Tiden er i ferd med å renne ut. Nå ber det russiske antidopingbyrået Putin om hjelp

RUSADA-sjef ber Putin hjelpe til med å avverge en ny skandale.

BES OM Å HJELPE TIL: Det russiske antidopingbyrået ber president Vladimir Putin om å gripe inn. Foto: Alexei Nikolsky / TT NYHETSBYRÅN

  • bernt.harald.dysthe.brennevann@ntb.no
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Tiden er i ferd med å løpe ut for Russlands antidopingbyrå (RUSADA). Byråets direktør frykter en ny utestengelse om det ikke raskt skjer noe drastisk.

Det vekket stor glede i Russland og ditto forargelse i andre land da Verdens antidopingbyrå (WADA) i september opphevet utelukkelsen av RUSADA. Da hadde den russiske antidopingorganisasjonen stått utenfor i tre år etter avsløringer om omfattende dopingjuks i russisk idrett.

Det fulgte med flere krav for å ta russerne inn i varmen. Blant annet skulle WADA få full tilgang til tidligere data og prøver fra det skandalebefengte antidopinglaboratoriet i Moskva. Det skulle skje innen nyttår, men like før jul måtte fem WADA-eksperter reise hjem fra den russiske hovedstaden med uforrettet sak.

Russiske myndigheter sa at ekspertenes utstyr til å hente ut data ikke var godkjent av landets lover. Dersom ikke WADAs krav blir oppfylt innen fristen, frykter RUSADA-direktør Jurij Ganus konsekvensene.

– Vi står på kanten av avgrunnen. Jeg ber deg om å beskytte nåtiden og framtiden for en rettferdig idrett samt dagens og framtidige generasjoner av idrettsutøvere, sier Ganus i en direkte bønn til Russlands president Vladimir Putin, ifølge BBC.

RUSADA-direktør Jurij Ganus ber Vladimir Putin sørge for at Verdens antidopingbyrå (WADA) får tilgang til all data fra det skandalebefengte antidopinglaboratoriet i Moskva. Foto: Aleksander Zemljanitsjenko / AP / NTB scanpix

Les også

WADA sier Russland hindret dem tilgang til dopinglab

Fortidens spøkelser

Ganus mener det trengs en løsning umiddelbart. Tiden er knapp.

– Det er vanskelig å gjenvinne tillit når fortidens spøkelser forhindrer oss i å bevege oss framover. Spørsmålet er ikke hvor mange positive prøver det vil bli funnet i laboratoriet i Moskva, men hva vi vil gjøre med det, sier Ganus.

– Enhver obstruksjon i undersøkelsen av laboratoriet i Moskvas database, om vi liker det eller ikke, tyder på at noen har interesse av å hemme undersøkelsen og overførselen av data og prøver, sier han videre.

Les også

Nye avsløringer: Mener WADA-sjefen sinket etterforskning av russisk doping

Hemsko

WADA utestengte RUSADA i november 2015 etter at McLaren-rapporten dokumenterte omfattende og myndighetsassistert dopingjuks i årene 2011 til 2015. Sentralt i dette sto antidopinglaboratoriet i Moskva.

Mangelen på adgang til data fra Moskva-laboratoriet har vært en hemsko i forsøket på å stille de skyldige til ansvar for dopingjukset. I februar omgjorde Idrettens voldgiftsrett (CAS) straffene mot 28 av de 43 russiske idrettsfolkene som av IOC var diskvalifisert og utestengt for å ha bidratt til og profittert på dopingjukset.

Så langt har bare to internasjonale særforbund, friidrett (IAAF) og skiskyting (IBU), innledet disiplinærsaker basert på opplysningene i McLaren-rapporten. IAAF har siden november 2015 nektet russere deltakelse i internasjonale konkurranser, unntatt håndplukkede idrettsfolk som må konkurrere som nøytrale utøvere.

Publisert:
  1. Wada
  2. Vladimir Putin
  3. Doping

Mest lest akkurat nå

  1. Mann (47) omkom i arbeidsulykken i Tysvær – navnet frigitt

  2. Viking-trenerne ofret nattesøvnen etter RBK-ydmykelsen

  3. Nevnte ikke olje med ett ord

  4. Stavanger kommune risikerer millionregning

  5. Hun vil ikke være hans hemmelige elskerinne, men klarer ikke stoppe

  6. Ti nye smittetilfeller på Nord-Jæren