunktet representerte et gjennomsnitt for spillere i den franske toppdivisjonen.

— Det var en dårlig erfaring for oss. Han spilte så vidt jeg husker bare fire kamper. Han hadde imponerende statistikk for mål og assister da han spilte, men hadde problemer med å tilpasse seg våre treninger og livet i Frankrike, sier Holveck.

— I og med at resultatene var såpass skuffende og han satt så mye på benken, begynte vi i juli og august 2009 å se på muligheten for salg eller lån, men vi fikk ikke napp. I september kom Stabæk tilbake til oss, og vi solgte for en latterlig pris. Når vi selger spillere billig er vanlig praksis at vi beholder 50 prosent av rettighetene ved et videresalg, sier Holveck, som tror salgssummen var på 75.000 euro.

Ble tilbudt Stengel

I første omgang ble flere klubber i Frankrike kontaktet med tanke på muligheten for et salg.

Holveck forteller at han forventet at Stabæk ved et salg av Gunnarsson ville ta kontakt med Nancy. Men Nancy ble først kjent med overgangen da en norsk journalist tok kontakt med dem i oktober 2011. I de påfølgende forhandlingene med Stabæk skal en spiller, muligens Herman Stengel, ha blitt tilbudt Nancy. Men spilleren var ikke god nok for Nancy sportslig. Nancy så spilleren i aksjon for Stabæks førstelag.

Nancy fikk totalt 200 000 euro utbetalt fra Stabæk. Nancy sendte faktura på dette til Stabæk. Holveck kan fortelle at partene raskt kom til enighet. Om ikke ville klubben mest sannsynlig ha fremmet et krav for norske myndigheter.

Nicolas Holveck opplyste om at opsjonsavtaler også uten låneforhold er vanlig i fransk fotball.

— Hvis en klubb trenger penger og har en lovende, ung spiller, kan klubben selge opsjon på spilleren til en storklubb. Det blir som et børsprodukt, forklarer Holveck.

Overfor John Christian Elden, forsvarer for Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS, sier Holveck at Stabæk ikke hadde noen plikt til å selge Gunnarsson til det høyeste budet tilgjengelig.

- Kunne Stabæk solgt spilleren gratis selv om de hadde et bud på ham, spør Elden.

— Ja, svarer Holveck.

Klokken 12.45 skal agent Jim Solbakken i vitneboksen.

Les også

  1. I dag skal Jim Solbakken vitne

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. To kjappe Viking-mål

  2. Oilers overtok tabelltoppen: - Slike kamper vi elsker å spille

  3. Nå lyser julegrana i Stavanger og Sandnes

  4. FHI ønsker å stoppe omikronutbrudd i Norge før jul

  5. Ny rekord for pepperkakebyen

  6. Revansj etter tabbe