Liverpool-stjernen er det siste offeret. Engelsk fotball har et rasismeproblem.

Flere tilfeller av rasistisk hets har skjemt ut engelsk fotball denne sesongen.

Mohamed Salah ble utsatt for rasistisk hets da Liverpool spilte 1–1 mot West Ham mandag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

På sosiale medier har det denne uken sirkulert en video av Mohamed Salah.

Egypteren var en åpenbaring da han kom tilbake til Premier League sommeren 2017. Det er imidlertid ikke bilder av en av de mange fantastiske scoringene som nå sprer seg.

For idet Salah mandag kveld gjorde seg klar til å ta et hjørnespark mot West Ham, kom det et grovt tilrop fra en hjemmesupporter. Salah ble hetset for sin muslimske tro.

Det føyer seg inn i en rekke med flere saker om rasisme eller diskriminering på engelske fotballarenaer denne sesongen.

– Det er en bekymringsfull utvikling. Jeg er også redd for at det generelt er blitt en lavere terskel for å slenge rundt seg med rasisme. Det er en skummel trend, og det er fryktelig trist. Jeg er bekymret for at det også gjenspeiler samfunnet generelt. Det har fotballtribunene alltid gjort, sier Kasper Wikestad.

Han følger engelsk fotball tett som kommentator for TV 2.

Les også

Fikk du med deg denne? Stjernen ble grovt hetset. Svaret hans har satt i gang en stor rasismedebatt.

Ministeren tar grep

Wikestad er ikke alene om å være bekymret. Tidligere denne uken tok idrettsminister Mims Davies ordet i Parlamentet og sa at noe måtte gjøres.

I løpet av de neste ukene skal hun møte Det engelske fotballforbundet (FA), Premier League og andre interesseorganisasjoner for å diskutere hvilke tiltak som kan hjelpe.

– De som hetser er ikke fotballsupportere. De bruker fotballen som en kloakk for diskriminerende og kriminell oppførsel. De er ikke velkomne på våre stadioner, sa Davies.

Les også

Selv fotballstjernens frokost førte til overskrifter. Er det på grunn av hudfargen?

Raheem Sterling tok i desember et oppgjør med måten engelske medier omtaler unge, svarte spillere.

Flere andre saker

Listen over saker er blitt nokså lang:

  • I desember ble Manchester City-spiller Raheem Sterling skjelt ut av flere Chelsea-supportere. Fire av dem er nå utestengt fra klubbens kamper mens politiet etterforsker om hetsen var rasistisk.
  • Dagen etter tok Sterling selv et oppgjør med deler av den britiske pressen. Han mener at unge, svarte spillere blir forskjellsbehandlet på grunn av hudfarge.
  • I samme periode fikk Arsenal-spiller Pierre-Emerick Aubameyang kastet et bananskall etter seg under en kamp mot Tottenham.
  • Ved flere tilfeller har Chelsea-supporterne sunget en sang med antisemittisk innhold.
  • Da Milwall møtte Everton i FA cupen i slutten av januar, sang en gruppe supportere en sang med rasistisk innhold om pakistanere.
  • Onsdag fikk Brighton-spiller Gaëtan Bong tilrop med rasistiske undertoner fra West Bromwich-supporterne. Det skjedde etter at han i fjor anklaget West Bromwich-spiller Jay Rodriguez for rasisme.

Wikestad peker på to årsaker til utviklingen. Han mener enkelte engelske aviser heller mot det rasistiske i måten de omtaler innvandring og islam.

– Grensen for hva som er greit å si i den politiske debatten er også blitt flyttet, i England som i USA og for så vidt i Norge. Det er en bekymringsfull samfunnsutvikling, og nå ser man også en oppblomstring på tribunene, sier Wikestad.

Han minner om at situasjonen likevel er mye bedre enn den var på 1970- og 80-tallet.

– Da var det helt forferdelig å være fotballspiller og ha en annen hudfarge enn hvit.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk