Han var et av de største talentene i Ski-Norge. Så slo ryggen seg vrang.

– Noe av det Sondre Turvoll Fossli gjorde som junior, var helt ekstremt.

Foran de to siste sesongene har Sondre Turvoll Fossli vært nødt til å la kirurgene jobbe med ryggen. Det svært talentfulle skisprinteren føler at han ikke har fått vist frem sine beste egenskaper.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

MOLDE: Treneren til de norske allroundløperne, Eirik Myhr Nossum, svarte på spørsmål om hvem som har vært det største langrennstalentet han har sett noen gang. Sondre Turvoll Fosslis prestasjoner som ung og lovende, var det første han nevnte.

Nå er Fossli blitt 25 år gammel. Han har vunnet ett verdenscuprenn. For snart tre år siden. Han har vært på pallen i verdenscupen to ganger. Det er også flere år siden.

 • Leste du denne? De var barnestjernene som «alltid» slo Petter Northug. Slik gikk det med dem.

Lenge siden nå

Det er lenge siden 25-åringen fra Hokksund herjet med konkurrentene. Det har sin forklaring.

Fossli forsvant uten at så mange av dem som benket seg med kaffekopp og forventninger foran TV-en vintersportshelgene, tenkte så mye på det. Norge hadde jo flust med talenter. Norge vant uansett.

Han ble glemt i gleden over Klæbo-klyv og råsterke Sundby-skyv.

Ut på tur. Sondre Turvoll Fossli staker seg ut fra hotellet i Molde under samlingen tidlig i oktober.

Men nå skal det skje. Mener han. Tror han. Med finfint firedagers skjegg og nydusjet sveis møtte han opp til intervju på hotellet i Molde som var base for norske herreløperes samling.

– Det er VM som er det store målet. Det blir selvfølgelig tøft nok å bli tatt ut med de lagkameratene jeg har. Men blir jeg tatt ut, så handler det om medalje, kanskje gull. Hadde jeg sagt at målet var å bli nummer åtte, hadde jeg ikke orket å starte trening for en ny sesong. Så målet er nå denne medaljen, sier han.

Ryggen som ødela

Medaljekandidat burde han vært tidligere. Men så var det denne ryggen. For to år siden var det en prolaps. Kirurgene kvesset kniver. I fjor i august kom kniven frem igjen. Da var det en cyste i klem i ryggen.

Dermed gikk forberedelsene til to sesonger i vasken.

– I to år har jeg ikke vært i nærheten av å være toppløper. Jeg har ikke vært i nærheten av førsteplasser, og jeg har jo lyst til å finne tilbake til det trøkket jeg hadde den gangen.

Og det trøkket ble lagt merke til. Eirik Myhr Nossum har trent langrennsløpere i drøye ti år og har sett flere talenter både komme og forsvinne. Han utdyper litt det som han fikk se da:

– Det er noen av de råeste prestasjonene jeg har sett på juniorsiden. Det var latterlig å se ham gå i mål veldig ensom mens du ventet og ventet på at resten skulle komme, forteller Nossum.

Bedre kondis, bedre skøyting

Nå vil Sondre Turvoll Fossli altså tilbake til noen av de prestasjonene som fikk det nærmest til å gå kaldt nedover ryggen på dagens trener for allroundlandslaget. Han har hatt fokus på to elementer i sin trening denne sommersesongen.

– Jeg har jo tidligere vært sterkest i klassisk sprint. Derfor har jeg prøvd å ta noen steg i skøyting. Jeg har også jobbet med å få en bedre kondisjon, og jeg synes jo at jeg har fått det til.

Sondre Turvoll Fossli.

Noe må han åpenbart ha fått til denne sommeren med mye trening. Mer trening enn noen gang. Bank i bordet, uten skader så langt.

Under Toppidrettsveka vant han sprinten. En skøytesprint. Noe han hadde planlagt å gjøre. Det ga selvtillit.

Er og blir sprinter

Han vant også et fem mil langt rulleskirenn tidlig i juli. Men det betyr definitivt ikke at han ser for seg en fremtid som distanseløper.

– Det vil handle om sprint og kun det i overskuelig fremtid. Du får spørre meg på nytt om noen år, men akkurat nå handler det bare om sprint, sier han.

Denne sesongene passer det bra å være sprinter. Rundt halvparten av alle verdenscuprenn denne sesongen er sprintrenn, men bare tre av dem er i klassisk.

– Akkurat det passer meg bra. Men det kunne ha vært noen flere sprinter i klassisk stil, sier Fossli.

Og selv om det er VM i Seefeld som er det store lysende målet for sesongen, ser han gjerne at det skal være mulig å ha suksess allerede fra starten av.

Publisert:
 1. Langrenn
 2. Ski
 3. Webview

Mest lest akkurat nå

 1. – Endelig tror folk på min historie

 2. Knut Arild Hareide inn­rømmer sine «unn­latelses­synder». Nå for­later han riks­politikken

 3. Ellevill jubel for Sandnes Ulf - klar for semifinale

 4. Slik blir bompengesatsene på ny E39

 5. Bruker du en av disse medisinene? Da skal du ha en tredje vaksinedose

 6. Hovden Høyfjellshotell skal sannsynligvis rives