Her er landslagets grep etter EM-fiasko og Hegerberg-exit: – Kanskje vi er for snille med hverandre

Kaptein Maren Mjelde og trener Martin Sjögren har funnet forbedringsområdene etter EM-nedturen.

Trener Martin Sjögren og kaptein Maren Mjelde før mandagens trening med kvinnelandslaget i Fredrikstad.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Mandag var landslaget samlet for første gang etter sommerens store EM-nedtur.

Før spillerne satte kursen mot Fredrikstad og oppladningen til fredagens VM-kvalifiseringskamp, ledet kaptein Maren Mjelde gruppen i en gjennomgang av evalueringen som oppsummerte mesterskapet.

– Vi sitter først og fremst igjen med en følelse av at vi ikke i det hele tatt kom opp på et nivå vi kan være bekjent av, sier Mjelde i et møterom på Ullevaal stadion.

Spillerne snakket naturligvis også om situasjonen som har oppstått etter at lagets største profil, Ada Hegerberg sa nei til videre landslagsspill.

Les også

Hegerberg avslører langvarig misnøye med landslaget: – Jeg har ikke passet inn, rett og slett

Skal bli tydeligere med hverandre

Flere medier har skrevet om uro i spillergrunnen under mesterskapet. Hegerberg har sagt at hun ikke har opplevd takhøyden som god nok på laget, og at det ikke er rom til å være seg selv og gi tydelige tilbakemeldinger.

– På direkte spørsmål om folk opplever å kunne være seg selv i gruppen og om det er nok takhøyde, var svaret et unisont «ja». Men vi er selvfølgelig mennesker som opplever ting forskjellig.

– Er dere tydelig nok med hverandre, settes skapet skikkelig på plass om prestasjonene er dårlige?

– Vi jenter er kanskje litt for snille med hverandre, men det er veldig ulikt fra kultur til kultur. Da jeg spilte i Tyskland hadde mange lagvenninner veldig høye skuldre fordi man alltid fikk høre det veldig om ting ikke var bra nok. I Norge er vi kanskje for snille, da må vi finne en mellomting. Vi er en prestasjonsgruppe hvor alle jo vil vinne. Et av punktene vi er enige om er at vi skal sette mer krav til hverandre.

Oppladningen ble for kort

Spillergruppen har vært tydelige på at samlingen på ti dager rett i forkant av mesterskapet ble for kort. Andre lag hadde mer tid til forberedelsene.

De norske proffene hadde ikke spilt klubbkamper på en måned, mens spillerne i Toppserien kom rett fra et tøft kampprogram, flere med små skader de dro med seg inn i EM.

– Vi skulle få alt til å fungere på ti dager. Det var ikke en perfekt oppladning, sier Mjelde.

I tillegg har spillerne pekt på disse forbedringspotensialene:

  • høyere prioritet av forsvarsspillet
  • tøffere spillsekvenser på trening
  • enda tøffere tilbakemeldinger i trening og kamp
  • en bedre debrief før avreise etter EM
  • høyere engasjement på banen

Mjelde mener også på at spillergruppen ikke reagerte godt nok på den mentale utfordringen de fikk da første kamp endte med 0-1-tap for Nederland.

– Presset som kom fra første stund fikk nok innvirkning på prestasjonen videre, sier hun.

I etterkant av EM mente flere av ekspertene som fulgte EM at trener Martin Sjögren hadde forsøkt å endre for mye på kort tid. Mjelde mener imidlertid at laget var godt nok forberedt på hvordan de skulle spille.

– Vi hadde øvd på stilen i seks måneder og gitt gode tilbakemeldinger på den hele tiden. Vi opplevde den som tydelig og folk var trygge i rollene sine. Vi sviktet imidlertid da det gjaldt som mest, sier kapteinen.

Det norske landslaget forbereder seg til fredagens VM-kvalifiseringskamp i Fredrikstad.

For lite intensitet på trening

Spillergruppen er imidlertid samstemte i at treningene burde vært mer like på det som skjer i kamp.

– Det er noe annet å øve med lite motstand, for så å komme ut i en landskamp hvor det er full gass med en gang, sier Mjelde, som tror at laget kunne unngått en del av de mange personlige feilene i kampene om treningene hadde lignet mer på kamp.

Chelsea-proffen erkjenner samtidig at det norske laget sviktet på de områdene som alltid har kjennetegnet Norge.

– Vi har kanskje gått bort fra prinsippene vi har vært kjent for. Vi har alltid vært solide defensivt, alltid vært trygge. Det har kanskje glidd litt ifra oss, og i evalueringen er vi tydelige på at det må vi ta opp igjen. Så må vi blande det med den filosofien Martin (Sjögren) står for.

Les også

Landslagskilder: Hegerberg oppfattes som en krevende person å jobbe med

I kjølvannet av Hegerberg-saken har flere medier skrevet om uro i spillergruppen. Det kjenner ikke Mjelde seg igjen.

– Det er blitt blåst veldig opp, jeg har ikke følt på den uroen. Selvfølgelig er det frustrasjon når det går dårlig, slik vil det alltid være. Oppstår det problemer må man ta dem opp med en gang, for å få det vekk. Det ble en brutal læring, men intern uro vil vi ikke være bekjent av. Folk skal kunne være seg selv og ta ting opp med hverandre.

EM ble en stor nedtur for Ada Hegerberg, Caroline Graham Hansen og det norske laget.

Må øve mer på forsvarsspill

Martin Sjögren sier støtteapparatet har brukt mye tid på å analysere kampene «ned på mikronivå». Konklusjonen er at laget var altfor svake i forsvarsspillet.

Det ble for store avstander, forflytningen var ikke god nok og laget holdt ikke sammen. Dessuten slet de norske forsvaret i eget målfelt.

I angrepsspillet var hovedproblemet at laget spilte på seg for mange brudd og hadde flere balltap enn motstanderen. Dessuten var effektiviteten for dårlig.

Sjögren har talt 36 norske avslutninger mot 37 hos motstanderne. Likevel ble målforskjellen 0–4.

– Vi kom inn i EM på en vanskelig måte da vi tapte første kamp. Så spilte vi vår svakeste mot Belgia og slapp inn mål på måter vi ikke har gjort før. Mot Danmark fikk vi problemer da de scoret tidlig. Vi må bli bedre i alle fasene av spillet. I dagens fotball vinner du kampene i begge straffeområdene, det ble veldig tydelig for oss.

– Hadde dere for lite fokus på defensiv trygghet?

– Vi trener jo på alle faser av spillet, men tidsmessig brukte vi mest tid på angrepsspillet. Det betyr ikke at vi har prioritert ned forsvarsdelen, men vi ser at vi nok må legge ned mer tid i det nå.

Martin Sjögren og Nils Johan Semb har analysert hva som gikk galt for Norge i EM.

Ville valgt annerledes

Underveis i EM fikk Sjögren kritikk for at han la opp til en diamantformasjon hvor en av angrepsspillerne måtte løpe ned å være kantspiller på midtbanen i forsvar.

– Det ville jeg ikke gjort på samme måte om igjen, innrømmer Sjögren.

– Du fikk også kritikk for manglende bredde i angrepsspillet. Burde du lagt opp til mer av det?

– Vi har sett på hvordan vi kan utnytte bredden i banen bedre. Vi slet med å få frem backene, det er en detalj i spillet vi må jobbe videre.

– Overså dere faresignaler som for mange balltap og få målsjanser fra oppkjøringskampene fordi det var for stor optimisme rundt laget?

– Det synes jeg ikke. Vi møtte veldig bra motstand, og jeg synes vi var på rett vei mot Sveits. Mot USA, et veldig godt lag, var vi veldig bra i forsvarsspillet. Til tross for at svensken ser flere ting som kunne vært gjort annerledes, mener han det er helheten av dem som utgjorde den store forskjellen.

Les også

«Herrene» fortjener ikke å vinne over Ada Hegerberg

Skal bli mer slagkraftige

Mesterskapet var Sjögrens første som landslagstrener. Han har tidligere en god merittliste som klubbtrener i Sverige.

Der hadde han mye bedre tid til å prente inn filosofien hos spillerne. Han mener ambisjonen på spillestil også må være høy på landslaget.

– Men vi må gjøre justeringer så vi blir mer slagkraftige. Det vil innebære flere ting, men å ta bort ambisjonen synes jeg ikke vi skal gjøre. Det er en ung gruppe som nå har fått lærdom, selv om den var veldig tøff. Det gjelder å være ydmyke og forsøke å gjøre det bedre fremover.

Publisert: