«Nora Mørk er passe frekk. Det kan mange lære av.»

Nora Mørk har en fighting spirit som synes. Hun blir betegnet som landslagets største vinnerskalle.

Nora Mørk lyser av vinnervilje i landskampen mot Frankrike i opptakten til EM. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

  • Mette Bugge
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Det går an å si at man har 16 vinnerskaller på et håndballag, men det er alltid store forskjeller. Det som er så fabelaktig er at vi trenger alle vinnertyper, sier tidligere landslagsspiller og TV2-ekspert Randi Gustad.

Norge spiller første EM-kamp mot Romania 5. desember, der Mørk kommer til å være på hugget fra start.

LES OGSÅ:

Les også

Da Alsgaard motvillig møtte denne kvinnen, visste han at hun var den rette for laget

Skaper også rom for andre

– Det skal være takhøyde for flere typer på et lag, men jeg kjenner ingen som Nora. Hun har den evnen til å gi det lille ekstra. Nora har en fremoverlent Kamikaze-stil, hun stuper inn i det. For det første er det underholdende, og hun blir veldig populær. For det andre er det effektivt og den synligheten gir en frykt hos motstander. Dessuten gjør hun lagkamerater gode, fordi hun alltid trekker på seg to motspillere. Nora Mørk er passe frekk. Det kan mange lære av.

Randi Gustad (t.v.) mener at tidligere landslagsspiller Gro Hammerseng-Edin har kvalitetene til en vinnertype. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Foruten å avgjøre, hva kan vinnerskaller bidra med?

– Vinnerskaller har stor smitteeffekt. De drar de andre med seg med sitt engasjement og tydelige holdning. Det som er spesielt med Nora, er at hun viser med hele seg hva hun tenker. Kroppsspråket hennes forteller at hun er en vinnertype, som lever og ånder for det hun gjør med håndballen. Derfor gikk det ekstra hardt inn på henne, da det ikke ble OL-gull i Rio.

Les også

Ekspertens advarsel til idrettsforeldre: - I det øyeblikket dere vil mer enn barna, blir det negativt

Tørre, der noen trekker seg

Vinnerskaller har mange kvaliteter. Gustad forklarer at det handler om å ha ferdigheter til å avgjøre en kamp, være i de situasjonene der man kan avgjøre selv.

– Vi vet at Nora kan det. Målvakten Kari Aalvik Grimsbø og kantspiller Camilla Herrem har også noe av det samme i seg, for ikke å snakke om nå gravide Heidi Løke.

Så fortvilet ble Nora Mørk i Rio, da det ikke ble finale. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

Finnes også introverte vinnerskaller

– Hva slags vinnertyper er de andre på laget?

– Alle vil så gjerne vinne, og gjør alt for å klare det, men det uttrykkes på en annen måte. Jeg skulle ønske at introverte vinnerskaller også ble kreditert. Tidligere landslagsspiller Tonje Larsen er én av dem. Hun var den stille mesteren fra Norge: En samlende skikkelse, ingen store fakter, ingen høye rop i midtforsvaret. Hun bidro med autoritet uten å kjefte og skrike. Hun ble likevel den mestvinnende spilleren i hele Norge, kanskje også i verden. Jeg mener at slike typer får for lite anerkjennelse for det gode arbeidet de gjør.

Norge har hatt mange typer vinnere

Gustad mener at man på tidligere landslag heller ikke må glemme Gro Hammerseng-Edin og Cecilie Leganger. De var vinnerskaller til tusen, og nådde langt.

Gustad kommer til å savne strekspiller Heidi Løke i EM.

– Når det gjelder henne går jeg tom for superlativer. Hadde jeg vært 10 år igjen, ville hun vært mitt store idol syv dager i uken. For unge mennesker er hun Pippi. Dødstøff begge veier på banen. Hun beviser dette – glem talent. Med trening og en syk vinnerskalle kommer du så langt du bare vil, sier Gustad, som denne gangen skal se mesterskapet fra sofaen. Rettighetene har TV3.

Les også

Nora Mørk: - Jeg blir klar til EM

– Jeg skjønte tidlig at håndball betydde veldig mye

Det sier Nora Mørk, som er klar til å kjempe for landslaget og fedrelandet, alt hva hun har kjært.

– Jeg liker å vinne. Egentlig er det bare det som står i hodet på meg. Og den følelsen hadde jeg tidlig.

– Hva tenker du underveis i en kamp?

– På veldig mye, men alt handler om hva jeg og laget skal gjøre. Samtidig må man tørre å slippe seg løs, men ha med seg hodet. Og det viktige – man må aldri slutte å prøve.

Spilleren med jernviljen

Larvik-trener Tor Odvar Moen har jobbet med Nora Mørk i flere år. Han sier det slik:

– Hun er alltid godt forberedt uansett motstander, enten det er en kamp i Champions League, eller en onsdagskamp i eliteserien. Det er én av de tingene som har imponert meg med henne. Hun har en ekstrem vilje hele tiden.

– Hva skyldes det?

– Jeg tror det ligger i at håndballen betyr så mye for henne. Spillere er i forskjellige livssituasjoner, men hun har sagt det veldig tydelig. Det merket vi da hun kom tilbake etter kneskaden: Hun ville ut og vinne titler.

Les også

Norge slo OL-mesteren uten hjelp av Nora Mørk

Typene drives av konkurranse

Moen vet ikke om man er født med vinnerskalle.

– Jeg tror det er slik man blir formet som person. Slike typer er konkurransedrevne, men jeg er enig med Gustad i at man ikke skal undervurdere spillere som ikke fronter dette på samme måte. Gjennom håndballhistorien ser vi andre typer som har vært like viktige, som Karoline Dyhre Breivang. Hun har fått tittelen lagspiller, og er det. Samtidig har hun stått frem mange ganger når Norge har trengt det. Gro er også typen som dukker opp når kampen skal avgjøres.

Publisert:
  1. Nora Mørk
  2. Håndball

Mest lest akkurat nå

  1. Den britiske koronavarianten er påvist i tre kommuner

  2. Dette er den nye tv-serien du skal sjå

  3. Melby: Mutert virus gjør at full stenging av skoler ikke lenger er uaktuelt – men vil unngå det

  4. Flere har fått tilbake strømmen i Sirdal – også bedring på mobilnettet

  5. – Bare dobørsten skal ha kostet 7000 kroner

  6. Slåssing utenfor ungdomsklubb på Bryne