Solskjærs sjanse til å unngå nedrykk: 4 prosent

Nedtrykte Liverpool-fans kan derimot ha grunn til å smile.

Norsk Regnesentrals utregning viser at Liverpool og Brendan Rodgers (til venstre) tar ligagull, mens Ole Gunnar Solskjær og Cardiff rykker ned.
 • Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Kun to serierunder før slutt er det intens spenning i topp og bunn av Premier League. Rykker Ole Gunnar Solskjær ned med Cardiff? Vinner Liverpool endelig ligaen, eller blir det Manchester City eller Chelsea?

Norsk Regnesentral har på oppdrag fra Bergens Tidende foretatt en sannsynlighetsberegning for hva som blir utfallet i Premier League.

Sjefsforskerne Anders Løland og Magne Aldrin kommer med følgende hovedkonklusjoner:

– Det er 52 prosent sjanse for at Liverpool vinner serien, mens Manchester City har 37 prosent sjanse for ligagull. Cardiff har cirka 4 prosent sjanse for å ikke rykke ned, sier forskerne.

 • I faktarammen nederst kan du lese mer om hvordan beregningene er gjort.

Championship neste

Ser man nærmere på tabellen vil ingen bli overrasket over at Cardiff og Solskjær levnes små sjanser. Bunnlaget har 30 poeng. Sunderland på trygg plass har bare to poeng mer, men har langt bedre målforskjell enn Cardiff og dessuten tre kamper igjen å spille mot Cardiffs to.

LES OGSÅ:

Les også

- Solskjær sitter trygt selv med nedrykk

Aston Villa har 35 poeng, fem mer enn Cardiff, men har i likhet med Sunderland en kamp til gode på Cardiff.

Solskjærs lag har bortekamp mot Newcastle og hjemmemøte med Chelsea igjen. Vanskelige kamper i seg selv, og det er slett ikke sikkert at 36 poeng er nok til å overleve. 4 prosent sjanse er altså dommen fra Norsk Regnesentral i Oslo.

Helt åpent på Goodison Park

Noe mer overraskende er det kanskje at Liverpool regnes som gullfavoritt. Brendan Rodgers’ mannskap topper tabellen men tapte hjemme mot Chelsea søndag, og dersom Manchester City vinner sine tre siste kamper er det City som blir seriemester.

City med tre kamper igjen kan nemlig oppnå 86 poeng, det samme som Liverpool hvis de vinner sine to siste. Men City har åtte plussmål mer i protokollen.

LES OGSÅ:

Les også

– Solskjær må få bli

Ifølge beregningene til Norsk Regnesentral er Liverpool klare favoritter i sine siste kamper borte mot Crystal Palace og hjemme mot Newcastle.

Manchester City på sin side er klare favoritter hjemme mot Aston Villa og West Ham, mens helgens bortekamp mot Everton regnes som vidåpen. Her får Everton 37 prosents seierssjanse, mens City får 38. ## Chelseas sjanser: 12 prosent

Norsk Regnesentrals beregning viser at det er overveiende sannsynlig at Cardiff, Fulham og Norwich rykker ned. Mens Cardiff gis 4 prosent sjanse til å overleve, er tallene 13 og 15 prosent for de to andre.

Liverpool regnes altså som gullfavoritt foran City, mens Chelsea gis 12 prosent sjanse av datamaskinene.

LES OGSÅ:

Les også

Engelsk presse nådeløs mot Solskjær

Når det gjelder sannsynlighet for spill i Champions League (4.-plassen) gis Arsenal 96 prosent sjanse mens Everton får 4 prosent.

En Everton-seier mot Manchester City lørdag kan muligens styrke den muligheten.

Og ikke minst gi Liverpool-fansen grunn til håp.

Fakta: Beregningen fra Norsk Regnesentral

 • Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall, samt at det tas hensyn til hjemmebanefordel. Styrketallene er faste over hele sesongen, det tas altså ikke hensyn til formutvikling. Videre er (den relative) hjemmebanefordelen den samme for alle lag.
 • Styrketallene og hjemmebanefordelen er ukjente størrelser (parametre) som tallfestes (estimeres) ved hjelp av resultatene i kampene som er spilt så langt i 2013/2014-sesongen. Her tas det hensyn til hvilke lag som har spilt mot hverandre, slik at en seier over et godt lag er bedre enn en (like stor) seier over et dårligere lag. Målskåren betyr også litt, slik at en stor seier er bedre enn en ettmålsseier.
 • Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet ut fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 10.000 ganger på datamaskinen, og tabellsituasjonen gjøres opp tilsvarende 10.000 ganger. Ut fra dette beregnes det hvor mange ganger Cardiff kommer på sisteplass,

nest siste plass og så videre. Tilsvarende beregnes sannsynligheten for plassering for hvert enkelt lag. Det samme gjøres for enkeltkamper.

 • Rekkefølgen på styrketallene følger stort sett tabellsituasjonen, men kan avvike noe fordi det tas hensyn til hvem som har møtt hvem og fordi også målforskjellen har betydning for beregning av styrketallene. For eksempel mener modellen at West Bromwich er et bedre lag enn Hull, selv om tabellposisjonene er motsatt.
Publisert:
 1. Engelsk fotball

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi sitter her og fryser. Politikerne har ikke bakkekontakt

 2. Knut Arild Hareide flytter til Rogaland

 3. Usikker på munnbind-rutinen? Du er ikke alene! Her er fasit

 4. Bertelsen & Garpestad gikk for storstilt julebord: - De ansatte fortjente det

 5. Viking-veteranen skal hylles: – Han har betydd utrolig mye

 6. Sånn tenker en fastlege om deg og ditt